INTERVIU Ed Harris, actorul din noul serial HBO „Westworld“: „Nu conturează o imagine foarte strălucită a ceea ce a devenit lumea“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul american Ed Harris, în vârstă de 65 de ani, a acordat un interviu, obţinut de Adevărul cu sprijinul HBO România, în care vorbeşte despre noul său rol, în serialul „Westworld“ şi despre progresul tehnologiei.

„Westworld“ este o odisee întunecată despre începutul conştiinţei artificiale şi evoluţia păcatului care explorează o lume în care fiecare poftă umană, fie ea nobilă sau depravată, poate fi satisfăcută. Într-un parc de fantezie futurist, cunoscut ca Westworld, mai mulţi androizi „gazdă“ deviază de la scenariile programatorilor săi şi au un comportament haotic.

Din distribuţia serilalui fac parte Anthony Hopkins, în rolul doctorului Robert Frost, fondatorul Westworld, a cărui viziune pentru parc şi evoluţia acestuia nu lasă loc de compromisuri; Ed Harris îl interpretează pe Omul în Negru, materializarea maleficului; Evan Rachel Wood este Dolores Abernathy, fiica unui fermier care începe să descopere că existenţa ei idilică este o minciună bine construită; James Marsden îl joacă pe Teddy Flood, un nou sosit care are o legătură apropiată cu Dolores; Thandie Newton o interpretează pe Maeve Millay, o supravieţuitoare; iar Jeffrey Wright apare în rolul lui Bernard Lowe, genialul şef al diviziei de programare de la Westworld.

Noul serial HBO, al cărui prim sezon are zece episoade, va debuta luni, 3 octombrie, iar primul episod va putea fi urmărit fără abonament pe HBO GO din 4 octombrie. Producţia va fi difuzată în fiecare luni, de la ora 20.00 şi 4.00.

Într-un interviu obţinut de „Adevărul“, Ed Harris oferă detalii despre misteriosul său personaj şi dezvăluie motivele pentru care a ales să se alăture proiectului.

„Adevărul“: Ce ne poţi spune despre personajul tău, The Man in Black?

Ed Harris: Este un personaj misterios, însă echipa nu mă încurajează să dau detalii despre cine este, despre trecutul lui sau ce urmează să se întâmple cu el. Vă pot spune însă că vine în parc de 30 de ani, deci, în mod evident, este un om cu situaţie, altfel nu şi-ar permite acest lucru. El crede că se întâmplă ceva ciudat în acest parc şi că cel mai probabil este orechestrat de personajul jucat de Hopkins, dar nu ştie cu adevărat ce anume se întâmplă. Aşa că este într-o misiune de descoperire şi nu doar a sinelui, ci şi a adevărate naturi a locului.

Dacă vine în parc de 30 de ani, înseamnă că se bucură de ceea ce locul îi oferă.

Sigur că are o înclinaţie pentru acest loc sau cel puţin explorează partea lui „violentă şi rea“. Dacă reuşeşte să-şi scoată asta din sistem şi să revină în lumea reală ca un om decent sau dacă e ceva mai întunecat de atât, e greu de spus în acest moment. Dar se bucură de acest loc, o parte din el cel puţin. Şi nu omoară oameni, oricât de umani ar părea; ei sunt pansaţi şi sunt trimişi din nou în misiune.

Pare acelaşi gen de atracţie şi pentru oamenii din cercuri înalte.

Corect. Este un loc unde poţi merge şi îţi poţi explora anumite părţi, unde eşti imun la interdicţiile legale de orice tip. Poţi fi cât de imoral vrei. Nu ştiu exact ce spune asta despre viziunea lui Jonathan Nolan şi a Lisei Joy asupra lumii, a stării omenirii sau despre ce cred ei că a devenit această lume, dar nu conturează o imagine foarte strălucitoare. Apoi, există celălalt aspect, al inteligenţei artificiale şi în ce s-ar putea transforma? Cum se va gestiona această situaţie şi cât de departe poţi merge înainte ca ceva să nu mai fie artificial?

Poţi spune că aceasta este sursa acelui sentiment de teamă pe care serialul îl emană? Acel sentiment de nelinişte pe care oamenii îl au în lumea reală în ceea ce priveşte progresul tehnologic şi posibilităţile?

Nu cred că se numără printre primele cinci lucruri de care oamenii se tem astăzi. Oamenii ar putea fi îngrijoraţi, precauţi şi neliniştiţi cu privire la diferite aspecte ale tehnologiei şi încotro se îndreaptă ea, dar progresele sunt clar cu mult înaintea oricărui tip de evoluţie umană când vine vorba de gestionarea situaţiei, astfel încât aceste lucruri să fie folosite în cel mai avantajos mod cu putinţă pentru omenire şi să îmbunătăţească existenţa. Sigur că totul se poate schimba şi poate fi o catastrofă.

Ce te-a atras la acest serial?

Nu am mai făcut acest gen de serial înainte, dar îmi place genul western şi aceste e un fel de încrucişare între SF şi western. Am făcut o mulţime de filme în ultimii ani care nu au fost văzute de prea mulţi oameni – filme independente care apar şi dispar foarte repede. Când m-am alăturat proiectului ştiam că este unul important pentru HBO. Ei şi-au dorit ceva de succes şi aşa cel puţin am avut certitudinea că va fi văzut de oameni. Mi-a plăcut enorm pasiunea pe care a pus-o Jonathan în această producţie. Discutând despre ce au crezut el şi Lisa, despre ideile lor, de unde au început şi unde vor să ajungă, am fost intrigat. Îmi place să lucrez cu oameni care au viziune şi pasiune.

În acest moment asistăm la o renaştere a westernurilor, „Forsaken“, remake-ul „The Magnificent Seven“, „In a Valley of Violence“.

Dar o mulţime de westernuri care apar astăzi sunt filmare atât de...contemporan, ca să zic aşa, scene scurte, boom, boom, boom. Depinde de abordarea regizorului. Am făcut un western, „Appaloosa“, în 2007, şi pentru mine ăla a fost făcut într-o notă clasică. Pentru mine, westernul are legătură cu timpul şi spaţiul şi cum se descurcă oamenii cu vieţile lor la acel moment.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite