​„Bila leneşă predispune la formarea calculilor şi la infecţii biliare”. În ce constă tratamentul INTERVIU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ficat

Uneori, bila sau fierea nu se evacuează corect în intestinul subţire din cauza unei probleme de funcţionare a vezicii biliare. Această tulburare poartă numele de dischinezie biliară.

Există două tipuri de dischinezie biliară – denumite popular „fiere nervoasă“ şi „fiere sau bilă leneşă“ – cel de-al doilea fiind cel mai frecvent.

Tratamentul afecţiunii se bazează, în mare parte, pe regimul alimentar care exclude alimentele cu conţinut mare de grăsimi şi dulciuri concentrate.

Dr. Sorina Postelnicu, medic specialist medicină internă, a răspuns celor mai frecvente întrebări despre dischinezia biliară.

Ce este dischinezia biliară?

SmartLiving: Ce se întâmplă concret în corp atunci când suferim de dischinezie biliară?

Dr. Sorina Postelnicu: Pentru a înţelege ce este această afecţiune trebuie să ştim ce rol are vezica biliară în organism. Colecistul sau vezica biliară este un mic „rezervor“ conectat la căile biliare şi ataşat de ficat. Rolul lui este de a depozita bila produsă de ficat în perioadele dintre mese.

În momentul în care alimentele trec din stomac în duoden, vezica biliară se contractă si eliberează conţinutul în intestin. Acest proces se realizează printr-un mecanism complex, fiind reglat reflex şi hormonal.

Dischinezia biliară este o tulburare funcţională a veziculei biliare şi a sfincterului Oddi, manifestată printr-o evacuare anormală a bilei în intestinul subţire.

Bila leneşă şi bila nervoasă

Hipertona („fierea nervoasă“) – este definită de o vezică biliară cu dimensiuni mai mici, care se contractă des şi foarte puternic, în schimb, sfincterul nu se relaxează complet, astfel că bila nu se evacuează corespunzător. Ca manifestări apar:

  • durere puternică,
  • tranzit intestinal accelerat (scaune moi).

Hipotona („fierea leneşă“) – este mai frecventă şi reprezintă evacuarea incompletă şi întârziată a bilei, ce duce la stază predispunând astfel la formarea calculilor şi uneori la infecţii biliare. Se manifestă prin senzaţie de greutate în hipocondrul drept (n.r. - partea dreaptă sus a abdomenului), gust amar, balonare, vărsături bilioase şi migrene.

SmartLiving: De ce apare dischinezia biliară?

Dr. Sorina Postelnicu: Cauzele principale care duc la modificarea funcţionării normale a veziculei biliare ţin de stilul alimentar al pacientului, de obezitate, stres, tulburări endocrine sau de alte tulburări psihice (anxietatea sau depresia).

Gustul amar după masă este unul dintre simptome în caz de dischinezie biliară

SmartLiving: Cum se manifestă această afecţiune?

Dr. Sorina Postelnicu: Atunci când mecanismul evacuării bilei este afectat, apar tulburări ale sistemului digestiv manifestate prin:

  • durere sau disconfort în zona subcostală dreaptă sau epigastru (n.r. - partea superioară a abdomenului - dinspre coaste spre ombilic) sau senzaţie de plenitudine gastrică şi distensie postprandial (n.r. - abdomen mărit în volum);
  • greaţă;
  • cefalee;
  • ameţeli;
  • flatulenţă;
  • indigestie (mai ales după o masă copioasă în grăsimi);
  • tulburări de tranzit intestinal (constipaţie/diaree sau scaune moi);
  • gust amar postprandial.

Cum recunoşti criza de fiere

În cazul crizelor acute de fiere, durerile sunt acompaniate şi de:

  • febră;
  • colică biliară (durere bruscă, puternică în abdomenul drept, subcostală care iradiază în umărul drept);
  • greaţă şi vărsături bilioase (n.r. - galbene sau galben-verzui).

Simptomele în caz de criză de fiere se pot menţine şi agrava într-un interval de la câteva minute până la câteva ore.

Aceste disfuncţii biliare determină tulburări majore ale activităţii organismului şi pot conduce la:

  • boală hepatică (steatoză hepatică, hepatomegalie, ciroza hepatică);
  • boală pancreatică (pancreatită, diabet);
  • boli gastrice (gastrită, ulcer şi reflux gastroesofagian);
  • afectări ale microflorei intestinale.

SmartLiving: Ce analize sunt necesare pentru diagnosticare?

Dr. Sorina Postelnicu: Diagnosticul se pune pe baza simptomelor menţionate mai sus - cu durere la palpare subcostal dreapta, coroborate cu analize de sânge, ecografie abdominală care arată lipsa litiazei (pietrelor) şi eventual endoscopie digestivă superioară pentru a exclude o suferinţă gastrică.

Regimul alimentar, principalul tratament pentru dischinezie biliară

SmartLiving: Ce opţiuni de tratament există?

Dr. Sorina Postelnicu: Regimul alimentar este foarte important în cazul acestei afecţiuni şi constă în evitarea alimentelor care pot declanşa o criză dureroasă şi a exceselor alimentare: grăsimi, prăjeli, afumături, condimente, dulciuri concentrate (ciocolată). Este important ca mesele să fie regulate, cu porţii mici.

Tratamentul medicamentos constă în administrare de antispastice (în dischinezia hipertonă) şi prokinetice (în dischineziile hipotone), antalgice, antiinflamatorii şi foarte rar – colecistectomia (n.r. - îndepărtarea chirurgicală a veziculei biliare).

Continuarea articolului, aici

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite