Amatorismul românesc se plătește scump: cum arată decontul incompetenței în fotbal ANALIZĂ

0
0
Publicat:

La capătul unui sezon în care România a asistat la o anomalie fotbalistică și anume câștigarea titlului de către FCSB, o formație la care autoritatea și rolul antrenorului au fost călcate în picioare de patron, play-out-ul ne reamintește că triumful roș-albaștrilor e o excepție de la regulă!

Incompetența conducătorilor aduce lacrimi și dezamăgire în tribune. FOTO: Arhiva Adevărul
Incompetența conducătorilor aduce lacrimi și dezamăgire în tribune. FOTO: Arhiva Adevărul

Pentru că, pe scurt, fotbalul te „pedepsește“, în cele mai multe cazuri, atunci când vrei să încalci regulile jocului sau când, pur și simplu, n-ai competența necesară pentru a activa în acest domeniu. Ce vedem acum, în cazul cluburilor FC U Craiova 1948 și Dinamo, e încă o dovadă în acest sens. Înaintea ultimei etape din play-out, aceste formații sunt cele mai amenințate de retrogradarea directă! Și dacă vor evita acest deznodământ, faptul că au ajuns în această postură dramatică evidețiază, în primul rând, un management catastrofal.

Au ratat toate momentele-cheie

La Dinamo, au fost atât de multe greșeli din momentul promovării, încât spațiul editorial al acestui articol ar fi insuficient pentru trecerea lor, în întregime, în revistă.

De remarcat însă că formația din Ștefan cel Mare a ratat niște momente-cheie. În primul rând, debutul sezonului a fost catastrofal din cauza unui antrenor visător, Ovidiu Burcă (44 de ani). Acesta a avut merite incontestabile la promovarea miraculoasă din „B“, dar n-a realizat că există o diferență colosală între primele două eșaloane. Diferență pe care nu o poți acoperi dând din gură sau filosofând. Și cum nici acționarii dinamoviști, cuplul Andrei Nicolescu – Eugen Voicu, n-au tangență cu fotbalul, Burcă a fost lăsat să-și „rupă“ gâtul. Până la schimbarea sa din funcție, Dinamo a strâns doar 10 din cele 51 de puncte puse în joc în primele 17 etape!

Una dintre puținele decizii bune ale acționarilor a fost numirea lui Zeljko Kopic, când alți „filosofi“ din fotbalul românesc se autopropuneau la Dinamo la emisiunile TV. Din păcate, și antrenorul croat a plătit prețul pentru un alt moment mare ratat de șefii clubului.

Concret, în iarnă, acționarii au „dormit“ – Nicolescu s-a dus să-și facă vacanța în țările calde când la alte echipe erau negociate transferurile – și, drept urmare, Kopic a făcut cantonamentul de iarnă, care ar fi trebuit să pregătească Dinamo pentru un 2024 de forță, cu același lot limitat. Transferurile s-au făcut într-un târziu, abia după terminarea cantonamentului. Și au fost aduși niște jucători, într-adevăr mai buni decât cei aflați în lot, dar care, la rândul lor, nu mai evoluaseră de mult timp. Până s-au dezmeticit și aceștia, Dinamo a mai pierdut nouă din primele 11 partide din campionat în 2024!

Când începi prost un sezon și ratezi și singurul moment, cel al pauzei de iarnă, în care ai fi putut „repara“ lucrurile – avem exemplul Valeriu Iftime la FC Botoșani! -, e firesc să ajungi acum în pole-position pentru o retrogradare directă!

„Eu te-am făcut, eu te omor!“

La Craiova lui Mititelu, lucrurile au fost și mai simple. Aici, un patron care a vrut să copieze modelul bolnăvicios lansat în România de Gigi Becali, jucând un dublu rol de finanțator – antrenor, și-a luat o „palmă fotbalistică“ bine meritată!

Cu o precizare: la Craiova lui Mititelu s-a mers pe ideea „Eu te-am făcut, eu te omor!“. Fiindcă echipa s-a născut din ambiția patronului și a crescut exclusiv datorită acestuia. Finalmente însă, e pe cale să pice direct în „B“ din cauza amatorismului impus de Mititelu la club.

Și, ca să ne dăm seama cât de rupt de realitate a fost acest om, inclusiv când prăbușirea Craiovei era evidentă, merită să amintim de o declarație dată de el pe data de 1 aprilie. Ca o ironie a sorții, tot ce s-a întâmplat la club după această ieșire publică a patronului a lăsat impresia că Mititelu a făcut, de fapt, o glumă (proastă!) de 1 aprilie.

Începând de astăzi, eu răspund de tot! Vom fi o altă echipă. Eu cred că vom câștiga și Cupa României. Poate jucăm la vară și barajul de Conference League. Eu cred că echipa asta nu va mai pierde niciun meci în acest campionat. De azi, suntem în stare de urgență! Fiecare secundă petrecută în club e altfel. Eu sunt convins că ne vom salva (n.r. – de la retrogradare)“, a fost declarația rostită de Mititelu pe 1 aprilie.

Ce a ieșit ulterior? Mai întâi, a venit eliminarea din sferturile cupei, în fața Voluntariului. Apoi, în campionat, s-a câștigat un meci din șase, echipa înregistrând, în rest, două înfrângeri și trei egaluri. Avem, așadar, explicația pentru căderea Craiovei pe ultimul loc, înainte de finalul play-out-ului.

Play-out, etapa a 8-a

Sâmbătă

Botoșani – Voluntari 0-0

Universitatea Cluj – Dinamo 3-3

Duminică

Petrolul – Oțelul 2-1

Luni

Hermannstadt – Poli Iași 0-1

UTA – FC U Craiova 3-1

Ultima rundă din play-out

Oțelul – Botoșani

Poli Iași – Petrolul

FCU Craiova – Hermannstadt

Dinamo – UTA

Voluntari – U Cluj

Toate meciurile se vor juca, duminică, 12 mai, de la ora 21.30.

Clasament

1. UTA 37 de puncte

2. Oțelul Galați 33p

3. Hermannstadt 31p

4. Universitatea Cluj 30p

5. Petrolul 29p*

6. Botoșani 25p*

7. Voluntari 24p

8. Poli Iași 24p*

9. Dinamo 22p*

10. FCU Craiova 22p*

*echipe care au beneficiat de rotunjirea punctajului în sus.

**Locul 3 din play-off va juca baraj cu câștigătoarea barajului dintre locurile 1 și 2 din play-out pentru un loc în Europa Conference League. Locurile 9 si 10 din play-out retrogradează direct. Locurile retrogradabile 7/8 din play-out joacă baraj cu locurile 3/4 din Liga 2.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite