Top 5 mituri despre epilarea semipermanentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este periculoasă pentru piele şi oricum firele de păr cresc la loc după procedură. Sunt doar două dintre miturile nefondate referitoare la epilarea semipermanentă.

Metodele de epilare clasică – cu ceară, cremă sau aparat electric – au rezultate temporare şi pot veni la pachet cu o serie de neplăceri precum firele crescute sub piele sau foliculită. Există însă şi soluţii pe termen mai lung, iar toamna este anotimpul indicat pentru a le efectua. Dr. Florentina Zaharia, medic primar dermato-venerologie în cadrul Bioderm, demontează mai jos o serie de mituri despre metoda de epilare semipermanentă cu laser sau lumină intens pulsată.

Mitul nr. 1: Epilarea semipermanentă este foarte dureroasă şi deteriorează pielea

Datorită avansului tehnologic şi aparaturii ultraperformante, epilarea semipermanentă nu mai este de mult o procedură dureroasă. În fapt, aplicarea unor produse cu efect uşor anestezic pe piele fac procedura de epilare semipermanentă complet nedureroasă.

„Procedura nu este dureroasă, disconfortul este minim, sub forma unor pişcături discrete, care variază în funcţie de intensitatea luminii folosite. Intensitatea luminii se alege în funcţie de tipul de piele  - cât de puternic este pigmentul, culoarea părului, grosimea firului de păr, dar şi metoda de epilare anterioară. În majoritatea cazurilor, firele de păr se răresc, devin mai subţiri şi depigmentate, cu aspect de puf”, explică dr. Florentina Zaharia.

Zona tratată cu laserul se poate înroşi, dar doar pentru o scurtă perioadă, iar potenţialele efecte adverse dispar de pe piele la scurt timp după şedinţa de epilare semipermanentă.

„Dincolo de raţiunile estetice însă, epilarea semipermanentă este şi un tratament eficient pentru firele de păr crescute sub piele. De exemplu, pentru foliculită, care este o afecţiune întâlnită la nivelul pielii. Mai exact, firul de păr nu mai iese la suprafaţă şi se încolăceşte în straturile tegumentului. În unele cazuri, este posibil să apară şi o iritaţie locală, dar şi febră, pustule cu puroi, o stare de rău generală. Este atât o problemă de natură estetică, dar şi medicală, deoarece afectează sănătatea pielii şi a organismului”, explică medicul dermatolog.

Aşadar, epilarea semipermanentă este o procedură mai sănătoasă pentru piele decât metodele clasică de epilare. Foliculita apare mai ales în urma epilatului clasic cu ceară, cu depilatorul sau cu aparatul de ras. „Cazurile de foliculită care nu răspunde la tratament şi afecţiunile mai severe determinate de disfuncţii ale foliculului pilos pot fi ameliorate şi chiar tratate cu ajutorul epilării semipermanente cu laserul sau lumina intens pulsată. Spre deosebire de alte metodele tradiţionale de îndepărtare a părului în exces, în cazul epilării semipermanente, fasciculul luminos pătrunde în tegument şi distruge rădăcina firului de păr, fără a afecta pielea. Astfel pot fi tratate şi alte afecţiuni dermatologice“, explică medicul dermatolog Florentina Zaharia (foto jos).

dr. florentina zaharia

Mitul nr. 2: Toate firele de păr vor creşte la loc

Epilarea semipermanentă poate dura mai multe luni sau ani. Fiecare pacient are un număr diferit de foliculi care sunt eliminaţi complet, însă schimbările hormonale sau anumite medicamente joacă un rol important în creşterea firelor de păr. De aceea, epilarea cu laser este denumită epilare „semipermanentă”, dar în orice caz, dacă mai creşte, firul de păr este mai deschis la culoare şi mai subţire decât era iniţial.  

„Epilarea cu laser nu este definitivă  - fiind incorect denumită astfel, ci semipermanentă, pentru că sunt necesare şedinţe de întreţinere suplimentare o dată sau de două ori pe an. De asemenea, este posibil chiar să fie nevoie de repetarea protocolului întreg de şedinţe la doi-patru ani, pentru că pielea are memorie, iar foliculul de păr nu a fost eliminat complet din organism”, atrage atenţia dr. Florentina Zaharia.

Mitul nr. 3: Una-două şedinţe sunt de ajuns

Pentru a obţine rezultate maxime, este nevoie de un protocol complet de tratament, ce poate include mai multe şedinţe. De-a lungul şedinţelor, laserul distruge gradual foliculul de păr. „Pentru a scăpa de firele de păr nedorite, este nevoie de trei până la zece şedinţe, efectuate la un interval de patru-şase săptămâni, în funcţie de zona pe care se face epilarea, dar şi de gradul de pilozitate al acesteia”, mai spune medicul. Dacă doriţi să îndepărtaţi părul nedorit de pe întreaga suprafaţă a corpului, o  şedinţă de epilare semi-permanentă durează aproximativ o oră.

epilare semipermanenta

Mitul nr. 4: Există foarte multe contraindicaţii pentru epilarea semipermanentă

Foarte multe persoane, cu diferite culori ale pielii şi părului, se califică pentru epilarea semipermanentă cu laserul. Singura excepţie: persoanele cu păr alb, blond sau diferite nuanţe de roşu. „Cele mai bune rezultate se obţin în cazul persoanelor cu pielea albă şi fire de păr negre, la care pot dispărea complet până la 90% din foliculii piloşi”, explică dr. Zaharia.

Epilarea semipermanentă se poate face pe orice zonă a corpului de unde se doreşte îndepărtarea firelor de păr. Există, însă, şi categorii de persoane cărora nu le este recomandată. „Epilarea semipermanentă este contraindicată dacă există infecţii locale, formaţiuni pigmentare foarte mari, inflamaţie la nivelul pielii, tatuaje, sensibilitate la soare, boli autoimune”, atenţionează medicul. În urma şedinţelor de epilare semipermanentă pot să apară unele efecte adverse: iritaţii locale, răni şi, în cazuri foarte grave, arsuri, erupţii de herpes. Pentru a reduce riscul acestora, trebuie evitate locurile cu igienă precară şi preferate clinicile şi cabinetele medicale în detrimentul cabinetelor de cosmetică”, adaugă medicul dermatolog.

Mitul nr. 5: Nu contează unde faci şedinţele de epilare semipermanentă

Dacă te-ai hotărât să schimbi metoda de epilare şi să încerci epilarea semipermanentă, o abordare modernă, care a câştigat tot mai mult teren în ultimii ani, primul pas începe în cabinetul medicului dermatolog. În urma evaluării, medicul dermatolog stabileşte dacă te califici pentru această procedură şi numărul de şedinţe necesar, care poate depinde de mai mulţi factori: zona unde se face epilarea semipermanentă, suprafaţa acesteia, fototipul pielii etc. De asemenea, înainte de procedură, este foarte important să se facă un test cu aparatul  pe o mică porţiune a pielii, pentru a descoperi eventuale efecte adverse  - alergii, iritaţii -, care contraindică această procedură.

„Medicii dermatologi cu experienţă în epilarea cu laserul pot face diferenţa, mai ales în cazurile dificile, când nuanţa pielii sau a părului nu sunt cele mai bune candidate pentru epilarea cu laserul. Rezultatele şi confortul procedurii sunt major influenţate de experienţa şi abilităţile specialistului care le face”, conchide dr. Florentina Zaharia.

Pentru rezultate optime, fără neplăceri, medicul recomandă începerea şedinţelor de epilare cu laser toamna, la începutul sezonului rece. Aceasta pentru că pe parcursul perioadei de tratament, este interzisă expunerea la soare. Atunci când se fac tratamente pe bază de laser sau lumină intens pulsată, pielea trebuie ferită de soare şi se aplică produse fotoprotectoare, chiar şi în sezonul rece. Altfel, vara, pielea se poate pigmenta mai intens şi există riscul să apară pete care dispar foarte greu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite