Rolul vindecător al apelor de la Govora, una dintre cele mai bogate staţiuni din România şi Europa în ape iodurate şi bromurate de origine organică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foişorul interbelic de pe strada Griviţei din staţiunea balneară Băile Govora - Vâlcea Foto StudioGovora

La 22 de km de Râmnicu Vâlcea se află un mic colţ de Rai, Băile Govora. Aceasta este una dintre cele mai bogate staţiuni din România şi Europa în apele iodurate şi bromurate de origine organică.

Staţiunea se bucură de ape magice, unice în lume! Băile Govora este cunoscută şi pentru varietatea şi caracterul terapeutic al proprietăţilor apelor. Este singura staţiune din ţară cu ape minerale ce au o compoziţie chimică diferenţiată: ape sărate iodurate, bromurate, sulfuroase foarte concentrate, ape hipotone, sulfuroase, bicarbonate, sodice, calcice şi magneziene. Apele minerale constituie factori naturali terapeutici folosiţi în tratarea unei vaste palete de afecţiuni, folosite atât în cura externă, cât şi pentru cura internă.

Un alt factor natural de cură îl constituie climatul continental cu influenţă mediteraneană, umiditate relativ constantă, temperaturi fără valori extreme şi uşoară încărcare cu polenuri.

Suficiente motive pentru a alege staţiunea Băile Govora ca loc de vindecare, ameliorare şi recuperare.

Aici pot fi ameliorate şi vindecate:

  • Afecţiuni respiratorii: bronşita cronică; traheobronşite; B.P.O.C.; emfizem pulmonar; status

post-infecţii respiratorii repetate; bronşiiectazii fără episoade hemoptoice; astm bronşic alergic, infecţios, infecţio-alergic; sechele post-pneumectorii (nu pentru tumori maligne). De asemenea, cura este recomandată persoanelor expuse la noxe respiratorii, şi celor cu frecvente pneumopatii microbiene sau virotice. Totodată, la Băile Govora poţi beneficia şi de recuperare după boală.

  • O.R.L. (cei mai mulţi pacienţi): rinosinuzite cronice (catarale; alergice; hipertrofice; ozenoase); sinuzite operate; rinofaringite cronice hipertrofice; laringite; micoze orofaringiene ;

Cine poate beneficia de tratament şi ce dotări există

Tratamentul balnear acţionează diferit asupra pacientului, în funcţie de vârsta, stadiul bolii şi nivelul de cooperare al fiecărei persoane. La Băile Govora, pot beneficia atât copiii, cât şi adulţii de tratamentul balnear. De altfel, cele mai bune rezultate sunt în cazul copiilor, deoarece nivelul de ameliorare, chiar de vindecare este de aproximativ de 80%-90%.

Bazele de tratament sunt modern utilate, având facilităţi pentru băi cu ape minerale iodate şi sulfuroase, aplicaţii cu nămol cald, pneumoterapii, electroterapii, kinetoterapii, tratamente cu produse apicole etc. Există şi un sanatoriu pentru boli reumatice şi respiratorii pentru copii.

Motive pentru care să alegi Băile Govora ca loc de refacere şi întărire a imunităţii:

    Ape magice

Govora este una dintre cele mai bogate staţiuni în ape iodurate şi bromurate din Europa, cotate la acelaşi nivel cu cele mai renumite ape minerale sulfuroase cunoscute în Europa, din staţiuni ca Bains, La Bonzboule (Franţa), Bad Hali (Austria), Salmaggiore (Italia), Marianske Lazne (Cehia). Din punctul de vedere al numărului de ape iodurate şi bromurate, Băile Govora este considerată cea de-a doua staţiune balneară din Europa, cunoscută şi pentru varietatea şi caracterul terapeutic al proprietăţilor apelor. Este singura staţiune din ţară cu ape minerale ce au o compoziţie chimică diferenţiată: ape sărate iodurate, bromurate, sulfuroase foarte concentrate, ape hipotone, sulfuroase, bicarbonate, sodice, calcice şi magneziene.

   Echilibru benefic între aeroionii pozitivi şi cei negativi

Băile Govora este singura staţiune balneară din România în care raportul dintre aeroionii pozitivi şi cei negativi este 1. S-a constatat că acest raport este pe departe cel mai benefic pentru organismul uman.

Loc excelent pentru tratamente

La Băile Govora vei descoperi un loc excelent pentru tratamente, aici existând o bază de tratamente cu instalaţii şi facilităţi necesare procedurilor: băi calde cu ape minerale iodurate şi sulfuroase, băi cu esenţă de brad, duş subacval, băi cu bioxid de carbon, împachetări cu nămol cald, pneumoterapie, electroterapie, hidroelectroterapie, inhaloterapie, kinetoterapie, masaj, solarium. Toate aceste tratamente ajută la vindecarea afecţiunilor respiratorii, ginecologice, reumatismale, neurologice etc.

Istorie, Cultură, Relaxare

Dacă alegi să vii la Băile Govora, vei avea parte şi de un peisaj cu o mare încărcătură istorică, în care vei îmbina relaxarea cu experienţele culturale. În staţiune, dar şi în împrejurimi, turiştii pot vizita peste 300 de monumente istorice şi de artă impresionante: tezaure neolitice, vestigii dacice şi romane, necropole paleocreştine etc.

De asemenea, vei putea descoperi şi admira numeroase obiecte şi instituţii de cult: Mănăstirea Govora, Mănăstirea Dintr-un Lemn, Mănăstirea Surpatele. În drum spre Horezu poţi vizita mănăstirile Horezu, Bistriţa şi Arnota, iar spre defileul Oltului - Mănăstirea Cozia, Turnu şi Stânişoara, adevărate comori pentru turismul monahal.

Chiar şi din punct de vedere geografic, Băile Govora au un atuu. Aşezarea staţiunii Băile Govora face ca turiştii să se poată bucura în împrejurimi de o natură minunată, de formele de relief şi de vegetaţia bogată. Staţiunea este poziţionată la o altitudine de 360-380 de metri, înconjurată fiind de păduri de fagi, stejari şi pini.

Clima contribuie şi ea în atragerea turiştilor, aceasta fiind una prietenoasă. Staţiunea Băile Govora are un climat continental moderat, cu influenţe mediteraneene. Verile sunt răcoroase, temperatura medie a lunii iulie fiind de 19°C, în timp ce iernile sunt blânde, cu o temperatură medie a lunii ianuarie de -3°C. Temperatura medie anuală este de 11,1°C.

Tot la Băile Govora vei descoperi şi un important spaţiu de recreere, aici fiind amenajat un parc, terenuri de sport, iar pe timpul primăverii şi al verii sunt organizate evenimente precum „Sărbătoarea căpşunului” (în luna mai) şi Festivalul folcloric „Florile Govorei” (în iulie). În momentele de relaxare poţi alege să vizitezi colecţia de arheologie şi artă Gheorghe Petre aflată în zona staţiunii, dar şi numeroasele muzee din Râmnicu Vâlcea.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite