Carnea crescută în laborator e tot mai aproape de farfurie. Când vor prelua mutanţii controlul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În curând, mutanţii din farfurie vor prelua controlul
În curând, mutanţii din farfurie vor prelua controlul

Carnea produsă fără a ucide animalele ar putea ajunge în farfuriile noastre mai devreme decât ne-am putea închipui. Nu e o glumă, carnea crescută în laborator din culturi de celule fiind o viziune care e tot mai aproape de realitate.

Imaginaţi-vă muşcând dintr-o friptură suculentă care a fost produsă fără ca animalul să fie ucis. Uşor sau greu de crezut, carnea crescută în laborator din culturi de celule tinde să devină realitate, potrivit scientificamerican.com.

De câţiva ani, câteva start up-uri pun în practică astfel de proiecte de obţinere a cărnii de porc, de vită, de pui şi de fructe de mare în laboratoare, printre acestea numărându-se Mosa Meat, Memphis Meats, SuperMeat şi Finless Foods. Astfel de proiecte au atras fonduri de milioane de dolari, doar în 2017, Memphis Meats obţinând 17 milioane de dolari din surse care îl include pe Bill Gates şi compania agricolă Cargill.

Carnea crescută în laborator – numită şi carne curată - ar putea elimina cruzimea faţă de animale, relele tratamente aplicate animalelor care sunt crescute pentru a fi sacrificate. Totodată, s-ar putea reduce considerabil costurile de mediu pe care le presupune producţia de carne, singurele resurse necesare fiind cele de generare şi de susţinere a culturilor de celule.  Carnea ar putea fi produsă prin recoltarea unei simple mostre de muşchi de la un animal. Tehnicienii pot colecta celulele stem din ţesut, le pot multiplica şi creşte un nou muşchi. Potrivit reprezentanţilor Mosa Meat, o simplă probă de ţesut de la vacă poate furniza suficient muşchi materializat în zeci de mii de fripturi. Cele mai multe strart up-uri se aşteaptă să obţină producţie pentru vânzare în următorii câţiva ani.

Costul şi gustul, două bariere încă netrecute

Cu toate acestea, carnea produsă în laborator mai trebuie să treacă o serie de bariere înainte de a fi viabilă din punct de vedere comercial.

Două dintre aceste probleme sunt costul şi gustul. În 2013, atunci când un burger făcut dintre-un astfel de tip de carne a fost prezentat jurnaliştilor, costul se ridica la 300.000 de dolari şi era cam uscat din pricina grăsimii care lipsea. De atunci, costurile au scăzut spectaculos, dar sunt încă mari. Memphis Meats a raportat anul acesta că un sfert de kilogram de friptură de vită costă 600 de dolari. Urmând acest trend, carnea crescută în laborator va deveni competitivă cu cea tradiţională în doar câţiva ani. Cu o atenţie crescută pentru textură şi judicios suplimentată cu alte ingrediente pot fi domolite şi îngrijorările referitoare la gust.

Pentru a putea fi comerciaizată pe piaţă, acest tip de carne trebuie să se dovedească sigură pentru consum şi să primească aprobarea FDA, instituţie care trebuie să decidă ce condiţii trebuie respectate.

Pe de altă parte, producătorii tradiţionali de carne consideră că produsele generate în laborator nu sunt deloc carne şi ar trebui etichetate în acest fel , plus că, mai spun ei, sondajele arată că oamenii au doar un interes  scăzut pentru a consuma carne din laborator.

În ciuda acestor provocări, companiile angrenate în producţia de carne crescută în laborator merg mai departe. Dacă vor avea succes şi vor obţine un produs gustos şi la un preţ bun, consumul acestui tip de carne ar putea face obiceiurile noastre de alimentaţie mai etice, iar mediul ar deveni mai sustenabil.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite