Zahărul le aduce pe femei în pragul depresiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dependenţa de zahăr se asociază cu depresia FOTO Arhivă
Dependenţa de zahăr se asociază cu depresia FOTO Arhivă

Este cunoscut faptul că modul în care ne alimentăm poate influenţa starea noastră mentală. Un nou studiu vine să confirme acest lucru şi ne avertizează că o dietă bogată în zahăr poate creşte riscul de a dezvolta stări depresive. Cele mai mari riscuri le au femeile, îndeosebi cele de peste 50 de ani. Summary

Rezultatele unui studiu dat publicităţii în SUA trebuie să le dea de gândit femeilor care se apropie de vârsta menopauzei. Zahărul ar fi bine să se regăsească pe ultimul loc în obiceiurile alimentare ale acestora.

Cercetătorii de la Universitatea din Columbia, New York, au monitorizat peste 70.000 de femei, cu vârste cuprinse între 54 şi 79 de ani. Toate sunt incluse în Women’s Health Initiative, cea mai largă cohortă mondială consacrată studierii efectelor menopauzei asupra sănătăţii feminine (calitatea vieţii, incidenţa patologiilor).

Printre altele, autorii studiului s-au interesat asupra interacţiunilor dintre alimentaţie şi sănătatea mentală a femeilor. Concluzia este clară şi îngrijorătoare: cu cât consumă mai mult zahăr, cu atât ele prezintă un risc mai mare de depresie. Autorii precizează că alimentele cu un index glicemic ridicat şi cele care conţin zahăr rafinat sunt cele mai dăunătoare pentru starea de spirit. Pe lista neagră se află: produsele de patiserie, pâinea albă, alimentele semipreparate, fast-food, dulciurile.

Fibrele aduc beneficii sănătăţii femeilor

Riscul de a suferi stări depresive nu a fost constatat însă printre femeile care obişnuiau să consume frecvent alimente bogate în fibre, precum cerealele integrale şi legumele. Această observaţie îi interesează în mod particular pe autorii studiului. Ei îşi propun să studieze în detaliu efectele principalelor alimente bogate în fibre, pentru ca apoi să emită recomandări privind prevenirea simptomelor depresive. Printre alimentele bogate în fibre se numără: brocoli, mazăre, fasole, avocado, orz, linte, seminţe de chia, conopidă, varză, morcovi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite