"Mumia 3", din deşertul egiptean în China eternă
0Premiera filmului coincide deloc surprinzător cu începerea Jocurilor Olimpice Cu faţa sa înfăşurată în bandaje, mersul sacadat şi vocabularul redus la câteva interjecţii, "Mumia"
Premiera filmului coincide deloc surprinzător cu începerea Jocurilor Olimpice
Cu faţa sa înfăşurată în bandaje, mersul sacadat şi vocabularul redus la câteva interjecţii, "Mumia" (The Mummy) alcătuieşte, împreună cu Frankenstein şi Dracula, cel mai celebru trio al figurilor emblematice "vintage" ale cinematografului horror.
Mumia "vintage", Boris Karloff
Prototipul Mumiei datează din 1932, el fiind conceput de cineastul de origine germană Karl Freud (care în calitate de operator filmase "Metropolis" al lui Lang în 1926 şi "Dracula" al lui Tod Browning în 1931) nu ca o nemiloasă maşină de ucis, ci ca o întruchipare a miturilor reîncarnării şi iubirii veşnice.
Interpret al unui misterios egiptean, reîncarnare modernă a preotului mumificat odinioară de viu pentru sacrilegiul de a fi sustras zeilor un papirus sacru, cu ajutorul căruia dorea să-şi reînvie iubita, Boris Karloff, cel ce fusese cu un an înainte Frankenstein, realiza o nouă creaţie halucinantă.
Numeroasele filme care i-au succedat Mumiei ediţie princeps nu s-au ridicat la înălţimea originalului şi se părea că interesul spectatorilor s-a pierdut, până în 1999, când, graţie exploziei efectelor speciale digitale, Stephen Sommers a readus cu succes pe linia de plutire miticul brand, inaugurând o nouă serie care a inclus două prime părţi ("Mumia" şi "Mumia se întoarce") cu aceeaşi echipă de interpreţi, în frunte cu Brendan Fraser în rolul exploratorului Rick O'Connell, un fel de clonă a lui Indiana Jones şi Rachel Weisz (iubita acestuia).
Seria continuă acum cu partea a treia "Mumia: Mormântul Împăratului Dragon" (The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor), Sommers având de data aceasta calitatea de coproducător, ceea ce îi conferă un cuvânt şi mai important, în vreme ce regia îi este încredinţată lui Rob Cohen. Locul acţiunii (ne aflăm prin 1940) nu mai este Egiptul, ci catacombele vechii Chine şi versanţii acoperiţi cu gheaţă ai Himalayei.
Brendan Fraser îşi păstrează rolul, în vreme ce Rachel Weisz este înlocuită cu Maria Bello. Aventurierul şi iubita sa (care i-a devenit între timp soţie) s-au retras din activitate, dar se văd nevoiţi să-şi reia vechile preocupări când sunt chemaţi în ajutor de tânărul lor fiu, Alex (Luke Ford), care le calcă pe urme şi care a descoperit mumia străvechiului împărat chinez Han şi a readus-o, fără să-şi dea seama, la viaţă.
Împăratul Armatei de Teracotă
Ca urmare a blestemului unei vrăjitoare, neîndurătorul Împărat Dragon fusese cufundat, împreună cu cei 10.000 de războinici ai săi, într-un somn veşnic în tainiţele pământului. Aţi înţeles, desigur, că este vorba, în realitate, de enigmatica Armată de Teracotă a crudului domnitor, descoperită cu trei decenii şi mai bine în urmă într-o vastă necropolă subterană, astăzi una dintre cele mai mari atracţii turistice ale Chinei.
Trezit la viaţă, împăratul (Jet Li, mare specialist al artelor marţiale) nutreşte nici mai mult, nici mai puţin ambiţia de a-şi reconstitui imperiul şi de a cuceri lumea cu ajutorul războinicilor de teracotă. Dându-şi seama de pericol, Alex recurge la sprijinul marilor experţi în materie de mumii - părinţii săi! -, cărora li se alătură acum şi unchiul băiatului (John Hannah).
Pentru a reteza poftele de mărire ale tiranului, familia O' Connell va purta, cu sprijinul aliaţilor locali, o luptă crâncenă, care va lua sfârşit pe crestele îngheţate ale Himalayei, unde hălăduieşte Omul Zăpezilor, Yeti...
Explicaţia unei mutaţii geografice
Mulţi se vor întreba de unde până unde schimbarea de locaţie din Egipt în China. Misterul poate fi lesne dezlegat dacă ţinem seama de Jocurile Olimpice care s-au deschis ieri la Beijing. Pare-se că din motive de imagine ţara-gazdă a investit o sumă apreciabilă în lansarea "Mumiei 3", până la un punct putându-se chiar vorbi de o... coproducţie americano-chineză. Evident, în interes reciproc.
Unde rulează
Hollywood Multiplex 11.30; 12.45; 14.00; 15.15; 16.30; 17.45; 19.00; 20.15; 21.30; 22.45
CityPlex Cinema 13.30; 15.45; 18.00; 20.15; 22.30
Movieplex Cinema: 11.15; 12.45; 13.30; 15.00; 15.45; 17.15; 18.00; 19.30; 20.15; 21.45; 22.30