Bergodi, culisele unei prăbușiri zgomotoase la Rapid: de ce italianul a eșuat încă o dată în România

0
0
Publicat:

Rapid e „farmecul vieții“ până începe să se apropie de un succes cu adevărat important! Faptul că în istoria acestui club, de peste 100 de ani deja, s-au câștigat doar trei titluri, ultimul în 2003, nu e o întâmplare.

Cristiano Bergodi a încheiat și mandatul cu numărul trei la Rapid. FOTO: Arhiva Adevărul
Cristiano Bergodi a încheiat și mandatul cu numărul trei la Rapid. FOTO: Arhiva Adevărul

Ce vedem acum în play-off confirmă, încă o dată, că ADN-ul Rapidului nu e de o echipă rezistentă la presiune. Când s-a terminat sezonul regulat, cu o victorie zdrobitoare în fața FCSB-ului (4-0), trupa pregătită de Cristiano Bergodi era pe locul 2, la doar 4 puncte de liderul campionatului pe care tocmai îl spulberase. Între timp, cele două rivale bucureștene au ajuns să fie despărțite de... 16 puncte! Practic, în fix o lună, FCSB a fost capabilă să-și revină din pumni și să câștige tot, pe când pentru Rapid campionatul pare că s-a și terminat, odată cu acel succes de pe Arena Națională. Iar cu patru înfrângeri în cele patru runde din play-off, Rapid are cel mai slab bilanț dintre cele șase grupări aflate în această competiție. În acest moment, nu doar titlul s-a pierdut, dar și participarea în viitorul sezon al cupelor europene pare un obiectiv tot mai îndepărtat.

Implozia Rapidului a făcut o prima victimă: Cristiano Bergodi. Conferința sa explozivă de după înfrângerea cu Sepsi, în care a țipat minute în șir, transfigurat, reflectă starea de spirit din cadrul lotului.

Tot mai înjurat de elevii săi

Până la criza de nervi a lui Bergodi a fost derapajul lui Claudiu Petrila (23 de ani), în momentul în care antrenorul italian l-a schimbat cu Funsho, în minutul 61 al meciului de luni. Furios, mijlocașul adus de la CFR Cluj și-a aruncat tricoul și a înjurat ca la ușa cortului în spatele lui Bergodi. Care a continuat să dea indicații de pe margine celor aflați pe teren.

N-a fost pentru prima dată când un jucător schimbat de antrenor a avut o asemenea izbucnire. De fapt, în ultimele săptămâni, astfel de derapaje s-au înmulțit! Ele arată că autoritatea tehicianului s-a pierdut în ochii fotbaliștilor. Și ar mai fi de tras o concluzie de aici: în fotbalul românesc, în lipsa unei educații sportive adecvate, e nevoie de un „dictator“ pe banca tehnică! Nu e întâmplător că, în ultimii ani, cel mai de succes antrenor din campionatul intern a fost Dan Petrescu, în fața căruia jucătorii „nu respiră“.

Bergodi, în schimb, a fost cu „vorba bună“, cu tact și cu bun simț pe la toate formațiile pe care le-a pregătit la noi. Din păcate, această atitudine nu prea merge cu fotbalistul român care, nu o dată, a dovedit că știe doar de frică!

O echipă cu fluctuații

Un alt capitol despre care se vorbește acum intens e dacă Rapid a avut sau nu un lot de titlu. E o discuție la care nu va exista un răspuns concret niciodată. Dacă ne luăm însă după rezultate, în mod clar, și fotbaliștii aduși de acționarii Dan Șucu – Victor Angelescu au fost departe de așteptări. Dar nici Bergodi, ca antrenor, n-a reușit să construiască o trupă solidă, constantă.

Acum, după înfrângerea cu Sepsi, publicul giuleștean a cerut demisia italianului. Nu e însă prima dată când se întâmplă așa ceva. Mulți au uitat acum, dar scaunul lui Bergodi s-a clătinat serios încă de la debutul Superligii. Atunci, Rapid a câștigat un meci din primele cinci! Abia după această serie nefastă, tehnicianul italian a redresat corabia și a legat 12 meciuri oficiale fără înfrângere din care a scos opt victorii și patru egaluri.

Dar sincopele Rapidului au continuat! Echipa a avut un final dezolant de an în 2023. Și această criză a fost dată uitării, după ieșirea din pauza competițională. Pentru că Bergodi a reușit cea mai bună serie din acest mandat al său la Rapid: cinci victorii succesive în campionat, cu Craiova lui Mititelu (4-3), Dinamo (2-1), Oțelul (2-1), CFR Cluj (1-0) și Hermannstadt (2-0). Și aici însă, ar fi de remarcat că patru din cele cinci echipe învinse au ajuns, ulterior, în play-out.

Din păcate pentru Bergodi, tot ce a realizat pe finalul sezonului regulat s-a năruit acum în play-off. Și adevărul e că, la ora actuală, Rapid arată ca o echipă debusolată. De altfel, verdictul dat de Gabi Balint în studioul Digi Sport, după eșecul cu Sepsi, spune totul despre ce joacă formația giuleșteană: „Rapidul, cum am văzut-o astăzi, parcă a fost o echipă care s-a reunit abia acum. N-a existat o relație de joc între atacanți. De câte ori au ajuns în careu, n-au știut ce să facă acolo. Parcă erau inamici. Nu-și pasau mingea. O echipă debusolată. Clar se vor lua măsuri. Da. Cred că va fi demis Bergodi“.

Despărțire oficializată pe Facebook

Iar Balint nu s-a înșelat! Ieri, după o ședință-maraton, clubul Rapid a anunțat pe Facebook plecarea antrenorului italian. Care a încheiat astfel mandatul cu numărul trei în Giulești. Primul, între iulie - octombrie 2007, a inclus doar 9 meciuri. Bergodi s-a întors pe bancă, între aprilie – iunie 2015, dar a rezistat și mai puțin: doar 8 meciuri. Acum, italianul de 59 de ani a bifat 37 de partide pe bancă: 16 victorii, 12 egaluri, 9 înfrângeri. Golaveraj: 61-42.

FC Rapid s-a despărțit de comun acord de antrenorul italian Cristiano Bergodi, după o serie negativă de patru înfrângeri consecutive, în primele patru etape ale play-off-ului. De asemenea, în Giulești nu vor continua Luigi Ciarlantini, antrenorul secund, și Ionel Colonel, preparatorul fizic, ambii făcând parte din stafful lui Bergodi. Le mulțumim celor trei pentru momentele frumoase și le urăm mult succes în continuare! Interimatul va fi asigurat de Bogdan Lobonț, alături de Adrian Iencsi și Ciprian Niță“, a anunțat Rapid pe Facebook.

Mandate scurte și o singură reușită consistentă

Cu Bergodi deja istorie la Rapid, ar fi de remarcat că, de când antrenează în România – a debutat la FC Național în 2005 – italianul, cu mici excepții, n-a prins „rădăcini“ nicăieri. Cu atât mai puțin la echipele unde s-a aflat sub presiunea obținerii unor rezultate imediate. Iată cifrele sale:

*Steaua (actuala FCSB): iulie – septembrie 2009, 13 meciuri (9 victorii, 2 remize, 2 înfrângeri).

*Universitatea Craiova (patronată de Mihai Rotaru): mai – noiembrie 2020, 18 meciuri (14 victorii, 4 înfrângeri).

De remarcat că în CV-ul lui Bergodi apare și un mandat de 24 de meciuri la CFR Cluj, în perioada 2006-2007, însă înainte ca formația din Gruia să devină o forță pe plan intern. În rest, contractele de lungă durată din cariera lui Bergodi au fost la echipe mici, precum Modena (61 de meciuri, între 2010 și 2011), Voluntari (49 de meciuri, între noiembrie 2018 – ianuarie 2020) și Sepsi (84 de meciuri, între octombrie 2021 – iunie 2023). Cu ultima grupare, Bergodi a și cucerit trei din cele patru trofee din cariera sa de antrenor: două Cupe ale României (2022, 2023) și o Supercupă (2022). El mai are o Supercupă câștigată cu Rapid, în 2007.

Un sezon cu crize repetate la Rapid

Perioadă Bilanț

15 martie – 15 aprilie 2024 4 înfrângeri la rând

10 noiembrie – 20 decembrie 2023 5 egaluri, 2 înfrângeri

14 iulie – 13 august 2023 1 victorie, 2 remize, 2 înfrângeri

Play-off, etapa a 4-a

Vineri

Universitatea Craiova – Farul 1-2

Duminică

CFR Cluj – FCSB 0-1

Luni

Rapid – Sepsi 0-1

Clasament

1. FCSB 44 de puncte

2. CFR Cluj 31p*

3. Universitatea Craiova 31p*

4. Farul Constanța 29p*

5. Rapid 28p*

6. Sepsi 27p*

*echipe care au beneficiat de rotunjirea punctajului în sus.

**Locul 1 din play-off participă în Liga Campionilor, iar locul 2 și 3 din play-off în Europa Conference League. Locul 3 din play-off va juca baraj cu câștigătoarea barajului dintre locurile 1 și 2 din play-out pentru un loc în Europa Conference League.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite