Jurnalista Doina Doru a murit. Andreea Esca: „Iubea limba română mai mult decât mă iubea pe mine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doina Doru, jurnalist, specialist în televiziune şi comunicare, scriitor şi traducător, a murit marţi seară, la spitalul Victor Babeş, potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook a acesteia.

Doina Doru, care avea cancer din 2013, a absolvit Facultatea de limbi străine a Universităţii Bucureşti, secţia sârbo-croată-engleză şi a avut o experienţă de peste 20 de ani în televiziune şi presa scrisă, lucrând, printre altele, la „România Liberă“, BBC, Pro TV, Realitatea TV, TVR şi Digi24. A publicat trei volume de versuri la editura „Junimea“ din Iaşi, versuri, cronici literare şi plastice în „România literară“, „Familia“, „Cronica“, „Vatra“, „Amfiteatru“ şi a colaborat la mai multe dicţionare („Dicţionarul scriitorilor români“, „Romantismul“ şi „Tînărul Rebreanu“), scrie şi click.ro.

De asemenea, Doina Doru a făcut parte din echipa Canalului 31, contribuind la transforamarea canalului de sport în ceea ce este astăzi cunoscut drept Pro TV. La Realitatea TV, Doina Doru a fost convinsă de Sergiu Toader să treacă în faţa camerelor de filmat, deşi avea trac.

„Colegii mei de echipă sunt îndrăzneţi şi ţintesc întotdeauna foarte sus, şi nu se descurajează, chiar dacă lucrurile nu ies întotdeauna aşa cum ne dorim. Un şef bun nu este cel care se pricepe el la toate, ci acela care ştie să îşi aleagă colaboratori pricepuţi. Şi încă ceva, un şef bun nu are subalterni, ci colegi – fiecare cu responsabilitatea lui“, declara jurnalista, citată de realitatea.net.

Andreea Esca şi Lucian Mîndruţă, doi dintre oamenii care au lucrat cu Doina Doru, şi-au exprimat regretul pe paginile de Facebook. (Foto Andreea Esca Arhivă personală/ Facebook)

image

„Prietena mea Doina Doru a plecat astăzi dintre noi cu discreţia care a caracterizat-o mereu. Nu ne-a lăsat niciodată nici chiar pe noi, cei mai apropiaţi, să ştim dacă îi era greu sau dacă avea nevoie de ceva. Ea era însă prima care ne ajută, ne învăţa, ne iubea, ne proteja, ne ţinea spatele, ne încuraja sau ne certa. A fost primul editor al Ştirilor ProTV de pe vremea când ne numeam Canal 31. Îmi amintesc perfect ziua în care ne-am întâlnit în holul televiziunii. Venise cu Igor Antip şi mi-a spus că vor să intre în echipa noastră care abia se închega. Am trăit împreună cei mai frumoşi ani ai Pro-ului. Anii începutului şi ai succesului absolut! Dar, mai mult decât atât, am descoperit în Doina o prietenă minunată. Am râs şi am plâns cu ea, am cerut şi am primit sfaturi despre jurnalism şi despre dragoste, am construit mobilă din bucăţi de lemne şi am plănuit scenarii de viaţă care au devenit realitate. Ştia despre mine mai multe decât ştiu eu şi îmi dădea cele mai bune sfaturi. Mi-a fost alături în toate momentele importante ale vieţii şi o să-mi lipsească enorm. Chiar dacă acum nu ne mai vedeam foarte des, ştiam mereu una de alta şi ne întâlneam cu diverse ocazii... Iar dacă făceam vreo greşeală seara, mă suna după jurnal ca să mă apostrofeze. Cred că iubea limba română mai mult decât mă iubea pe mine! Rămas bun, Doina! Dumnezeu să te odihnească! Nimeni nu îmi poate lua ce am trăit împreună“, a scris prezentatoarea Ştirilor Pro TV, Andreea Esca.

„S-a dus o jurnalistă din garda veche a Pro-ului. Doina Doru. A fost de la început în acel proiect, la Canal 31, în anii 90, la început. A fost editoare la primele ediţii ale Ştirilor PRO TV, împreună cu mine, cu Igor Antip ca producător şi, fireşte, cu Esca prezentatoare. Scria bine, repede şi la obiect. A fost, după părerea mea, cel mai bun editor de ştiri din acei ani. Gramatica severă şi cultul exprimării simple nu i-au adus mulţi simpatizanţi printre reporteri, dar i-au asigurat un loc de vază într-o echipî de aur. O echipă care a introdus limba română vorbită de oameni în spectacolul ştirilor, dominat până atunci de expresii pompoase şi fraze baroce. Doina Doru a fost un om complicat care a făcut lucruri simple şi bune. Într-o echipă cu o performanţă unică. Pentru că nimeni, niciodată nu va mai reuşi să ajungă de la 0 la 70% cotă de piaţă în doar 6 luni, cum au reuşit atunci Ştirile Pro, între decembrie 1995 şi iunie 1996. Suntem de mult pe baricade diferite, dar azi am avut o emoţie clară şi rece ca un cuţit să realizez că Doina nu mai e. Adio.“, a fost mesajul jurnalistului Lucian Mândruţă.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite