Studiu: Coronavirusul nu infectează celulele creierului. Afectarea mirosului, mai superficială decât se credea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Mombaerts spune că neuronii senzoriali olfactivi ar putea să fie infectaţi, dar să funcţioneze deficitar FOTO SHUTTERSTOCK
Profesorul Mombaerts spune că neuronii senzoriali olfactivi ar putea să fie infectaţi, dar să funcţioneze deficitar FOTO SHUTTERSTOCK

Virusul care provoacă boala Covid-19 nu infectează celulele creierului uman, potrivit unui nou studiu publicat în revista Cell, relatează The Guardian. Rezultatele cresc speranţele că problemele provocate de Sars-CoV-2 în creier ar putea fi mai superficiale şi mai reversibile decât credeau anterior specialiştii.

Studiul contrazice cercetările anterioare care sugerează că virusul infectează neuronii din membrana nazală, conform Hotnews.ro.

Această membrană, numită mucoasa olfactivă, este locul în care se prinde virusul pentru prima dată când este inhalat. În cadrul acestuia se află neuronii senzoriali olfactivi (OSN) – care sunt responsabili pentru iniţierea senzaţiilor de miros. 

Ei sunt strâns legaţi de o celulă de sprijin numită celulă sustenaculară.

În noul studiu, cercetătorii belgieni şi germani susţin că virusul infectează celulele sustentaculare, dar nu şi neuronii senzoriali olfactivi. 

Autorul principal Peter Mombaerts, care conduce Unitatea de Cercetare Max Planck pentru Neurogenetică din Frankfurt, Germania, spune că ”odată ce crezi că neuronii olfactivi pot fi infectaţi, există o cale rapidă către bulbul olfactiv şi apoi este deja în creier.” 

Bulbul olfactiv, din partea din faţă a creierului, este locul unde este procesată pentru prima dată informaţia neuronală despre mirosuri. 

Dacă virusul a pătruns în această structură, teoretic s-ar putea răspândi în regiunile profunde ale creierului, unde ar putea provoca daune de durată – mai ales că, spre deosebire de OSN, majoritatea neuronilor nu se regenerează odată ce sunt pierduţi. 

Dar dacă virusul infectează doar celulele sustentaculare, atunci daunele ar putea să nu fie de lungă durată. 

Ambele căi ar putea explica disfuncţia olfactivă care afectează aproximativ jumătate dintre pacienţii cu Covid-19.

La unul din 10 dintre aceştia, pierderea sau schimbarea mirosului este pe termen lung, poate chiar permanent. 

Profesorul Mombaerts spune că neuronii senzoriali olfactivi ar putea să fie infectaţi, dar să funcţioneze deficitar – sau să înceteze cu totul să funcţioneze – până când celulele sustentaculare se regenerează. 

Grupul nu a analizat alte simptome neurologice ale Covid-19, cum ar fi oboseala şi „ceaţa creierului” care însoţesc Covid-ul îndelungat.

Dar chiar dacă studiul nu reprezintă ultimul cuvânt cu privire la efectele Covid asupra creierului, indică faptul că nici acele rapoarte îngrozitoare timpurii nu au fost finale. 

Dacă concluziile studiului sunt confirmate, cei care se confruntă cu anosmie sau parosmie din cauza Covid pot fi asiguraţi că virusul nu le-a infectat creierul şi că terapiile viitoare care vizează celulele sustentaculare le-ar putea atenua sau vindeca problema.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite