20 de ani cu „Harry Potter“: detalii inedite şi mai puţin cunoscute din culisele celor opt filme FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recent s-au împlinit două decenii de la apariţia universului „Harry Potter“, iar pentru a marca evenimentul reporterii „Business Insider“ au făcut o vizită pe platourile de filmare unde s-a turnat celebra serie şi au aflat câteva detalii inedite şi mai puţin cunoscute din culise.

Scriitoarea britanică J.K. Rowling avea 32 de ani când i-a fost publicată prima carte „Harry Potter“. Au urmat mai multe romane care s-au vândut în peste 500 de milioane de exemplare, devenind cea mai bine vândută serie din istorie, şi adaptările cinematografice de succes.

Studiourile Warner Bros. au petrecut zece ani în Leavesden, Marea Britanie, pentru a filma cele opt producţii „Harry Potter“. Potrivit jurnaliştilor de la Business Insider, platourile de filmare din Anglia sunt uriaşe şi dezvăluie cum au fost făcute lungmetrajele cu ajutorul unora dintre cele mai incredibile efecte speciale din industria cinematografică.

Iată câteva secrete din culisele uneia dintre cele mai apreciate francize din istoria filmului:

Iniţial, lumânările aprinse care pluteau în sala mare erau reale, suspendate cu ajutorul unor fire. În timpul primelor filmări, a existat o mare problemă: căldura provocată de flăcări a ars firele, iar lumânările au căzut pe mese, aşa că producătorii au fost nevoiţi să le creeze digital ca o măsură de precauţie.

Biroul lui Dumbledore a fost proiectat cu minuţiozitate: producătorii au îmbrăcat în piele sute de agende cu numere de telefon pentru a putea umple rafturile bibliotecii şi au atârnat pese 48 de portrete pe zidurile „directorilor de la Hogwarts“. „Cabinetul memoriei“, unde Dumbledore i-a arătat lui Harry amintirile lui, a fost decorat cu peste 800 de sticluţe mici, create manual.

Sala poţiunilor şi-a mărit dimensiunile pe măsură ce seria a fost filmată. Producătorii au fost nevoiţi să-şi extindă platoul pentru a face loc tuturor elementelor de recuzită. Sutele de sticle aliniate de-a lungul pereţilor sălii erau umplute de producători cu tot felul de conţinuturi ciudate, în principiu tot ce le cădea în mână, de la smocuri de păr până la oase de la măcelarii locali.

image

Pentru a-l face pe Hagrid să pară uriaş producătorii au găsit o dublură. De asemenea, au făcut două versiuni diferite ale colibei sale: cea mare le făcea pe celelalte personaje, cum ar fi Harry şi Hermione, să pară normale, în timp ce varianta mică a fost folosită pentru a-l face pe Hagrid să pară mai mare.

image

A existat o întreagă echipă de producţie al cărei scop a fost de a îmblânzi şi antrena varietatea mare de animale din cele opt filme „Harry Potter“. Hedwig, bufniţa lui Harry, a fost „jucată“ de patru bufniţe diferite, fiecare fiind învăţată acţiuni diferite. Mai mult de 12 şobolani au avut rolul lui Scabbers, prietenul lui Ron într-unul din filme. Patru pisici diferite l-au interpretat pe Crookshanks, animalul de companie al tinerei Hermione, în timp ce câinele lui Hagrid, Fang, a avut nouă titulari.

image

Celebrul joc „Vâjthaţ“ (Quiddich) a fost opera efectelor speciale şi a echipelor de efecte vizuale. Măturile au fost montate în faţa unui ecran verde, pe care echipa de efecte vizuale l-a putut înlocui în etapa de post-producţie. De asemenea, au fost proiectate mai multe variante pentru „Hoţoaica Aurie“ (Golden Snitch), iar versiunea finală chiar a fost placată cu aur.

image

Au fost necesare cinci depozite foarte mari pentru a stoca toate elementele de recuzită folosite în filmele „Harry Potter“, printre care 5.000 de piese de mobilier, 12.000 de pagini printate manual pentru The Quibbler şi 40.000 de produse pentru magazinul Wizard Wheezes al gemenilor Wasley.

Paharul de foc are peste cinci metri înălţime şi a fost sculptat manual folosindu-se lemnul unui ulm englezesc. Mai mult de 3.000 de baghete au fost folosite în timpul filmărilor.

image

18 maşini au fost folosite pentru filmarea secvenţei evadării lui Harry şi Ron din „The Chamber of Secrets“, iar pentru a construi autobuzul Knight, care avea 22 de metri, au fost utilizate trei autobuze mai vechi.

image

Scările mobile din Hogwarts au fost o combinaţie între scări reale şi un model de scări făcute să pară reale.

Portretele mişcătoare din Hogwarts au fost tot un amestec, de picturi reale şi ecrane verzi, înlocuite în post-producţie cu imagini în mişcare. Toate portretele erau ale producătorilor care au lucrat la filme.

Set-ul Ministerului Magiei a fost atât de mare încât au fost necesare sute de figuranţi pentru a-l umple, inclusiv o parte din producători. Pereţii au fost căptuşiţi cu dale din lemn verzi şi roşii, iar şemineele unde aveau o înălţime mai mare de nouă metri.

Statuia uriaşă Magic is Might care a zdrobit 58 de „încuiaţi“ a fost făcută din spumă şi pictată manual.

Dolores Umbridge, profesoara rea care iubea rozul, avea un birou la fel de roz în Ministerul Magiei, iar pe pereţii lui atârnau zeci de farfurii pictate cu pisici. Doar că pisicile nu erau de fapt pictate – producătorii au luat fotografii cu pisici şi le-au lipit pe farfurii cu ajtuorul tehnologiei.

image

Pe măsură ce Umbridge a căpătat mai multă putere şi a devenit mai rea, garderoba ei a devenit mai roz.

image

Nu toată lumea din filme trebuia să arate ca un „încuiat“ sau ca un vrăjitor. Au fost o mulţime de creaturi, ale căror înfăţişări au costat ore întregi de migală, mai ales aplicarea măştilor pentru goblinii Gringotts.

image

Toate creaturile au fost la început schiţe desenate de departamentul de proiectare. Cea de jos este a lui Dobby.

image

Pe lângră realizarea modelelor şi a măştilor, departamentul de creaţie a reuşit să facă modelele monştrilor să se deplasează cu ajutorul unor motoare. De exemplu, păianjenul gigant a avut nevoie de numeroase motoare, dar şi de 100 de persoane pentru a se mişca.

image

Chipul lui Voldemort era pe jumătate real, pe jumătate creat digital. Artiştii de la machiaj îi acopereau faţa actorului Ralph Fiennes cu tatuaje temporare şi îi puneau lentile de contact.

image

Magazinul fraţilor Weasley, Wizard Wheezes, a avut nevoie de trei luni pentru a fi clădit şi a fost umplut cu peste 120 de produse special concepute. Magazinul de arbori Ollivanders a avut peste 17.000 de cutii de baghete etichetate individual.

Pentru a filma din unghiuri diferie castelul fictiv Hogwarts, departementul de artă a construit un model la scală 1:24 bazat pe schiţa unuia dintre designerii de producţie, Stuart Craig. Modelul ocupa o cameră masivă şi imensă şi era detaliată fiecare curte, câmp şi turn filmat în serie. Turnurile puteau fi prinse în interior. Pentru peisaj au fost folosite plante reale şi pietriş. A fost nevoie de 86 de artişti şi luni întregi pentru a fi construit. 

image

FOTOGRAFII Henry Blodget şi Alyson Shontell/Business Insider

Filme



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite