Cum a îmbătrânit „Tânăr şi neliniştit“
0Celebra producţie americană este lider de audienţă în Statele Unite ale Americii în ultimii 15 ani, iar astăzi împlineşte 40 de ani de la prima difuzare şi a ajuns la peste 10.000 de episoade.
Odată cu postul Pro TV, în casele şi în vieţile românilor a intrat şi serialul „Tânăr şi neliniştit“. Şi acolo a rămas, de aproape 17 ani încoace. Fie că e vorba de continentul nord american, de Europa sau de Asia, celebra producţie încă fascinează publicul chiar şi acum, la 40 de ani de la difuzarea primului episod.
Având în palmares 207 premii şi alte 508 nominalizări la festivalurile de profil, „Tânăr şi neliniştit“ („The Young and the Restless“) este difuzat în alte 31 de state din întreaga lume, iar din 1987 este lider incontestabil de audienţă în SUA pe tronsonul său orar. Soap opera a câştigat mulţi fani datorită personajelor atrăgătoare şi conflictelor de multe ori pasionale, dar şi pentru că, în timp, au fost numeroase răsturnări de situaţie.
Producţia se concentrează pe rivalitatea dintre două familii, iar telespectatorii continuă să fie atraşi de nesfârşita rivalitate dintre familiile Newman şi Abbott, deţinătoarele a două companii care se luptă pentru supremaţia în industria cosmetică, iar acţiunea are loc într-un oraş imaginar din Wisconsin, numit Genoa City (există şi un oraş real Genoa City, însă nu are legătură cu cel din serial).
Durata iniţială a episoadelor era de 30 de minute, însă datorită succesului înregistrat, producătorii au decis s-o mărească la 60 de minute. Difuzat pentru prima oară în martie 1976, „Tânăr şi neliniştit“ este primul soap opera care apare la televizor în format de înaltă definiţie.
RECORDURILE PRODUCŢIEI
În România, serialul este transmis de Pro TV din data de 3 iulie 1996 (începând cu sezonul al nouăsprezecelea). Primele 18 sezoane nu au fost niciodată difuzate la noi în ţară, iar acţiunea episoadelor actuale este cu cinci ani în urmă faţă de cea din Statele Unite. Serialul, ajuns la episodul 4.450, a fost transmis de la ora 16.00, dar în prezent ora de difuzare este 14.00.
La începutul serialului, acţiunea se concentra asupra a două familii: bogata familie Brooks şi familia Foster, din clasa muncitoare. După o serie de schimbări în scenariu şi distribuţie, accentul s-a pus pe familiile Abbott şi Williams, iar un singur fir narativ dintre cele originale a rămas neschimbat pe parcursul celor 40 de ani de la difuzare: războiul dintre Jill Foster Abbott şi Katherine Chancellor. De altfel, aceasta este şi cea mai lungă rivalitate din istoria televiziunii americane.
Actriţa Jeanne Cooper, cunoscută telespectatorilor drept Katherine Chancellor, este veterana serialului şi singura artistă care a rezistat în echipa „Tânăr şi nelinistit“ încă din 1973. Jeanne (85 de ani), care şi-a petrecut aproape întreaga viaţă pe platourile de filmare, a publicat în 2012 o carte de memorii intitulată sugestiv: „Not Young, Still Restless: A Memoir“ („Nu mai sunt tânără, dar sunt încă neliniştită: Memorii“).
Unul dintre personajele iconice ale serialului, Victor Newman (interpretat de Eric Braeden), a fost introdus în serial în 1980, planul iniţial fiind ca acesta să joace în jur de 8 – 12 săptămâni. Însă producătorul William Bell a fost impresionat de vocea, jocul scenic şi puterea pe care o emana Eric, astfel că personajul a devenit unul dintre „pilonii“ serialului. În 2009 însă, au existat numeroase zvonuri că Braeden va părăsi distribuţia serialului, din cauza faptului că i-a fost micşorat salariul. Actorul a fost scos din serial timp de trei luni, pentru ca mai apoi să facă pace cu compania de producţie. „Sunt foarte bucuros că am încheiat cu succes negocierile“, a declarat Braeden în 2012, într-un interviu pentru „Entertainment Weekly“.
Spre deosebire de celelalte seriale de tip soap opera, „Tânăr şi neliniştit“ nu s-a concentrat exclusiv asupra personajelor şi dialogurilor, ieşind în evidenţă prin încălcarea convenţiilor vizuale de până atunci, prin folosirea diverselor unghiuri de filmare, a cadrelor în prim-plan cu personajele şi a efectelor de lumini pentru crearea unei atmosfere cât mai autentice, apropiindu-se astfel mai mult de producţiile hollywoodiene decât de telenovelele obişnuite. ;
„Obişnuiam să mă uit la «Tânăr şi neliniştit» până să fac parte din distribuţie“
Sharon Case, actriţa care o interpretează de 19 ani pe Sharon Newman, vorbeşte într-un interviu despre anii petrecuţi în echipa „Tânăr şi neliniştit“. „Nu-mi vine să cred că au trecut 40 de ani. 19 dintre aceştia au fost extraordinari pentru mine. Obişnuiam să mă uit la «Tânăr şi neliniştit» până să fac parte din distribuţie. Să urmăreşti un serial, să fii fan al acestuia şi apoi să ajungi un personaj din el este ceva cu adevărat special“, a declarat actriţa de 42 de ani.
Ea îşi aminteşte cu drag de emoţiile primei audiţii şi primul episod filmat. „Au existat o mulţime de momente haioase, precum scena pe care am filmat-o cu Melody Thomas Scott în canalizare, cu şobolanii. Ne-am distrat foarte tare atunci“, a mărturisit Case amuzată, care are şi o explicaţie pentru longevitatea şi popularitatea producţiei: „Personajele sunt cele care fac din «Tânăr şi neliniştit» un serial atât de popular. Sunt aceleaşi personaje principale an după an, iar publicul vrea să le urmărească. Dar, bineînţeles, mai este şi faptul că am avut mereu parte de scenarii excelent scrise“, a mai comentat aceasta.
CE E SOAP OPERA?
Soap opera este un termen ce provine de la serialele difuzate iniţial de posturile de radio din Statele Unite, şi sponsorizate de firme care comercializau produse pentru igiena personală.