Englezul Andy Robinson, noul antrenor al naţionalei de rugby a României. Marius Tincu, manager de performanţă/antrenor federal în cadrul Federaţiei Române de Rugby

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Naţionala României de rugby are o nouă formulă
Naţionala României de rugby are o nouă formulă

Federaţia Română de Rugby şi Departamentul de Înaltă Performanţă al World Rugby doresc să anunţe că, începând din luna noiembrie, echipa naţională de seniori a României va fi pregatită de către Andy Robinson.

În vârstă de 54 de ani, acesta este unul dintre cei mai titraţi antrenori englezi, câştigător cu echipa naţională a Angliei al titlului mondial în 2003, aceasta fiind singura echipă din Europa, care a cucerit trofeul Webb Ellis. Acesta va beneficia de expertiza tehnică a lui Marius Tincu, cel care a asigurat interimatul echipei naţionale a României în acest an, şi care va prelua funcţia de manager de performanţă/antrenor federal în cadrul Federaţiei Române de Rugby.

„După analiză făcută în acest timp din funcţia de antrenor principal interimar al echipei naţionale am realizat câtă muncă trebuie realizată la nivelul juvenil pentru a avea copii, jucători, antrenori şi educatori prăgătiţi să poată face pasul la echipele din SuperLiga CEC Bank sau în străinătate. Este o nouă provocare pentru mine în primul rând ca om şi în al doilea rând ca român, voi încerca să dau înapoi rugbyului românesc ce mi-a dat el mie. Trebuie să reuşim să îi facem pe copii să viseze rugby, să îşi dorească să joace pentru echipa naţională, trebuie să descoperim pe alţii cel puţin la fel de buni sau chiar mai buni ca Macovei, Lucaci, Vlaicu, Calafeteanu, Lazăr, Burcea şi omit mulţi alţi jucători care au făcut performanţă la echipa de club şi naţională. Trebuie să avem aceeaşi pasiune ca atunci când am pus prima dată mingea de rugby în mână, când am marcat primul eseu, pasiune care trebuie în viaţă pentru că ea există în toate piepturile oamenilor care practica acest sport, peste tot în lume. Va fi foarte greu, dar tot ce este greu şi câştigat cu multă transpiraţie şi muncă este plăcut şi rămâne veşnic în mintea şi sufletul oamenilor. Vom crea cu ajutorul celor implicaţi un plan de antrenament la toate categoriile de vârstă pe care trebuie să-l urmăm cu toţii. Avem nevoie de oameni angajaţi în acest plan, de unitate rugbystică naţională pentru a reuşi.” a declarat Marius Tincu.

Andy Robinson a fost internaţional englez între 1988-1995, a făcut parte din selecţionata British Lions în turneul din Australia în 1989 şi a evoluat în Premiership între 1985-1997 la Bath, cu care a cucerit 7 titluri de campion al Angliei şi 7 Cupe. La finalul carierei de jucător a devenit antrenor, pregătind pe Bath (1997-2000) cu care a cucerit ca antrenor principal, în premieră pentru o echipă britanică, Heineken Cup în 1998, între 2000-2004 a făcut parte din staff-ul naţionalei Angliei care în 2002 a devenit numărul 1 mondial şi în 2003 a câştigat Cupa Mondiala, apoi între 2004-2006 a fost antrenor principal al Angliei, cele mai notabile succese fiind cu Africa de Sud şi Australia. Între 2007-2009 a fost antrenor principal la Edinburgh, cu care a terminat pe locul secund în Liga Celtică în 2009, între 2009-2012, antrenor principal al Scoţiei, cu victorii în faţa Africii de Sud, Australiei şi Argentinei, iar între 2013-2016 antrenor principal la Bristol, echipă pe care a promovat-o în Premiership în 2016, după 8 ani.

„Este o onoare să fiu numit antrenorul principal al României. Rugbyul românesc are o tradţtie imensă şi sper să pot confirma aspectele cheie ale valorilor rugbystice româneşti. Sunt foarte mulţi oameni minunaţi implicaţi în rugbyul din România, începând cu preşedintele Alin Petrache până la cei de la firul ierbii, care sunt cu toţii pasionaţi şi focusaţi pe succes. Scopul meu este să îi unesc pe toţi aceştia şi să dezvolt jocul astfel încât România să evolueze la cel mai înalt nivel. Obiectivul principal este calificarea echipei la Cupa Mondială din 2023, care va avea loc în Franţa. După întâlnirile pe care le-am avut cu Alin Petrache şi reprezentanţii Departamentului de Înaltă Performanţă al FRR, şi după ce am vizionat câteva din meciurile de anul trecut ale echipei, cred că acesta este un obiectiv realizabil. Am călătorit în România de câteva ori, prima dată în 2000, cu Brian Ashton, pentru a susţine câteva sesiuni de antrenament cu grupe de juniori, a doua oară am fost în 2006 cu echipa de tineret a celor de la Bath, apoi în 2009, ca antrenor principal al Scoţiei, când am reuşit să câştigăm cu Scoţia A, Nations Cup ce a avut loc la Bucureşti. Jocul de rugby în viziunea mea este un joc simplu, frumos, în care jucătorii pot face performanţă dacă stăpânesc procedeele de bază. Cred că, dacă munceşti mult, sub presiune şi stăpâneşti aceste procedee, poţi să evoluezi la cel mai înalt nivel. Jucătorii trebuie să înţeleagă exact rolul lor în echipa şi ceea ce au de făcut. Nu în ultimul rând, rugbyul înseamnă construirea unei apărări care să nu poate fi depăşită, iar în atac să cauţi şi să găseşti spaţiul. Dacă vom reuşi să ducem balonul în mâinile celor mai rapizi jucători, care găsesc spaţiul în joc, atunci vom reuşi să marcăm şi toată lumea iubeşte să vadă eseuri.”, a declarat Andy Robinson.

România va debuta în Rugby Europe Championship, ediţia 2020, pe 1 februarie în deplasare, cu Georgia. Stejarii vor avea încă doua meciuri în deplasare, pe 8 februarie cu Portugalia şi pe 7 martie cu Rusia şi două meciuri pe teren propriu, pe 22 februarie cu Spania şi pe 14 martie cu Belgia.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite