Diabolicul Burleanu: s-a folosit de „Rege“, ca un sclipitor jucător de șah, și a dat două lovituri excepționale
0Din momentul în care a câștigat primele alegeri pentru șefia FRF, în martie 2014, Răzvan Burleanu (40 de ani) a fost catalogat de contestatarii săi drept un „dușman al Generației de Aur“.

Astăzi, la un deceniu distanță, Burleanu s-a debarasat definitiv de această etichetă. Pentru că a fost suficient de abil, încât să le dea șah-mat celor care l-au prezentat astfel în fața publicului. Cum? Ca un sclipitor jucător de șah, Burleanu s-a folosit de „Rege“. De cel mai important component al Generației de Aur. De Gheorghe Hagi, adică! Pe care l-a ofertat, nu o dată, ci de două ori chiar, pentru postul de selecționer. Și, de fiecare dată, Burleanu a urmărit apoi, probabil ușor amuzat, cum Hagi (59 de ani) a dat din colț în colț pentru a explica, în fața presei, refuzul său de a accepta funcția de selecționer.
De amintit că Burleanu nu s-a oprit doar la Hagi! La un moment dat, l-a ofertat și pe Dan Petrescu (56 de ani), o altă figură emblematică a Generației de Aur. Lovitura de imagine pe care a dat-o însă cu Hagi a fost incomparabil mai mare.
O situație din care avea doar de câștigat
Primele discuții Burleanu – Hagi pentru funcția de selecționer au avut loc în decembrie 2021, după ce mandatul lui Mirel Rădoi (43 de ani) pe banca tricolorilor s-a încheiat. Așa cum era de așteptat, fostul decar al naționalei a refuzat, motivând că e legat de proiectul său fotbalistic, Viitorul / Farul / Academia Hagi.
Acum, la mai bine de doi ani și jumătate de la prima ofertă, Burleanu a revenit cu o nouă propunere pentru fostul mare internațional. Deși, între timp, Hagi a devenit și mai legat de clubul său, odată cu fuzionarea cu Farul. Care, implicit, a dus la o mobilizare generală la Constanța pentru renovarea stadionului, astfel încât „marinarii“ să părăsească, la un moment dat, arena din Ovidiu și să redevină cu adevărat echipa-fanion a orașului.
Așadar, apare o întrebare: de ce Burleanu a tot insistat la Hagi, știind că acesta e legat de Farul? Răspunsul pe scurt: pentru că șeful FRF era într-o situație „win-win“ de fiecare dată. Mai pe românește spus, Burleanu avea numai de câștigat, indiferent de răspunsul fostului mare internațional.
Concret, dacă Hagi spunea „Da“, contrar tuturor așteptărilor, și renunța în acte la Farul, Burleanu l-ar fi prezentat triumfător în funcția de selecționer și ar fi închis gura celor care l-au prezentat drept „dușmanul Generației de Aur“. Cine ar mai fi putut pretinde așa ceva, dacă liderul Generației de Aur era instalat în fruntea naționalei?
Dar și acum, când deja s-a oficializat al doilea refuz al lui Hagi, Burleanu și-a atins scopul. Pentru că niciun om normal la cap nu mai poate insinua că șeful FRF are ceva cu Generația de Aur, dacă Hagi a fost ofertat de federație, nu o dată, ci de două ori!
Cale liberă pentru Mutu
Burleanu nu doar că și-a „ciuruit“ contestatarii prin această strategie sclipitoare cu Hagi în prim-plan, dar a obținut și un alt câștig important. Și anume libertatea de a numi în funcție selecționerul pe care îl dorea cu adevărat, de la bun început, fără să mai fie acuzat că n-a încercat variante mai bune înainte!
După plecarea lui Rădoi, s-a vehiculat imediat că FRF îl dorește pe Edward Iordănescu pe banca naționalei. Și la Edward Iordănescu am ajuns, după niște negocieri, mai degrabă, de „ochii lumii“ cu Hagi, Răzvan Lucescu, Dan Petrescu și Ladislau Bölöni.
Acum, „filmul“ s-a repetat, în sensul că, de când a prins contur plecarea lui Edward Iordănescu, Adrian Mutu a fost indicat drept favoritul federației pentru postul rămas vacant. Și, foarte probabil, tot la Adrian Mutu vom ajunge, în viitorul apropiat.
Candidatul ideal
Cu Hagi ieșind din calcule, aducerea lui Adrian Mutu (45 de ani) pe banca naționalei va fi, practic, o formalitate. Pe lângă faptul că e liber de contract, Mutu e și în relații excelente cu administrația Burleanu de pe vremea când a fost selecționerul României U21, între ianuarie 2020 – aprilie 2021.