Trei studii diferite arată că Omicron provoacă forme mai uşoare de COVID. Totuşi, cercetătorii fac avertismente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Datele din Africa de Sud, Scoţia şi Anglia oferă o veste liniştitoare, după câteva săptămâni de temeri privind ameninţarea noii variante a coronavirusului. Totuşi, oamenii de ştiinţă spun că varianta Omicron este contagioasă şi că spitalele vor fi din nou sub presiunea numărului de pacienţi, scrie New York Times.

Trei echipe separate de oameni de ştiinţă de pe două continente au concluzionat că infectările cu Omicron produc forme mai puţin severe ale COVID, oferind puţină speranţă că actualul val pandemic nu va fi aşa de mortal, în ciuda creşterii masive a numărului de cazuri.

Cercetătorii au examinat evoluţia Omicron în rândul populaţiilor din Africa de Sud, Scoţia şi Anglia. Rezultatele fiecărui studiu sunt încă preliminare, dar toate au sugerat că oamenii infectaţi cu Omicron sunt mai puţin expuşi riscului de a ajunge la spital.

Studiile sufgerează că varianta ar avea trăsături biologice care o fac mai puţin periculoasă decât Delta. Conform cercetărilor, riscul redus de spitalizare al Omicron în cele trei ţări pare a se datora cel puţin parţial şi imunizării mari a populaţiei.

În schimb, experţii avertizează că valul pandemic din mai multe ţări ar putea totuşi duce la o suprasolicitare a spitalelor, din simplul fapt că varianta se transmite mult mai repede decât celelalte variante precedente.

„Nu vreau să fiu alarmistă, dar nu cred că putem lăsa garda jos”, a avertizat Christina Ramirez, biostatisticiană la University of California, Los Angeles.

Cât de mic este riscul de spitalizare, în comparaţie cu varianta Delta

Riscul de spitalizare s-a dovedit a fi cu 70% mai mic printre oamenii infectaţi cu Omicron, în comparaţie cu cei infectaţi cu alte variante ale virusului, au observat cercetătorii din Africa de Sud.

Ei precizează că formele uşoare ale bolii ar putea fi datorate de faptul că Omicron infectează oameni care au mai trecut deja prin boală.

În Africa de Sud, cercetătorii au concluzionat că în jur de 70% din populaţie a avut COVID înainte de sosirea valului Omicron. În acelaşi timp, în jur de 30% din populaţie a fost vaccinată. În lucrarea lor, autorii nu au putut separa protecţia oferită de vaccinuri de cea oferită de infectările anterioare.

În plus, ei au avertizat că datele au fost adunate în timpul primei faze a valului Omicron, când rata de infectare era încă mică.

În Scoţia, cercetătorii au examinat infectările cu Delta şi Omicron în noiembrie şi decembrie, analizând câţi pacienţi infectaţi cu fiecare tulpină se află în spital.

Au descoperit că infectările cu Omicron sunt asociate cu o reducere cu două treimi a riscului de spitalizare, în comparaţie cu varianta Delta, scrie Libertatea.

Miercuri, o altă echipă de cercetători, de la Imperial College London, a comparat cazurile de Omicron şi Delta în primele săptămâni din decembrie şi a raportat la rândul ei o reducere a spitalizărilor, deşi una mai mică decât cea din Scoţia.

Primele estimări  sugerează că în comparaţie cu Delta, oamenii infectaţi cu Omicron au un risc cu 15-20% mai mic de a face o vizită la medic şi cu 40-45% mai mic de a petrece o noapte sau mai multe nopţi în spital.

Şansele de infectare cu varianta Omicron rămân mari

Deoarece Omicron se transmite repede, şansele ca aceştia să se infecteze în următoarele luni sunt foarte mari, a spus el. Dacă va fi aşa, ei nu vor avea imunitate pentru a bloca severitatea infecţiei, a spus William Hanage, epidemiolog la Harvard T.H. Chan School of Public Health.

„Dacă eşti nevaccinat şi nu ai fost niciodată infectat, (forma bolii) va fi un pic mai puţin severă decât în cazul Delta”, a spus Hanage, citat de New York Times.

„Dar asta e ca şi cum ai spune că eşti lovit în cap cu un ciocan, în loc de două ciocane. Şi există mai multe şanse ca ciocanul să te lovească acum”, a subliniat el.

Cu toate că s-au făcut cercetări despre Omicron, perioada următoare se află încă sub semnul întrebării în ceea ce priveşte infectările, iar sezonul Sărbătorilor va îngreuna adunarea datelor de care experţii ar avea nevoie pentru actualizarea acestor cercetări.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite