VIDEO Artişti care „mor“ pe scenă
0Cu riscul de a cădea în penibil şi în ciuda vârstei înaintate, marii artişti detestă ideea retragerii. Să fie o luptă la nivel social şi moral, virtutea inerţiei sau o nevoie materială?
O viaţă trăită pe scenă, într-un carusel al succeselor şi al eşecurilor, la capătul căreia, din vârful lumii, te întrebi: ce anume te face să mergi mai departe? Aşa poate fi descrisă cariera unor artişti precum Bob Dylan, Mick Jagger sau Radu Beligan, veterani ai divertismentului ce-au ajuns să umple stadioanele cu spectatori care nu au venit să vadă nu un concert, ci un artist. Un om pe care îl admiră dintotdeauna, fără ca măcar să-l fi cunoscut vreodată.
În mod firesc, ne întrebăm care este secretul longevităţii lor. Psihologul Ionuţ Ghiugan crede că nu există o singură explicaţie, căci personalitatea şi destinul fiecărui artist sunt unice şi este normal ca situaţiile din viaţă să difere: „Unii artişti îşi continuă activitatea profesională pentru a-şi putea asigura existenţa şi traiul zilnic (este bine cunoscută situaţia financiară-limită a multora dintre ei), alţii pentru a păstra relaţia cu publicul şi scena (aceste elemente fiind considerate valori absolute care dau sens vieţii lor).“
Identificarea cu propria muncă şi sacrificiile făcute pentru performanţă nu vin de la sine. Acestea sunt alegeri pe care artiştii le fac şi altfel stau lucrurile când vine vorba despre retragere. „A renunţa la scenă echivalează, în plan emoţional şi psihologic, cu a renunţa la propria identitate şi viaţă. În multe situaţii nu putem vorbi de un refuz conştient, ci de imposibilitatea de a face diferenţa între performanţa trecută şi cea prezentă, pe fondul unor deteriorări specifice vârstei, a obişnuinţei şi rutinei unui anumit stil de viaţă sau a lipsei unor alternative în plan personal şi familial, care să ofere vieţii sens şi echilibru“, a completat Ionuţ Ghiugan.
Pe de altă parte, psihologul Tony Rafăilă crede că unul dintre „resorturile“ care-I ţin pe veteran pe scenă este tocmai nevoia de recunoaştere a fiinţei umane. „Trăim o luptă la nivel social şi moral, simţim nevoia de recunoaştere şi de a fi în continuare valorizaţi social. Contează că amintirea noastră va dăinui prin cei care-şi vor aminti de noi. Uneori nu ne ajută trupul, alteori ne trădează mintea“, explică acesta.
Bob Dylan, într-un „turneu fără sfârşit“
Bob Dylan FOTO Arhiva Adevărul
La 72 de ani, Pe 25 iunie, Sala Palatului a fost gazda unui eveniment special – revenirea lui Bob Dylan la Bucureşti. După aproape patru ani, turneul „The Never Ending Tour“, început în 1988, l-a adus pentru a doua oară în România pe unul dintre cei mai influenţi artişti din toate timpurile.
Departe de opulenţa vilei sale din Malibu, California, Bob Dylan îşi găseşte adevărata fericire străbătând lumea în autobuzul său personal, care a devenit a doua sa casă, susţin apropiaţii artistului. Iar un turneu de 26 de ani şi o carieră de 52 nu au reuşit să şteargă în întregime emoţiile de la început.
Un producător cu vastă experienţă în industria muzicală, care a colaborat cu Bob Dylan, confirmă un lucru pe care, probabil, l-au remarcat şi cei prezenţi la Sala Palatului, în seara de 25 iunie: pe lângă faptul că nu-şi arată vârsta, artistul nici nu se simte ca la 73 de ani. „Bob este unul dintre cei mai muncitori oameni pe care îi cunosc. Îi face mare plăcere să călătorească. Are peste 70 de ani, dar, chiar şi aşa, a avut emoţii luna trecută, când a cântat pentru prima oară în Vietnam. E ca şi cum încă ar avea 19 ani.“
Întrebat într-un interviu cum se face că după atâta timp încă este pe scenă şi reuşeste să recucerească publicul cu fiecare reprezentaţie, Bob Dylan a mărturisit că, acum foarte mult timp, a făcut un târg cu „comandantul şef“, iar înţelegerea a fost ca el să o ia pe acest drum şi să ajungă unde este acum.
Şi se pare că marele Bob Dylan are de gând să se ţină e promisiunea făcuta „comandantului şef“ şi să rămână pentru încă o perioadă bună de timp alături de fanii săi. Mai mult, artistul ne pregăteşte şi câteva surprize. Dylan plănuieşte să scoată un album de muzică clasică: „Deja lucrez cu o orchestră simfonică...poate se va întâmpla într-o zi.“
Mick Jagger, „echilibristul“ rock ‘n roll-ului
Mick Jagger FOTO Reuters
Chiar dacă chipul ridat al lui Mick Jagger, care a împlinit 71 de ani pe 26 iulie, îi trădează vârsta, picioarele sale nu par să fie afectate de trecerea timpului. Care este secretul artistului? Înaintea fiecărui turneu, Mick Jagger aleargă 13 kilometri, înoată frecvent, merge cu bicicleta şi practică kickboxul. De asemenea, artistul ia lecţii de balet, yoga şi pilates.
Într-un interviu acordat revistei „The Rolling Stone“ Mick Jagger spunea: „Când sunt pe scenă, nu doar cânt. Vreau să fac spectacol, alerg şi dansez, iar asta necesită 50% din capacitatea pulmonară. Aşa că provocarea mea este să găsesc echilibrul între dans şi cântat. Cred că sunt mai în formă decât eram în tinereţe, pentru că nu mai fumez deloc şi nu mai beau aşa de mult“.
Actriţa şi modelul Jerry Faye Hall, cu care Mick Jagger are patru copii, crede că un artist de talia vocalului The Rolling Stones nu ar trebui să se retragă niciodată: „Oamenii ca el au muzica în sânge, cântă până la 80 de ani şi mor în timpul turneului. Oamenii ca el nu se retrag. Cred că presa îl judecă greşit şi îl consideră bătrân de 40 de ani încoace, ceea ce este trist“.
„Am crezut că vom fi veşnic tineri“
Ozzy Osbourne, extremist sau hedonist?
Ozzy Osbourne FOTO Wire Photos/ Reuters
Asemenea colegiilor săi de breaslă, legenda vie a muzicii heavy metal, Ozzy Osbourne (65 de ani), a îmbătrânit pe scenă. Dar factorul principal ce pune cariera celebrului rocker în pericol nu este vârsta înaintată, ci abuzul de alcool şi narcotice care marcat cea mai mare parte din viaţa cântăreţului.
Faptul că nu am ştiut să avem grijă de noi, că am crezut că vom fi veşnic tineri şi nemuritori, faptul că ne-am expus la suprasolicitare, nopţile pierdute, consumul de alcool, ne fac să plătim un preţ pe care nu ni-l închipuiam. Tony Rafăilă, psiholog
Preţul plătit de Ozzy Osbourne este pe măsură. Unul dintre elementele de recuzită nelipsite de la fiecare concert marca Ozzy Osbourne este o rezervă de oxigen, aşezată, „preventiv“, după cum artistul mărturiseşte, chiar la marginea scenei. De asemena, cântăreţul este „acompaniat“ în concertele sale şi de un prompter, pentru că uită versurile propriilor cântece.
Cu toate acestea, Ozzy nu se consideră prea bătrân pentru a urca pe scenă. Într-un interviu pentru postul de radio VH1, Ozzy Osbourne şi-a asigurat admiratorii că este încă în formă. Iar dovada nu a întârziat să apară: anul trecut, Prinţul Întunericului s-a reunit cu colegii din Black Sabbath şi, în acelaşi an, au lansat cel de-al nouăsprezecelea material de studio, intitulat „13“.
Roger Waters. Unde se sfârşeşte „zidul“ timpului?
Roger Waters FOTO Getty Images
„Sunt un pic în sevraj după sfârşitul turneului «The Wall»“, mărturisea Roger Waters pentru revista „The Rolling Stone“, în toamna lui 2013. „În momentul în care am ales să fac un turneu atât de mare a trebuit să mă împac cu ideea că nu o să trăiesc pentru totdeauna. Am 70 de ani“, a completat artistul, care, pe parcursul turneului „The Wall“, a susţinut nu mai puţin de 219 concerte pe tot globul.
Energia şi entuziasmul cu care, la 70 de ani, Roger Waters a abordat unul dintre cele mai spectaculoase turnee muzicale din toate timpurile, au pornit, probabil, dintr-o dorinţă mai veche, dar neîmplinită, a cântăreţului. După albumul „Amused to Death“, din 1992, Roger Waters visa să punele bazele unui turneu de promovare, însă cheltuielile imense nu i-au permis acest lucru.
Acum, că turneul „The Wall“ a luat sfârşit, cântăreţul recunoaşte, cu o urmă de regret, că „este reconfortant să nu trebuiască să cânţi în fiecare noapte, însă am avut o echipă atât de grozavă. Ne strângeam câte 180 de oameni în fiecare zi, iar fiecare noapte era emoţionantă.“
Chiar dacă „The Wall“ a fost ultimul turneu al fostului lider Pink Floyd, Roger Waters plănuieşte să-şi continue aventura muzicală cu un nou album. „Am nişte idei foarte puternice şi plănuiesc să mai scot cel puţin un album“, a declarat muzicianul, eliminând astfel din ecuaţie posibilitatea retragerii.
Charles Aznavour, o minte tânără, captivă într-un corp îmbătrânit
Charlez Aznavour FOTO last.fm
Neobosit şi parcă mai plin de vitalitate decât în tinereţe, cântăreţul francez Charles Aznavour, care a împlinit 90 de ani pe 22 mai, a celebrat această vârstă pe scenă, pentru că „petrecerile aniversare sunt pentru aceia care împlinesc 18 ani iar sala de concerte era liberă în acea zi“.
Cu o carieră de 81 de ani în spate, Charles Aznavour detestă ideea retragerii din muzică şi continuă să străbată lumea întreagă, având de fiecare dată sălile pline la concerte. Cel mai recent album al său, intitulat „Toujours“, a fost lansat în 2011, iar artistul spune că „scrie versuri în fiecare zi“.
Cine spune că pauzele lungi şi dese sunt cheia marilor succese se înşală, căci, numai în această vară, Charles Aznavour va cânta la Frankfurt, Londra, Varşovia, Barcelona şi Roma, iar, la toamnă, veteranul muzicii franceze va ajunge la Moscova şi Anvers.
Am puterea de a trăi mai mult decât alţii. Charles Aznavour, cântăreţ
„De obicei, când întâlneşti pe cineva mai în vârstă, îţi spune că are 50 de ani, iar apoi se prăbuşeşte pe scaun. Eu refuz“, a contuzionat Aznavour, într-un interviu realizat în 2012. Doi ani mai târziu, un Charles Aznavour poate şi mai optimist spunea că „înaintează în vârstă, dar nu îmbătrâneşte.“
Această „încăpăţânare“ a artistului de a sta departe de „linia de sosire“ este explicată de psihologul Tony Rafăilă: „Se întâmplă uneori ca, odată ce înaintăm în vârstă, să descoperim că nu mai ştim care sunt obiectivele noastre personale şi odată cu aceasta motivaţia a dispărut. Sau se mai întâmplă să ne trezim că avem o minte tânără, captivă într-un corp îmbătrânit“.
Legendarul muzician, care a urcat pentru prima oară pe scenă atunci când Adolf Hitler devenea cancelarul Germaniei, duce o viaţă activă şi sănătoasă, acordând o atenţie sporită dietei. Înoată zilnic şi, spune el, secretul longevităţii sale constă într-o dieta ce include un prânz abundent şi o cină uşoară. Iar dacă o dietă adecvată poate face minuni, atitudinea pozitivă, alături de pasiunea pentru muzică şi spectacolele live care „îţi dau aripi“, după cum singur mărturiseşte, îl vor ajuta să-şi îndeplinească ambiţia de a ajunge la 120 de ani.
Radu Beligan, recordmanul scenei româneşti
Radu Beligan FOTO Arhiva Adevărul
Radu Beligan este cel mai longeviv actor român, cu 70 de ani de activitate pe scenă, performanţă înscrisă în cartea Recordurilor. Are 95 de ani, dar maestrul, care reuşeşte să aducă lumea în sălile de teatru nu pentru a vedea o piesă, ci pentru a vedea un actor, pare că vede şi în senectute un nou început.
„Ştiti ce răspundea Socrate când era întrebat: «De ce înveţi să cânţi la liră când tu te pregăteşti să mori?». El spunea: «Ca să ştiu să cânt la liră înainte de a muri»“. Radu Beligan, actor
Dar actorului îi este din ce în ce mai greu să apară pe scenă, chiar dacă tocmai scena este cea care îl ţine în viaţă, după cum spun apropiaţii săi atunci când „slăbiciunile“ maestrului devin tot mai vizibile.
„Am îmbătrânit, fata mea, niciun reproş nu mă mai poate atinge“, spune personajul Leon Sain-Pe în piesa „Egoistul“, a dramaturgului francez Jean Anouilh.
„A îmbătrâni înseamnă a arunca peste bord toate ideile preconcepute, înseamnă a deveni mai uşor, mai liber“, sunt cuvintele marelui actor. Şi poate tocmai această eliberare îl face să urce pe scenă din nou şi din nou.