ANALIZĂ Gimnastica românească, pe „puntea suspinelor“. De ce şansele de calificare la Jocurile Olimpice sunt tot mai mici: „Avem un handicap major“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Larisa Iordache
Larisa Iordache

Lovitură grea pentru echipa de gimnastică a României, cu o lună înaintea concursului de calificare la Jocurile Olimpice, care va avea loc la Rio de Janeiro în perioada 16-18 aprilie.

După ce luna trecută Sandra Izbaşa şi-a anunţat retragerea definitivă, Octavian Bellu şi Mariana Bitang sunt acum nevoiţi să se descurce şi fără cea mai bună gimnastă din lot. În cursul antrenamentului de marţi după-amiază, Larisa Iordache s-a accidentat, în timpul efectuării unui exerciţiu la bârnă. În urma unei căderi de pe aparat, ea şi-a fracturat un deget, ceea ce impune o intervenţie chirurgicală şi o perioadă de refacere estimată la şase săptămâni. 

„Sunt momente în viaţă când totul ia o întorsătură ciudată. Nu contează cât de jos vei ajunge, dar contează să te ridici. Iar când te vei ridica, ai grijă să nu laşi nimic să te oprească”, a scris Larisa Iordache pe Instagram, imediat după ce a aflat verdictul medicilor. Preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, Adrian Stoica, a declarat că accidentarea sportivei în vârstă de 20 de ani intervine în cel mai nepotrivit moment, însă a dezvăluit că vom avea o gimnastă la Rio chiar şi dacă luăm în calcul cel mai sumbru scenariu posibil.

Poate ajunge la Rio şi în cazul necalificării echipei

„Este o situaţie extrem de grea, dar trebuie să mergem în orice condiţii la Rio, la Test Event, şi să facem ceea ce putem mai bine. Absenţa Larisei înseamnă un handicap major. Fără Larisa, echipa pierde până la trei puncte, ceea ce este extrem de mult într-o asemenea competiţie. Larisa va intra vineri dimineaţă în operaţie la o clinică din Viena, pentru a-i fixa degetul cu o plăcuţă de titan, sâmbătă va face un control şi probabil duminică se va întoarce acasă. Ea se va putea reîntoarce complet la lucru după şase săptămâni şi va fi aptă pentru Jocurile Olimpice”, a dezvăluit Stoica, citat de site-ul Federaţiei Române de Gimnastică. Larisa Iordache, medaliată cu bronz la individual compus la Campionatele Mondialele din 2015, de la Glasgow, nu este calificată direct la Jocurile Olimpice în urma rezultatului obţinut. 

„Medaliaţii de la individual compus de la Mondiale nu au beneficiat de calificarea directă la Jocurile Olimpice, ci numai medaliaţii pe aparate. Cert este însă că recalificările de la Rio dau tuturor echipelor care nu se califică, dar care participă la bătălia pentru calificarea cu echipa, dreptul calificării unui sportiv, la alegerea federaţiei naţionale. Practic, Larisa nu va putea participa la această recalificare, dar asta nu înseamnă că nu poate să meargă la Jocurile Olimpice. Şi în cea mai proastă variantă, a necalificării echipei, vom avea un sportiv în probele individuale”, a precizat Stoica. Larisa Iordache are în palmares o medalie de bronz la Jocurile Olimpice, două medalii de argint şi două de bronz la Campionatele Mondiale, cinci medalii de aur, şapte de argint şi patru de bronz la Campionatele Europene.

Cătălina Ponor se pregăteşte pe trei aparate

Celelalte două gimnaste cu experienţă din lotul antrenat de Octavian Bellu şi Mariana Bitang, Cătălina Ponor (29 de ani) şi Diana Bulimar (21 de ani), au avut şi ele probleme de sănătate în ultima vreme. Cătălina Ponor a fost operată la tendon, în 19 octombrie, într-o clinică din Viena, motiv pentru care n-a putut participa la Campionatele Mondiale de la Glasgow. Multipla campioană a început să se antreneze normal abia în ultima săptămână din luna februarie şi nu este încă în formă maximă. Octavian Bellu şi Mariana Bitang se bazează însă pe ea,  Ponor pregătindu-se la bârnă, sărituri şi sol, la un nivel pe care ea îl consideră bun. De asemenea „Didi” Bulimar a avut probleme la genunchi, însă în momentul de faţă este aptă pentru concurs. Din 1976, de la triumful Nadiei de la încoace, România nu a lipsit cu echipa de pe nici un podium olimpic, fiind singura naţiune care a reuşit aceasta performanţă în istoria disciplinei. La Glasgow, echipa feminină a României a încheiat calificările pe locul 13, motiv pentru care va evolua, în premieră în istoria sa, la un turneul preolimpic de calificare.

Bellu şi Bitang n-au contract cu Federaţia

Octavian Bellu şi Mariana Bitang au revenit la cârma lotului feminin pe 8 decembrie, dar nu au semnat niciun contract cu Federaţia Română de Gimnastică. Conform spuselor preşedintelui Adrian Stoica, Bellu şi Bitang s-au oferit să ajute la pregătirea lotului până la concursul de calificare din luna aprilie şi nu doresc să oficializeze această relaţie. „Situaţia de la gimnastică este treaba federaţiei, care are o mare problemă. Un angajament verbal nu ţine loc de responsabilităţi, de obiective, de finanţare”, a comentat, vizibil iritat, secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Ioan Dobrescu. „Am făcut toate demersurile pe lângă preşedintele Adrian Stoica astfel încât mandatul celor doi antrenori să nu se întrerupă după turneul preolimpic, aşa cum se preconizează”, a explicat şi preşedintele forului olimpic, Alin Petrache. Şeful olimpismului românesc cerea implementarea unor măsuri concrete în scopul redresării acestui sport, după eşecul de la Mondiale: „Forul olimpic recomandă cooptarea domnului Nicolae Forminte în colectivul de antrenori. Totodată, se propune cooptarea unui antrenor străin, expert în pregătirea pentru «paralele inegale», aspect faţă de care COSR îşi reconfirmă disponibilitatea susţinerii financiare a contractului. De asemenea, prezentarea unei strategii concrete pe plan sportiv, medical şi financiar şi, în acest scop, identificarea nevoilor reale în ceea ce priveşte includerea în colectivul tehnic a unor specialişti (psiholog, medic, preparator fizic, nutriţionist)”.

Lotul naţional feminin

Diana Bulimar (21 de ani) Dinamo Bucureşti
Anda Butuc (16 ani) CSŞ 2 Bucureşti
Andreea Ciurusniuc (16 ani) Steaua Bucureşti
Maria Holbură (16 ani) Steaua Bucureşti
Larisa Iordache (20 de ani) Dinamo Bucureşti
Andreea Iridon (17 ani) Cetate Deva
Laura Jurca (17 ani) Cetate Deva
Anamaria Ocolişan (19 ani) Cetate Deva
Cătălina Ponor (29 de ani) Farul Constanţa
Denisa Stanciu (16 ani) CSŞ Sibiu
Dora Vulcan (17 ani) Dinamo Bucureşti
Silvia Zarzu (18 ani) CSM Oneşti

Ghinion la tragerea la sorţi

Conform tragerii la sorţi efectuate recent de Federaţia Internaţională de Gimnastică, româncele vor concura pe 17 aprilie, de la 15.30, în subdiviziune cu Australia, cu intrare în concurs la paralele, „călcâiul lui Ahile” pentru tricolore. Ulterior urmează bârna, solul, urmând ca româncele să-şi încheie evoluţia cu săriturile. În celelalte subdiviziuni evoluează Brazilia şi Elveţia, în a doua, Germania şi Coreea de Sud, în a treia, respectiv Belgia şi Franţa, în ultima subdiviziune. Primele patru clasate din concurs se califică la Jocurile Olimpice.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite