„Copiii care au o sănătate orală precară absentează de la şcoală de trei ori mai mult decât colegii lor“. Când trebuie programaţi cei mici la dentist

„Copiii care au o sănătate orală precară
absentează de la şcoală de trei ori mai mult decât colegii lor“. Când trebuie programaţi cei mici la dentist

Cariile dentare trebuie tratate din vreme pentru a nu ajunge la infecţii şi la căderea dinţilor

Durerile de dinţi provocate de carii sunt cele mai frecvente pe care la au copiii, indiferent că este vorba despre dinţii de lapte sau de cei permanenţi.  Iar aceste dureri, pe lângă disconfortul creat celor mici, este şi un motiv de a absenta de la şcoală.

Ştiri pe aceeaşi temă

O treime dintre copiii cu vârste preşcolare, care au dinţii de lapte cariaţi, sunt predispuşi să se confrunte cu aceleaşi probleme şi în cazul dinţilor permanenţi, care încep să erupă la 6 ani. Iar 40% din cei care au vârste cuprinse între 6 şi 11 ani au carii dentare, în condiţiile în care dinţii permanenţi erup complet până la 12-13 ani.

„Copiii care au o sănătate orală precară absentează de 3 ori mai mult decât colegii lor. Cariile netratate pot avea o multitudine de efecte negative asupra vieţii celui mic, de la un somn agitat şi probleme de alimentaţie până la întârzieri de creştere, irascibilitate. Iar atunci când aceste carii devin avansate şi complicate apare şi scăderea puterii de concentrare şi a atenţiei, toate ducând ulterior la creşterea numărului de absenţe de la ore şi a unei performanţe şcolare reduse. Totodată, prima vizită la medicul stomatolog a unui astfel de copil va deveni o experienţă nu tocmai plăcută, existând chiar riscul ca cel mic să devină anxios şi să dezvolte o teamă faţă de medic, care să îl însoţească toată viaţa. Din acest motiv, le recomandăm părinţilor să îi programeze în mod constant pe cei mici şi la medicul stomatolog, pentru măsuri de prevenţie şi detectare timpurie a cariilor. Acest lucru nu implică costuri suplimentare, în cadrul clinicii noastre evaluarea primară este gratuită“, explică dr. Denisa Zaharia, medic specialist ortodont, manager general al Clinicii Perfectdent.

O dantură cu probleme, motiv de şicane la şcoală

Cariile dentare avansate implică un tratament mult mai complex, de lungă durată şi chiar mai costisitor decât dacă acestea ar fi fost tratate în fază incipientă. Mai mult decât atât, pot avea efecte pe termen lung asupra sănătăţii orale a celor mici, deoarece se poate ajunge chiar la extracţia unui dinte afectat. Spaţiul liber astfel creat va influenţa ulterior poziţionarea tuturor dinţilor pe arcadă şi, implicit, erupţia dinţilor permanenţi. Estetica dentară este afectată şi de dezvoltarea nearmonioasă a arcadelor dentare, ceea ce provoacă o muşcătură incorectă şi un dezechilibru la nivel de muşchi şi de articulaţie temporo-mandibulară.

Ignorarea acestor probleme pe termen lung poate afecta, din punct de vedere estetic, calitatea vieţii lor ca adolescenţi, vârstă la care creşterea încrederii de sine este foarte importantă. O dantură cu probleme poate fi un factor declanşator al fenomenului de bullying, iar studiile arată că adolescenţii care sunt victime ale acestui fenomen dezvoltă un comportament antisocial, se integrează şi empatizează mai greu cu ceilalţi. Un tratament ortodontic, ce presupune o intervenţie neinvazivă, simplă şi fără durere, poate elimina toate aceste posibile probleme dentare estetice.

„Aproximativ 30% din programările la medicul ortodont sunt făcute de părinţi în perioada vacanţelor şcolare. Tratamentele ortodontice vizează aplicarea unor aparate dentare care să corecteze toate aceste probleme. Cele mai căutate aparate dentare pentru copii sunt dispozitivele de lărgire a maxilarului la 7-8 ani şi a aparatelor fixe, cu bracketuri metalice, care se aplică în jurul vârstei de 12 ani. Durata unui tratament ortodontic variază în funcţie de severitatea modificărilor, iar costurile montării unui aparat pornesc de la 1.000 de lei şi ajung până la 7.000 de lei pentru ambele arcade, dacă se optează pentru un aparat aproape invizibil cu bracketuri de safir. Cel mai mic pacient al clinicii noastre avea 6 ani, iar tratamentul ortodontic a vizat aplicarea unui dispozitiv de lărgire a maxilarului, în scopul creării spaţiului pentru erupţia corectă a dinţilor permanenţi“, spune dr. Denisa Zaharia, medic specialist ortodont.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările