Eurovision 2016: Ucraineanca Jamala este marea câştigătoare VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jamala, cântăreaţă de etnie tătară care a reprezentat Ucraina, este marea câştigătoare Eurovision 2016. Artista, care a fost favorita publicului, a cucerit trofeul Eurovision 2016 datorită piesei „1944“, în care vorbeşte despre deportarea tătarilor din Crimeea.

Ediţia din 2017 a concursului Eurovision se va desfăşura în Kiev, după ce Jamala a fost desemnată câştigătoarea Eurovision 2016, datorită interpretării piesei „1944“, care a obţinut un total de 534 de puncte.

„Îmi doresc pace şi iubire pentru toată lumea. Este minunat! Eram sigură că dacă eşti sincer poţi impresiona oamenii. Şi am avut dreptate“, a declarat Jamala, în vârstă de 32 de ani. 

Eurovision 2016: Australia şi Rusia, pe podium

Poziţia secundă a revenit reprezentantei Australiei, Dami Im, cu piesa „Sound of Silence“, care a strâns 511 puncte. Podiumul a fost completat de Rusia, al cărei reprezentant, Sergey Lazarev, a fost considerat marele favorit al ediţiei, şi care a acumulat 491 de puncte pentru  piesa „You are The Only One“. 

Interesant este că, odată cu schimbarea sistemului de votare, reprezentanta Ucrainei nu a fost pe primul loc nici în clasamentul realizat în urma televotingului, nici în cel reprezentat de punctajul oferit de juriile de specialitate din toate cele 42 de ţări participante în concurs, însă media a poziţionat-o pe primul loc. Votul detaliat îl puteţi consulta aici

   

Eurovision 2016: Ucraina, piesă despre deportarea tătarilor din Crimeea

Marea câştigătoare, Ucraina a fost reprezentată de o piesă în care se vorbeşte despre deportarea în masă, din 1944, a tătarilor din Crimeea, ordonată de Iosif Stalin, un capitol al istoriei ţării descris de parlamentul ucrainean drept un genocid. Stalin i-a acuzat pe tătari că ar fi colaborat cu forţele naziste, care au ocupat peninsula Crimeea, iar în 1944 i-a mutat cu forţa din casele lor în Asia Centrală şi în alte părţi îndepărtate din URSS. Între 20 şi 50% dintre deportaţi au murit în primii doi ani de exil. În total, 240.0000 de tătari din Crimeea au fost dezrădăcinaţi şi deportaţi în 1944, anul care dă şi titlul piesei. Mulţi dintre aceştia nu au supravieţuit drumului.

Susana Jamaladinova, care cântă cu numele de scenă Jamala, este primul artist de origine tătară care cântă pe scena concursului european şi chiar a declarat că este important ca oamenii să ştie adevărul despre deportarea tătarilor din Crimeea. „Principalul mesaj este acela de rememorare, dar şi de cunoaştere a poveştii. Atunci când ştim, putem să prevenim“, spune ea.

Cântecul începe cu versurile: „Atunci când străinii vin/ Vin în casa ta, te omoară şi îţi spun: «Nu suntem vinovaţi... nu suntem vinovaţi»“. De altfel, Jamala a declarat că străbunica sa a fost deportată din Crimeea alături de cei cinci copii ai săi. „Această piesă este, de fapt, despre familia mea. A trebuit să o scriu. Este un cântec memorial şi este dificil pentru mine să îl cânt“, a mai zis ea.

Eurovision 2016. Jamala: „Nu iau o poziţie politică, doar comemorez miile de tătari din Crimeea“

Calificarea artistei a stârnit controverse, însă piesa a fost admisă la Eurovision 2016, în pofida criticilor venite dinspre Rusia. Mai mulţi oficiali ruşi şi câţiva politicieni din Crimeea au criticat piesa, acuzând-o că readuce în prim-plan o istorie veche, cu scopul de a denigra Rusia pentru decizia de a anexa peninsula ucraineană, în luna martie 2014. Într-o declaraţie pentru Euronews, la începutul lunii martie, Jamala a respins acuzaţiile de politizare, spunând că piesa este un tribut pentru bunica ei şi pentru ceilalţi tătari care au suferit în urma politicilor din fosta Uniune Sovietică: „Nu iau o poziţie politică în piesa mea, doar o comemorez pe bunica mea, precum comemorez miile de tătari din Crimeea. Nu trebuie să uităm niciodată această tragedie a poporului nostru“.

La Eurovision 2016 au participat 42 de state, dintre care în finala Eurovision 2016 au concurat doar 26: Belgia, Republica Cehă, Olanda, Azerbaijan, Ungaria, Italia, Israel, Bulgaria, Suedia, Germania, Franţa, Polonia, Australia, Cipru, Serbia, Lituania, Croaţia, Rusia, Spania, Letuania, Ucraina, Malta, Georgia, Austria, Marea Brtianie şi Armenia. 

Cântăreţul american Justin Timberlake a susţinut un recital în finala Eurovision 2016, aceasta fiind prima oară în istoria Eurovisionului când un star internaţional, care nu a concurat în cadrul competiţiei muzicale, urcă pe scenă. Artistul a interpretat cel mai recent single, intitulat „Can't Stop the Feeling“. Prezenţa cântăreţului american în competiţia europeană se datorează în mare parte faptului că la scrierea şi producţia piesei „Can’t Stop the Feeling“ au contribuit şi compozitorii suedezi Max Martin şi Shellback, alături de Justin Timberlake.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite