VIDEO „Gangnam style“: mesajul din spatele celui mai apreciat videoclip din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PSY: „Nu sunt frumos şi nici bine făcut, dar iată-mă aici“. FOTO Reuters
PSY: „Nu sunt frumos şi nici bine făcut, dar iată-mă aici“. FOTO Reuters

Piesa rapperului sud-coreean PSY a devenit un fenomen global, iar videoclipul a depăşit 340 de milioane de vizualizări pe YouTube, fiind cel mai apreciat din toate timpurile, chiar dacă nimeni nu ştie ce înseamnă, de fapt stilul „Gangnam“.

În plus, cele peste 3,3 milioane de „like-uri“ de pe YouTube au făcut posibilă intrarea videoclipului în Cartea Recordurilor, la categoria „Cel mai apreciat clip din lume“.

Dincolo de ritmul antrenant şi dansul amuzant al hitului internaţional se află un mesaj dur la adresa lumii bune din Coreea de Sud şi cartierului de lux Gangnam din Seul, care stârneşte sentimente ce variază de la invidie la dispreţ.

Ce este Gangnam  

Districtul Gangnam, care înseamnă „sudul râului“, se întinde pe aproximativ 40 de kilometri pătraţi. Aproximativ 1% din populaţia Seului locuieşte acolo, iar rezidenţii sunt foarte bogaţi. Preţul mediu al unui apartament este în jur de 550.000 de euro, o sumă pe care o familie sud-coreană obişnuită ar strânge-o în 18 ani, potrivit AP. 

Acum Gangnam este cea mai invidiată adresă din Coreea, dar în urmă cu mai puţin de două generaţii nu era decât o adunare de case părăsite înconjurate de teren arabil. Preţul apartamentelor a început să crească în timpul freneziei imobiliare de la începutul anilor 2000, când proprietarii de apartamente şi speculanţii imobiliari s-au îmbogăţit peste noapte, iar familiile bogate au devenit şi mai bogate. 

gangnam

Locuitorii bogaţi ai districtului au contribuit la apariţia celor mai  luxoase magazine şi cluburi, dar au adus şi ceva considerat vital în Coreea de Sud modernă: cele mai bune oportunităţi de educaţie. Familiile din Gangnam plătesc de patru ori mai mult pe educaţie decât media naţională.

Ideea că locuitorii Gangnamului s-au îmbogăţit peste noapte, şi nu prin muncă asiduă şi sacrificiu, stârneşte furia multor coreeni.

Rezidenţii cartierului sunt acuzaţi că au pus monopol pe cele mai bune şcoli şi cea mai bună infrastructură, în timp ce cheltuiesc banii pe bunuri de lux pentru a-şi afişa în mod ostentativ statutul social.

„Gangnam inspiră atât invidie, cât şi dezgust. Rezidenţii fac parte din înalta societate a Coreei de Sud, pe care majoritatea populaţiei îi consideră egoişti“, comentează Kim Zakka, unul dintre criticii muzicii pop din Seoul.

„Nu sunt frumos şi nici bine făcut, dar iată-mă aici“  

psy gangnam 2

Mulţi cântăreţi coreeni de pop au încercat să pătrundă pe piaţa americană, dar au eşuat. Aşa că toată lumea se întreabă cum de a reuşit PSY, un rapper grăsuţ în vârstă de 34 de ani, care a fost amendat cu 4.500 de dolari pentru consum de marijuana în 2001, să aibă un asemenea succes. 

„Nu sunt frumos, nici prea înalt, nici bine făcut şi nici prea slab. Dar iată-mă aici“, a declarat PSY recent la emisiunea americană „Today“. El crede că succesul lui se datorează  atitudinii şi pasiunii sale.

PSY, al cărui nume de scenă este prescurtarea de la „psycho“ (psihopat), întotdeauna s-a considerat un excentric. Dar inclusiv el a crescut într-o familie înstărită, în apropiere de Gangnam. 

„Este un dansator excelent, un rapper încrezător şi este şi amuzant, dar alt motiv pentru succesul său mondial ar fi imaginea puţin necizelată. Muzica sud-coreană a avut succes în Asia cu trupe de băieţi tineri, aranjaţi, chiar machiaţi. Dar imaginea unui cântăreţ precum PSY a intrigat SUA. 

Americanii sunt obişnuiţi cu asiatici care arată ca Jackie Chan sau ca Jet Li, arătoşi. Dar nu sunt nici Brad Pitt şi nici Keanu Reaves. Tipul e amuzant. Dar dacă îi analizezi coregrafia îţi dai seama că trebuie să ştii să dansezi ca să poţi face mişcările alea. E chiar foarte bun“, a comentat Jae-Ha Kim, jurnalist la revista „Chicago Tribune“ şi fost critic muzical.

Cântăreţul a făcut ceea ce puţin artişti au reuşit: să-i parodieze pe bogătaşi

PSY parodiază noţiunea de Gangnam în videoclipul său. În loc să danseze în cluburi de noapte, el petrece într-un autobuz. În loc să lucreze la un spa, el se relaxează în jacuzzi cu mafioţi tatuaţi. În timp ce dansează alături de două fete frumoase, li se aruncă în faţă confetti şi gunoi. Iar tronul de pe care cântă este de fapt o toaletă. 

„Melodia explorează relaţia de iubire şi ură faţă de Gangnam. Ceilalţi locuitori din Coreea de Sud îi văd pe rezidenţii din Gangnam aşa cum nu este PSY: frumoşi (datorită operaţiilor estetice), stilaţi (datorită banilor) şi slabi (datorită exerciţiilor yoga antrenorilor personali). PSY e departe de stilul Gangnam, se autoparodiază“, explică Baak Eun-seok, critic de muzică pop.

„Videoclipul este plin de imagini ironice. Nu se regăseşte imaginea bogătaşilor cu care sud coreeni sunt obişnuiţi.

PSY a creat ceea ce fac puţini artişti coreeni: a parodiat bogătaşii din cel mai puternic cartier din Coreea de Sud“, scrie Sukjong Hong de la revista „Open City“.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite