Călătoriile pe distanţe lungi ne pot îmbolnăvi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poziţia inconfortabilă menținută timp îndelungat în maşină şi nivelul redus de oxigen din avion sunt elemente care ne pot afecta sănătatea.Persoanele care suferă de afecţiuni cardiovasculare sau de diabet ar trebui să evite călătoriile prelungite sau, dacă nu este posibil, să-şi ia măsuri de precauţie.

În cazul în care mergeţi cu maşina şi sunteţi şofer, trebuie să fiţi odihnit înainte de a porni la drum, deoarece starea de oboseală duce la pierderea reflexelor.

„Atunci când sunt obosiţi, conducătorii auto nu mai văd bine drumul şi pe ceilalţi parteneri de trafic şi există un risc crescut de accidente”, atrage atenţia conferenţiar doctor Dumitru Matei, şeful Catedrei de Medicină de Familie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Bucureşti.

Menţineţi o temperatură scăzută în maşină!

Şoferilor care trebuie să conducă mult timp li se recomandă ca, înainte de a se urca la volan, să evite alcoolul şi administrarea unor medicamente (mai ales cele pentru boli psihice sau narcotice).

Specialiştii spun că şoferii ar trebui să facă pauze din două în două ore, în care să facă puţină mişcare şi în care să aerisească bine maşina. Temperatura din autovehicul este esenţială, deoarece căldura în exces îi poate „amorţi“ simţurile şoferului. 

Tensiunea arterială creşte în avion

Persoanele care călătoresc peste 5-6 ore cu avionul pot avea de suferit din cauza scăderii presiunii atmosferice şi reducerii nivelului de oxigen. Cu toate că avioanele moderne sunt dotate cu aer condiţionat, cabină presurizată şi cu rezerve de oxigen, organismul nostru tot resimte diferenţele dintre mediul cu care este obişnuit (de la sol) şi cel de la altitudini foarte mari.

Reducerea nivelului de oxigen agravează unele afecţiuni respiratorii sau cardiace. De aceea, pasagerii cu astm, tuberculoză, pneumonie, hipertensiune, epilepsie, insuficienţă cardiacă sau cu anemie trebuie să consulte medicul înainte de a pleca în călătorie.

 Cât priveşte scăderea presiunii atmosferice, aceasta poate provoca dureri la nivelul sinusurilor, urechilor, dinţilor cu plombe sau stomacului şi creşterea tensiunii arteriale.

Statul pe scaun dă „sindromul călătorului”

Aceasta este o afecţiune care apare la persoanele care stau pe scaun în avion, în maşină sau în tren în jur de 10-12 ore, fără să se mişte prea mult.

„Dacă staţi foarte mult timp pe banchetă, din cauza poziţiei care nu permite un flux sanguin normal, există riscul formării cheagurilor de sânge în venele profunde de la nivelul picioarelor, afecţiune care poartă numele de tromboză venoasă profundă. Atunci când bolnavul se ridică în picioare, cheagul de sânge începe să circule în corp şi poate ajunge la plămâni, declanşând trombembolie pulmonară, care poate culmina cu decesul”, avertizează medicul chirurg Valerian Ciubotaru, specialist în flebologie la Clinica Flebestest din Capitală.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite