Prima femeie din lume vindecată de HIV după administrarea unui tratament cu celule stem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cancer

O femeie a devenit prima din lume care s-a vindecat de HIV după ce a fost tratată cu o metodă medicală nouă, ce a constat în transplantul unor celule stem prelevate din cordonul ombilical al unui donator.

Pacienta a fost diagnosticată cu HIV în 2013. Ea este a treia persoană norocoasă care a reuşit să se vindece de această boală. Ceilalţi pacienţi vindecaţi sunt Timothy Ray Brown şi Adam Castillejo, care au reuşit performanţa cu ajutorul unui transplant de măduvă osoasă şi al unui transplant de celule stem adulte.

Practic, femeia a fost diagnosticată atât cu HIV, cât şi cu leucemie şi a primit sânge prelevat din cordon ombilical pentru a o ajuta să lupte împotriva cancerului, precizează „The New York Times“. Sângele provenea de la un donator parţial compatibil, dar femeia a primit sânge şi de la o rudă, pentru ca organismul ei să aibă „o apărare imunitară temporară“ în timpul transplantului.

Cazul pacientei arată progresul medicinei şi marchează utilizarea unor noi metode de luptă împotriva HIV.

Femeia a părăsit spitalul după 17 zile şi nu a dezvoltat o reacţie a grefei contra gazdei, afecţiune de care au suferit ceilalţi doi pacienţi vindecaţi.

Pacienta a primit transplantul în anul 2017 şi a încetat să mai ia medicamente împotriva HIV abia după 3 ani. La 14 luni de la oprirea terapiei antiretrovirale, aceasta nu mai prezenta urme detectabile de virus.

În pofida succesului obţinut în cazul acestei paciente, oamenii de ştiinţă avertizează că tratamentul folosit nu reprezintă o metodă ce poate fi aplicată pe scară largă.

Medicul Anthony Fauci, citat de ABC News, a declarat pentru Community Health Center: „Nu vreau ca oamenii să înceapă să creadă că de acum înainte această terapie poate fi aplicată celor 36 de milioane de persoane (din lumea întreagă) care trăiesc în prezent cu HIV“.

„Acea persoană avea o boală preexistentă, care a necesitat un transplant de celule stem. Nu ar fi practic să credem că acest tratament ar putea deveni disponibil pe scară largă. Este mai degrabă o validare a unui concept“, a adăugat celebrul medic epidemiolog american, conform Agerpres.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite