Cazul Halep revoltă: Dovada că Simona e batjocorită de organismele internaționale ale tenisului
0Omenirea a reușit să trimită un astronaut pe lună în 1969, însă organismele din tenisul mondial încă n-au reușit să deslușească dosarul de dopaj în care e implicată Simona Halep! Iar asta la 320 de zile după apariția știrii potrivit căreia românca a picat un test antidoping, la New York.
Această poveste, ca o telenovelă în care actorii ies la pensie și sunt înlocuiți cu alții pe măsură ce apar noi episoade, a avut până acum un efect concret. Și anume transformarea Simonei într-o victimă! Inclusiv cei care au pus-o pe constănțeanca de 31 de ani la zid, în momentul în care s-a aflat rezultatul testului antidoping, au trecut acum, în marea lor majoritate, de partea ei! Nu pentru că s-ar fi dovedit că Halep e nevinovată, ci pentru că, după zece luni și jumătate, forurile decizionale n-au fost în stare să dea o sentință. Iar asta în condițiile în care audierile au avut loc pe 28 și 29 iunie, la Londra. Așadar, părțile implicate, Halep și avocații ei deoparte și Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) de cealaltă, și-au prezentat deja dovezile în fața judecătorilor. Care „dorm“, lăsând impresia că acest caz e ultima lor grijă.
Văzând această situație revoltătoare, care denotă problemele unui sistem cu grave probleme procedurale, incapabil de a analiza niște probe într-o perioadă rezonabilă de timp, Darren Cahill (57 de ani) a fost primul care a rupt tăcerea. Fostul antrenor al Simonei a avut o postare acidă pe rețelele de socializare: „Încă o amănare. Detaliile acestui caz vor ieși, în cele din urmă, la iveală dar, indiferent de rezultat, a fost jalnic modul în care Federația Internațională de Tenis (ITF) și Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) s-au ocupat de acest dosar. Preocuparea lor a fost inexistentă pentru sportiva implicată și pentru starea ei. Ceea ce reiese din faptul că povestea se lungește de aproape un an și încă n-avem un verdict. Simona are dreptul de a-și continua cariera și viața. În acest moment, nu poate face asta. Niciun jucător nu trebuie să treacă, pe viitor, printr-un astfel de proces cu atâtea amânări“.
Avalanșă de reacții
Acest mesaj tăios scris de Cahill a fost urmat de o avalanșă de reacții! Pentru simplul motiv că ceea ce i se întâmplă Simonei sfidează deja logica. De aici și reacțiile în favoarea româncei din partea unor oameni care n-au avut o legătură directă cu ea, cum a fost cazul lui Darren Cahill.
Iată mesajele postate pe rețelele de socializare, în ceea ce a devenit deja o campanie de susținere pentru fosta ocupantă a locului 1 WTA:
*John Millman (jucător australian de tenis, locul 341 ATP): Amânările repetate din partea ITIA reprezintă o rușine în cazul Halep. Într-un fel sau altul, ea n-ar trebui să fie batjocorită în halul ăsta. Ceea ce mă surprinde și mai mult e că WTA, oficialii acestui for și jucătoarele din circuit n-au vorbit în public, pentru a condamna ce se întâmplă cu acest dosar. O glumă, adică! Simona e într-un purgatoriu al tenisului din cauza acestor amânări repetate din partea ITIA. Colegele ei trebuie să vină în ajutorul ei printr-o susținere publică pentru ea. Iar asta indiferent de rezultatul anchetei.
*Ellen Perez (jucătoarea australiană de tenis, locul 422 WTA): Indiferent de ce crezi despre Halep, că e vinovată sau nu, orice sportiv are dreptul la o judecată corectă, într-o fereastră rezonabilă de timp. Cum s-au ocupat ITF și ITIA de acest caz e sub orice critică! Îi încurajez pe alți sportivi să vorbească, în mod public, despre această situație. Pentru că oricine era în această situație ar fi vrut să aibă o astfel de reacție din partea colegilor săi.
*Alize Cornet (jucătoarea franceză de tenis, locul 79 WTA): Ce i se întâmplă Simonei e revoltător! Iar această nebunie trebuie să se oprească imediat. Și chiar nu înțeleg tăcerea în jurul acestei situații. Dreptate pentru Simona. Haideți oameni buni, haideți să ne unim forțele. Această poveste a mers mult prea departe și pentru prea mult timp. Lumea tenisului vrea doar dreptate.
De remarcat că, văzând aceste postări pe rețelele de socializare, „Simo“ a mulțumit fiecare susținător în parte cu mesaje scrise la rândul ei.
„Aşteptarea te omoară“
Și în țară, lipsa verdictului în cazul Halep i-a lăsat pe oameni cu gura căscată. Dacă acum mai multe luni, oficialii sportului românesc se fereau din a lansa acuze la adresa forurilor decizionale, acum, văzând că „Simo“ e batjocorită, și abordarea oficială s-a schimbat. Ceea ce reiese din ultima declarație oferită de Elisabeta Lipă, aflată în fruntea Agenției Naționale pentru Sport (ANS).
„Aşteptarea te omoară, incertitudinea, să stai să aştepţi zi de zi, dar Simona n-are altă variantă. Soarta ei stă în mâna acestei agenţii (n.r. - Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului - ITIA). Care chiar nu înţeleg de ce întârzie atât, după ce a avut atâta timp să analizeze şi să spună da sau nu“, a afirmat șefa sportului românesc.
Lipă, multiplă campioană olimpică de canotaj – are cinci medalii de aur în palmares – a insistat că e foarte greu de crezut că o sportivă de talia lui Halep ar fi folosti substanțe interzise, știind că e controlată la sânge: „Mi-e foarte greu să mă pronunţ, pentru că numai ea ştie şi colectivul ei medical. Adică, oamenii care s-au ocupat de antrenamentele ei. Îmi e foarte greu să cred că ajungi la un nivel atât de mare şi te foloseşti de nişte substanţe care nu ştiu cât te pot ajuta. Iar de controale n-ai cum să scapi, sunt inevitabile, sunt multe“.
21
octombrie 2022 e data la care a apărut știrea potrivit căreia Simona Halep a picat un test antidoping, iar proba B a confirmat, ulterior, rezultatul probei A.
Șarapova, caz rezolvat în mai puțin de 7 luni!
Ce revoltă și mai mult în cazul Simonei Halep e că ea e ținută în suspans, de peste zece luni, în așteptarea unui prim verdict, pe când Maria Șarapova, de pildă, o mare vedetă a tenisului, a avut parte de un alt tratament, când a fost implicată într-un caz de dopaj.
Pe data de 7 martie 2016, rusoaica anunța, în cadrul unei conferințe, că a testat pozitiv pentru consum de Meldonium. Ea a recunoscut că a folosit această substanță, neștiind că a fost trecută pe lista celor interzise. De aici încolo, întreaga poveste s-a desfășurat pe repede înainte. Mai întâi, Șarapova a primit un verdict din partea Federației Internaționale de Tenis (ITF) pe data de 8 iunie 2016: o suspendare de doi ani. Așadar, în fix trei luni, Șarapova își afla prima sentință. Mai departe, Maria a reușit să obțină și reducerea suspendării. Tot în regim de urgență! Pentru că a atacat decizia și a fost audiată pe 7 și 8 septembrie 2016. Deci, la doar trei luni după primul verdict. Iar la o lună distanță, pe 4 octombrie 2016, Șarapova a aflat verdictul final din partea Curții de Arbitraj pentru Sport (CAS): suspendare redusă de la 24 de luni, la doar 15 luni.
Așadar, în doar 211 zile (mai puțin de 7 luni!), Șarapova și-a rezolvat problema și a aflat data exactă a revenirii sale în circuit. Care s-a produs pe 26 aprilie 2017, la Porsche Grand Prix, la Stuttgart: 7-5, 6-3 cu Roberta Vinci.