Marginalizarea socială ne îmbolnăveşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stresul generat de respingerea socială produce modificări chimice în corpul uman. Acestea servesc drept factori declanșatori ai anumitor boli, cu diferite grade de severitate.

Un nou experiment, realizat de un grup de cercetători americani în cadrul Universităţii Californiei din Los Angeles (UCLA), a evidenţiat faptul că situaţiile stresante din punct de vedere social duc la eliberarea în corp a anumitor substanţe chimice inflamatorii. Prezenţa excesivă a acestora a fost pusă deja în legătură cu anumite afecţiuni - de la astm și artrită, până la anumite tipuri de cancer. În cadrul studiului au fost recrutaţi studenţi ai UCLA, care au fost supuși, în mai multe etape, unor situaţii sociale problematice, cu potenţial stresant.

Bunăoară, subiecţilor li s-a cerut să redacteze un discurs și să îl susţină în faţa a doi examinatori; pe toată durata „întrevederii", aceștia au manifestat o atitudine ostilă, ca și cum ceea ce auzeau era ridicol sau insuportabil de mediocru. Apoi, studenţilor li s-a cerut să efectueze niște calcule aritmetice mentale, în prezenţa unui observator care dădea semne de nerăbdare și le cerea încontinuu să se „miște mai repede". Câţiva dintre participanţii la experiment au fost puși să joace „Cyberball" (un joc computerizat de fotbal american), cu alte două persoane, cărora li s-a cerut să-i trateze cu indiferenţă pe studenţi. În toate etapele testării, cercetătorii au prelevat mostre de ADN de la subiecţi și le-au monitorizat acestora activitatea cerebrală în zonele creierului asociate cu emoţiile generate de respingere.

Rezultatele au evidenţiat o intensificare semnificativă a activităţii cerebrale, asociată cu eliberarea masivă a două substanţe chimice inflamatorii, puse în legătură cu declanșarea și evoluţia unor afecţiuni precum artrita reumatismală, bolile cardiovasculare, depresia și câteva tipuri de cancer. Autorii studiului nu exclud posibilitatea ca, undeva, în circuitele neuronale, să existe o suprapunere, care generează un răspuns similar celui produs de durerea fizică la situaţiile stresante din punct de vedere social. Eliberarea celor două substanţe inflamatorii reprezintă reacţia tipică a organismului în situaţii de pericol maxim pentru integritatea fizică, servind la vindecarea mai rapidă a rănilor și la reducerea riscului de infecţie.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite