Totul despre vitamina C

Totul despre vitamina C

Vitamina C se găseşte şi sub formă de comprimate efervescente

Are un puternic rol antioxidant şi revigorează imediat organismul. Vitamina C se recomandă cel mai des pentru administrarea preventivă, similar suplimentelor alimentare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Studiile clinice arată că organismul uman nu îşi poate face rezerve de vitamina C şi nu poate reţine această substanţă în corp pentru mai mult de câteva ore. Dacă organismul primeşte o doză mai mare decât necesarul său imediat, excesul de vitamina C se elimină. Un paradox este şi acela că, cu cât cantitatea de vitamina C administrată este mai mare, cu atât procentul absorbit în organism este mai mic. De exemplu, cantităţi de 1 g-1,5 g de vitamina C sunt absorbite doar în proporţie de 50%, în timp ce o cantitate de doar 20 mg este absorbită în proporţie de 98%. După câteva ore însă, excesul de vitamina C este eliminat.

Susţine ­imunitatea ­organismului

În situaţiile în care facem efort fizic susţinut sau când imunitatea organismului ­este slăbită din cauza convalescenţei, oboselii, stresului sau a frigului, administrarea de vitamina C fortifică organismul. Mai mult, ea activează şi numeroase enzime din organism care joacă un rol important în procesul de oxigenare celulară. Datorită acestui lucru, administrarea de vitamina C favorizează vindecarea mai rapidă a rănilor, previne degradarea ţesuturilor, inclusiv a cartilajelor şi are efect antiaging.

Protejează de stres

Vitamina C este implicată în funcţionarea corectă a glandelor suprarenale, care asigură protecţie împotriva stresului şi infecţiilor. Fără vitamina C, suprarenalele nu sintetizează în cantităţile necesare hormoni importanţi precum adrenalina şi cortizolul. Şi, fără aceşti hormoni, răspunsul de adaptare a organismului la stres este perturbat, iar rezistenţa la efort intelectual şi fizic scade.

Specialistul nostru

Prof. dr. Ioan Fulga
Şeful Catedrei de Farmacologie UMF „Carol Davila"


Vitamina C trebuie dizolvată în gură, adică trebuie să fie suptă, nu înghiţită, fiindcă altfel irită mucoasa gastrică. Din acest punct de vedere, vitamina C efervescentă este mai sigură, fiindcă se administrează sub formă de soluţie gata dezagregată. Alte contraindicaţii ale vitaminei C nu există, aceasta fiind suportată foarte bine de organismul uman. Deoarece este o vitamină hidrosolubilă, spre deosebire de vitaminele liposolubile, nu produce intoxicaţii şi nu afectează organismul, deoarece excesul se elimină prin urină.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: