Cine creează condurii vedetelor?
0
Mihaela Glăvan, Matei Corvin şi Coca Zaboloteanu au reuşit să-şi asigure un loc în preferinţele vedetelor precum principesa Margareta, A.G Weinberger şi Anna Lesko. Au un cuvânt de spus atât în moda străzii, cât şi în lumea vedetelor. Mihaela, Matei şi Coca sunt designerii care transformă pantofii într-o declaraţie de personalitate
Citiţi şi:
- Extravagantă şi vintage - moda tinerilor designeri români
- Bucureşti: Pantofii Madonnei, la Hard Rock Cafe
Pantofii sunt cei care termină „povestea” ţinutei pentru majoritatea, dar pentru cei trei designeri sunt obiectele de la care începe totul. Niciunul dintre cei trei nu s-a pregătit propriu-zis pentru o meserie care să implice ateliere, miros de clei şi alesul calapoadelor, aşa cum niciunul dintre ei nu a bănuit că pasiunea lor îi va duce acolo unde sunt astăzi.
Dacă până acum câţiva ani, Dan Coma şi Mihai Albu erau cei mai cunoscuţi designeri care creau pantofi pentru vedete, acum, accesoriile create de cei trei tineri sunt purtate de personalităţi precum Cosmina Păsărin, Dana Deac, Diana Niculescu, Geanina Corondan şi Alina Profir.
200 de euro împrumutaţi, începutul unei afaceri
Mihaela Glăvan (28 de ani), absolventă a unei facultăţi cu profil economic, spune că pentru ea, descoperirea acelui „ceva” care să o reprezinte în totalitate a fost momentul fericit al existenţei sale.
„Lucrezi în diferite domenii, experimentezi diverse lucruri, totul pentru a afla ceea ce-ţi place şi a hotărî ce vrei să faci în continuare. Cand găseşti acel ceva, eşti cel mai fericit. Aşa s-a întâmplat cu mine şi designul de accesorii”, spune Mihaela. „Ideile mele prind viaţă prin pantofi. Ei reprezintă cel mai bun mod de a mă exprima. Este ceea ce simt, este ceea ce creez”, explică Mihaela.
A început cu „minus 200 de euro”, bani împrumutaţi, „ambiţie, conştiinciozitate exagerată şi un dram de nebunie”. „Uşor” nu se numără printre atributele care pot descrie începutul drumului unui designer de pantofi, este primul lucru pe care îl vor spune cei trei specialişti.

„Nu au fost puţine momentele în care am simţit că nu mai pot continua, că nu voi avea niciodată propriul atelier, că va trebui să lucrez tot timpul cu oameni neprofesionişti şi limitaţi, că nu va ieşi niciun pantof aşa cum mi-l imaginam şi îl desenam, însă a fost cineva în viaţa mea care nu m-a lăsat să renunţ, mi-a oferit tot sprijinul din lume, alături de care am crescut ceea ce se numeşte Sepala”, povesteşte Mihaela (foto stânga). Brandul personal, afacerea la care a visat, a luat viaţă în 2003. Abia în decembrie 2005 a avut loc prima ei prezentare.
Mihaela Glăvan încalţă astăzi personalităţi precum principesa Margareta, Dana Deac, Geanina Corondan, Cosmina Păsărin şi Diana Niculescu. Mihaela nu acceptă compromisurile. Spune că pentru ea, nu există „imprimeuri animale, de genul leopard, şi nu există toc de mărime intermediară, decât în anumite forme şi doar pentru botine”.
Se concentrează în special pe structura pantofului, care comunică mai mult decât se vede. „Accesorizarea cu aplicaţii obositoare”, adică fundiţele, paietele sau floricelele, nu-şi face apariţia pe modele sale pentru că diversitatea şi curajul unei ţinute extravagante nu constă în asemenea tertipuri.
Un rege în lumea pantofilor
Purtătorul unui nume uriaş nu avea cum să fie un pigmeu. Poate că pe Matei Corvin (40 de ani) l-a motivat numele sau poate că viziunea pe care o are asupra vieţii nu avea cum să-i permită să nu-şi dedice existenţa unui scop: acela de a depăşi clişee.
Absolvent al Facultăţii de Arte Plastice, Matei a învăţat încă de la bun început „că expresia şi conceptul pe care alegi să le aşezi într-un material este bine să fie de folos cuiva, nu are niciun sens să faci doar utopii”. Mai ales că în arta decorativă totul este aplicat, iar materialul este prelucrat de aşa natură încât să devină un „eşantion de frumos pentru toţi, indiferent de statutul oamenilor”.
Matei Corvin lucrează numai la comandă. În atelierul său foarte încărcat cu materiale şi ustensile „antreprenorul de stil” ar putea să creeze în serie, mai ales că cererile au crescut în aşa măsură, dar nu este o decizie pe care Matei o va lua curând. „Am clienţi cărora le este de ajuns cât le fac, fără să-şi mai cumpere din comerţ, iar mie mi-e de ajuns atât”, spune el.
Este designerul preferat al Annei Lesko. Îi asigură atât pantofii de scenă, cât şi genţile, după care Anna este „înnebunită”. I-a creat câteva perechi de pantofi şi o geantă şi lui Codrin, supranumit „Poponeţ”, despre care Matei spune că „nu este atât de aerian pe cât se scrie”.
Indiferent dacă pantofii sunt pentru A.G. Weinberger, pentru un actor sau pentru o secretară, Matei lucrează cu aceeaşi pasiune. „Mă simt provocat de ce anume cer şi încerc să produc în asemenea manieră cât să se simtă în largul lor, să radieze şi să aibă spatele asigurat datorită acelui obiect care te face să te simţi ca un fel de vedetă în cercul în care te învârţi”, explică acesta.
A început să facă pantofi în 1996 dintr-o nevoie personală. „Port 45-46 şi-mi făceam încălţăminte la comandă, dar nu ieşea niciodată ce ceream. Respectau schiţa mea în proporţie de 30%”, îşi aduce aminte amuzat Matei. Aşa că „dublat de o tenacitate şi o dorinţă de a vedea lucrurile într-un anume fel şi de bucuria de a descoperi ce poţi face cu materialul, am realizat că poţi ajunge să realizezi lucruri serioase”, povesteşte el.
Spune că prima pereche de pantofi pe care a făcut-o a folosit-o un an şi jumătate şi încă o mai are pe undeva. Şi-a dat seama că „nu era un periplu costisitor de energie” şi s-a hotărât să-şi investească timpul în afacere.

„Eu construiesc totul, de la calapod la design, mă lupt cu mine însumi să pot să ajung să finisez şi să montez. Nu cumpăr decât materialul de bază în care încep să cioplesc. Am văzut că prin diferite metode şi diverse organizări, deşi etapele sunt cam aceleaşi, schimbându-le ordinea, obţii rezultate diferite”, explică Matei.
Poate aşa s-ar explica pantofii cu arcuri sau cu pene, combinaţiile de culori şi materiale, pielea de crocodil combinată cu cea de şarpe. Iar dacă nu e aşa, Matei spune că un pilon important al inspiraţiei sale îl reprezintă chiar trăsăturile feţei comanditarului. „Uneori împrumut din fizionomia lor nişte proporţii pe care le aplic în pantofi. Ştiu că sună distonant, dar există caricatura ca să-ţi dai seama că între realitate şi o stare anume se poate face o relaţie”, explică Matei.
Pentru un om care a început cu „un ciocan, un cleşte de tras şi un cuţit de subţiat” şi cu un client, cu un site care este în construcţie încă din 2002 şi cu o uşoară antipatie faţă de promovarea afacerii sale, Matei Corvin a ajuns să încalţe cam „60% din actorii din Bucureşti” şi să producă în jur de cinci, şase perechi pe lună.
Cu preţuri cuprinse între 200 şi 700 de euro, cu clienţi care vin şi de patru ori pe an, Matei spune că nu se hrăneşte cu ideea că a luat mulţi bani, „oricum banii sunt făcuţi să circule”, spune cel ce este împotriva consumerismului pe care îl consideră distrugătorul creativităţii.
O absolventă la Stomatologie cu o pasiune colorată
Despre Coca Zaboloteanu (27 de ani) se aude din ce în ce mai des ca despre o prezenţă care aduce schimbări importante în peisajul designerilor. Absolventă a Facultăţii de Stomatologie, Coca a ales să-şi facă o afacere din ceea ce-i place: pantofii.
„Nu ştiam nimic despre pantofi, acum nici nu-mi dau seama cum am ajuns să fac asta. M-am dus pe la nişte ateliere, am

mai aflat nişte lucruri, destul de greu la început”, spune Coca, cea care în doi ani şi jumătate şi-a făcut cunoscut brandul chiar şi în afara ţării.
Pantofii Cocăi au un target special - mereu tânăr, neinteresat de tendinţele care mâine dispar, dispus să se joace cu culorile şi formele - şi un atribut pe care designerul bazează tot: nu se demodează, fac parte din categoria „clasici”.
„Vreau să fac pantofi care nu se demodează. Mă străduiesc să evit tendinţele astea care trec uşor, nu vreau să se demodeze după trei luni. Eu mă bucur când văd că cineva încă mai poartă pantofii după un an”, spune ea.
Coca preferă deocamdată „clientela de atelier” sau cea de pe Internet, şi se gândeşte la un magazin în Bucureşti, dar spune că în România „nu este un sistem bine pus la punct”. Alina Profir şi Doria Ivan sunt câteva dintre clientele sale, dar nu are preţuri accesibile doar vedetelor.
„Eu trăiesc din asta şi mă simt bine. Sunt mulţumită, nu-mi lipseşte nimic. Vreau să evoluez, mă plictisesc repede. Nu vreau să vină lumea la mine pentru că-s accesibili, ci pentru că-s de designer. Nu sunt toţi unicat, dar sunt serii mici. Vreau să câştige toată lumea”, conchide Coca.
Primii pantofi ai lui Ovidiu Buta
Cu puţin timp în urmă, stilistul Ovidiu Buta şi-a lansat prima mini-colecţie de pantofi şi genţi într-o nouă ediţie a proiectului TouchedBy. Proiectul constă în realizarea de mini-colecţii de accesorii (genţi şi pantofi) special concepute de designeri sau persoane publice cu simţ artistic.
De această dată a venit rândul lui Ovidiu Buta, care a mai cochetat cu designul de pantofi în trecut. „Am mai desenat pantofi, la începutul carierei mele, în calitate de asistent al Doinei Levintza şi, de-a lungul timpului, am mai făcut consultanţă pentru două branduri internaţionale. Dar este pentru prima dată când dezvolt un astfel de proiect sub propriul nume”, spune Ovidiu.
A ales pantofii pentru că îi se par un mediu foarte creativ.
„Şi pentru că am învăţat că, de cele mai multe ori, secretul stă strict în accesorii”, completează Buta. Aşa cum caracteriza şi anunţul lansării: „Sunt botine. Dar sunt şi cizme. Sunt cizme, dar sunt şi ghete. Sunt pantofi, dar sunt şi cizme. Sunt ce vrei tu”, Ovidiu Buta s-a jucat cu formele şi imprimeurile până când enunţul a devenit realitate. Mesajul: „Încalcă regulile. Joacă-te!”.