Cât de eficiente sunt noile pastile anti-COVID. Cât costă şi cum se administrează tratamentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pastile Shutterstock

Zeci de milioane de pastile anti-COVID urmează a fi produse în următoarele luni de către compania Pfizer şi grupul farmaceutic american Merck, iar state precum SUA, Marea Britanie sau Germania au început deja să comande primele tranşe de pilule, după ce utilizarea acestora a fost aprobată de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi Agenţia americană pentru Medicamente şi Alimente (FDA).

Specialiştii spun că aceste pastile nu pot fi văzute drept nişte „înlocuitori” ai vaccinurilor, ci trebuie considerate tratamente complementare, în vreme ce serurile trebuie să rămână principalul instrument de luptă împotriva pandemiei de coronavirus.

De asemenea, pastilele trebuie luate imediat ce apar primele simptome ale bolii, ceea ce vine la pachet cu necesitatea creşterii testării anti-COVID, potrivit Digi24. 

Avantajele noilor pilule: pot fi luate „de acasă” şi vin în completarea schemelor deja aprobate de tratament anti-COVID.

Pastila Pfizer va fi comercializată sub numele de Paxlovid, iar noul medicament reduce riscul de spitalizare şi deces cu 90% la persoanele cu risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii, atunci când este luată în primele zile de la apariţia simptomelor.

Conform Pfizer, Paxlovid ar trebui să fie eficient şi împotriva variantei Omicron a coronavirusului.

Potrivit producătorului, pacienţii vor trebui să ia trei pastile de două ori pe zi pe o perioadă de cinci zile - în total 30 de pilule/tratament, costul total pentru fiecare pacient fiind de 529 de dolari. 

Ambele medicamente sunt mai ieftine şi mai uşor de administrat decât alte antivirale care trebuie administrate intravenos şi sunt mai ieftin de fabricat decât vaccinurile, cu un lanţ de aprovizionare mai simplu.

Pastila anti-COVID produsă de Merck reduce capacitatea coronavirusului de a se multiplica prin creşterea numărului de mutaţii în materialul său genetic. În ceea ce priveşte pilula Pfizer, aceasta foloseşte o metodă diferită, aparţinând unei clase de antivirale numite „inhibitori de protează”, care blochează acţiunea unei enzime esenţiale pentru replicarea virală.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite