USL plesneşte din orice fleac
0Nervii par să le cedeze liderilor USL din teritoriu. După un an de coaliţie, dar şi războaie duse pentru funcţii şi bani, mai mulţi oameni de încredere ai PSD, PNL şi PC au ajuns la insulte şi chiar la anunţarea ruperii înţelegerii politice. Acum, motivele nici nu mai contează: supărări de la beculeţe de Crăciun sau coroane depuse separat de Ziua Naţională
Războiul rece între PNL şi PSD s-a acutizat în ultimele săptămâni la Iaşi. Şefii celor două „palate“ administrative, primarul Gheorghe Nichita, liderul social-democraţilor, şi Cristian Adomniţei, şeful Consiliului Judeţean (CJ) şi vice în partid la nivel naţional, au apărut ultima dată împreună la festivităţile de 1 Decembrie.
În aceeaşi seară, a avut loc şi o festivitate ocazionată de aprinderea iluminatului de Sărbători, eveniment organizat de Primărie, la care şeful CJ s-a arătat deranjat că n-a fost invitat. „Am avut o tristeţe, dar mi-a trecut repede“, a spus Adomniţei, subliind că cele două instituţii au fost, de fapt, partenere la împodobirea oraşului. „Toţi ieşenii care au dorit să participe alături de primar la aprinderea iluminatului festiv au putut să o facă în faţa Primăriei“, a replicat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al municipalităţii.
Supărare şi de la Crăciun
Conflictul mocnit dintre cele două instituţii s-a manifestat şi în privinţa unui târg de Sărbători, pentru care CJ Iaşi a cerut autorizaţie de la Primărie ca să monteze 50 de căsuţe pe pietonalul Ştefan cel Mare. În această zonă, la distanţă de câţiva zeci de metri, sunt situate Primăria şi CJ. Răspunsul municipalităţii a venit după o lună şi consta într-o precizare conform căreia cererea „va fi riguros analizată“.
În lipsa avizelor, muncitorii CJ au trecut, însă, la treabă, iar şeful Poliţiei Locale, aflat în subordinea primarului Nichita, i-a ameninţat că le va ridica cu macaraua căsuţele. Între timp, Primăria a instalat în zonă alt rând de chioşcuri, astfel că, în perioada Crăciunului, vor avea loc la Iaşi două târguri diferite.
Liderii USL Iaşi, Relu Fenechiu (PNL) şi Gheorghe Nichita (PSD) îşi asumă, fiecare separat, eventualele finanţări prinse în bugetul pe 2014 pentru proiectele esenţiale ale Moldovei: autostrada Iaşi – Târgu Mureş şi Aeroportul Internaţional Iaşi. În urmă cu două săptămâni, primarul Nichita anunţa drept certitudine alocarea de către Guvernul Ponta a banilor pentru cele două proiecte. În varianta bugetului ajunsă în Parlament, cele două proiecte n-au apărut. În acest context, Relu Fenechiu a cerut demisia ministrului Marilor Proiecte, Dan Şova (PSD), iar liberalul Cristian Adomniţei l-a acuzat făţiş pe ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, de rea-credinţă şi pe premierul Ponta că „nu şi-a propus la modul realist rezolvarea problemei“. În plus, Adomniţei a afirmat că-i „este teamă de restauraţie“.
Umilinţe şi „divorţ” pe Facebook de la coroanele de Ziua Naţională
Senatorul Liviu Pop, vice al PSD Maramureş, şi Zamfir Ciceu, şeful CJ şi liderul pe judeţ al conservatorilor, au pornit, în ultimele zile, o ceartă în toată regula pe reţeaua de socializare Facebook. Mărul discordiei au fost coroanele depuse de Ziua Naţională, atunci când fiecare partid şi-a prezentat omagiile separat. Singurii care şi-au respectat alianţa au fost cei din PSD şi UNPR. „Era vizibil de ceva vreme că, în Maramureş, USL nu mai există în fapt. Prin participarea în mod separat la depunerea de coroane a Alianţei de Centru Stânga, aceasta s-a delimitat de partenerii de alianţă PNL şi PC”, a scris Ciceu pe pagina sa de Facebook.
Contraatacul lui Pop: sondaje ironice
De cealaltă parte, Liviu Pop îi provoacă pe maramureşeni, tot pe Facebook, la un sondaj cel puţin „înţepător” la adresa lui Ciceu. „Aud că preşedintele CJ a uitat să comande, pentru 1 Decembrie, coroane sub sigla USL şi se supară ca văcarul pe sat pe reprezentanţii celorlalte partide. A uitat domnia sa că este sigla sub care (şi fără de care) a ajuns în această prea mare funcţie pentru dânsul. Fapt pentru care îmi permit să realizez un sondaj în rândul maramureşenilor care au cont pe Facebook:1. Ştiţi cine este preşedintele CJ Maramureş? 2. Din ce partid face parte? (rog a nu se utiliza Google)”, a scris pe contul său Pop, fost ministru al cabinetului Ponta. Interesant este că întrebările lui nu au primti, în mediul virtual, niciun răspuns.
În replică, Ciceu a precizat: „Se încearcă o fractură în cadrul USL pe faţă. În Maramureş USL-ul nu funcţionează. Nu mi se pare normal ca toţi să stăm şi să spunem că totul este foarte bine, când nu este”.
Armistiţiu forţat şi răfuială din orgoliu
Nicolae Robu, primarul Timişoarei şi şeful pe judeţ al PNL, a răbufnit, luna trecută, acuzându-l pe viceprimarul Traian Stoia (PSD) că îşi depăşeşte atribuţiile. Reacţia virulentă a venit după o perioadă în care vicele a apărut destul de des în presă, vorbind despre problemele din administraţie. Robu l-a acuzat pe Stoia că face jocul oamenilor de afaceri Emil şi Marius Cristescu, al căror apropiat este, fiind în trecut manager al SC Timco SA, deţinută de cei doi milionari.
Robu a cerut PSD să-şi retragă sprijinul pentru Stoia şi să-l înlocuiască din funcţia de viceprimar, însă partidul nu a cedat. Ulterior, liderii USL din Timiş au convocat o şedinţă cu uşile închise, în urma căreia a fost emis un comunicat prin care se anunţa că Robu şi Stoia s-au angajat să nu se mai atace public.
Primarul şi vicele au uitat şi ce-au promis
Situaţia s-a degradat şi în USL Satu Mare, începând din septembrie, când, la o şedinţă a Consiliului Local, liberalii, în frunte cu viceprimarul Marcela Papici, au votat împotriva unui proiect al primarului Dorel Coica (PSD). Actul viza prelungirea contractului dintre Primărie şi societatea de salubritate Florisal, sub pretextul că firma are de recuperate nişte investiţi.
Una dintre promisiunile USL, în Campania electoral de anul trecut, viza tocmai contrariul: rezilierea contractului. Actul a fost, însă, prelungit şi fără votul PNL. Ulterior, pesedistul Coica nu a ratat nicio ocazie pentru a o ataca pe liberala Papici, anunţând chiar, recent, că îi va prelua o parte dintre atribuţii.
Dragoste cu sila între Oprişan şi Săpunaru
După alegerile locale de vara trecută, Nini Săpunaru, liderul PNL Vrancea, a cerut conducerii centrale a PNL ruperea alianţei cu PSD şi PC în judeţ. Motivul: liberalii ar fi fost „fentaţi” de Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean şi al PSD Vrancea, PNL pierzând, în favoarea conservatorilor, postul de vicepreşedinte al instituţiei. Deşi în ultimul an scandalurile în USL au continuat în judeţ, cei doi au afişat o pace aparentă.
Săptămâna trecută, însă, după ce un consilier local liberal din Adjud a demisionat, acesta ar fi trebuit înlocuit, conform protocolului USL, de un membru PSD. Săpunară a izbucnit din nou, declarând: ”din punctul meu de vedere, USL nu mai există şla Adjud”.
Despărţiţi
PNL şi PSD Alba s-au despărţit aproape oficial după alegerile locale din 2012. Înţelegerea a fost valabilă la Consiliul Judeţean Alba şi Consiliul Local (CL) Alba Iulia, unde PSD a fost scos din jocul puterii, după ce PDL a câştigat 45 de primării, printre care şi Alba Iulia, dintr-un total de 87.
Preşedintele PNL Alba, senatorul Teodor Atanasiu, a declarat că protocolul USL nu a fost valabil, pentru că USL nu a obţinut aici majoritatea voturilor alegătorilor. În schimb, liberalii au acceptat oferta PDL şi au format majorităţi la CJ şi CL, fapt care i-a determinat pe social-democraţi să-i „pârască“ la liderii USL de la nivel naţional pe „fraţii” social-democraţi din teritoriu.
Iubire imposibilă între Ţuţuianu şi Volintiru
Preşedintele PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a declarat, în repetate rânduri, că în USL, la nivelul judeţului său, este un conflict puternic declanşat de colegii liberali care „dinamitează” uniunea printr-un pact pe care l-au făcut cu PDL şi PP-DD. Ţuţuianu îl declară vinovat de acest pact chiar pe liderul PNL Dâmboviţa, Mihai Volintiru, după ce consilierii locali liberali au votat alături de opoziţie mai multe proiectenesusţinute de PSD.
„PNL, sub conducerea înţeleaptă a domnului paraşutat în judeţ, Mihai Volintiru, a înţeles să facă o alianţă cu PDL şi cu PP-DD, în dispreţul legii”, a spus, acum trei luni, Ţuţuianu. De atunci, cei doi lideri din USL nu şi-au mai vorbit.
USL Vâlcea, pe drumuri separate
Ultimul conflict pe plan local din USL a pornit de la noul proiect al autostrăzilor, prezentat marţi de Victor Ponta, în care judeţul Vâlcea nu figurează pe harta infrastructurii rutiere. Din acest motiv, vicepreşedintele PNL Cristian Buican i-a cerut lui Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, să demisioneze. Scandalul din USL Vâlcea este, însă, unul mai vechi şi are legătură cu reprezentarea USL în Adunarea Generală a Acţionarilor a Regiei de Apă. În prezent, în AGA sunt doi liberali, iar Primăria Râmnicu Vâlcea a desemnat tot un membru PNL, în timp ce PSD a rămas complet pe dinafară. Scandalul a ajuns la urechile premierului Victor Ponta care a admis că la Vâlcea se practică „un pic de populism local“.
Ilfov : Scandal pe apă chioară
Preşedintele CJ Ilfov, liberalul Marian Petrache, şi preşedintele PSD Ilfov, social-democrata Gabriela Firea, au provocat o dispută la nivel local în vara acestui an, după ce Petrache a acuzat-o pe Firea că urmăreşte să controleze furnizarea serviciilor de apă-canal din judeţ.
Acuzaţia liberalului s-a bazat pe faptul că firma de apă şi canal din municipiul Voluntari, al cărui primar, Florin Pandele, este soţul deputatei PSD, urmăreşte extinderea la nivelul întregului judeţ.
Suceava : Fiecare cu sigla lui
Protocolul USL funcţionează la Suceava numai la nivel declarativ. Liderii USL Suceava au renunţat la sigla comună, iar însemnele alianţei au dispărut din sediile de partid. Reprezentanţii PSD Suceava au oferit şi o explicaţie pentru eliminarea însemnelor USL: sediul partidului este în renovare. Pe de altă parte, gestul l-a supărat pe liderul PNL Suceava, Alexandru Băişanu. „Bănuiesc că şi noi, şi ei încercăm să ne identificăm serios electoratul, suntem două partide diferite, unul de stânga, unul de dreapta“, s-a consolat el.
Sectorul 4 : Piedone supărat pe liberali
La finalul săptămânii trecute, primarul Sectorului 4 , Cristian Piedone, membru al Partidului Conservator, a denunţat protocolul USL, supărat că liberalii din Consiliul Local i-au boicotat proiectele şi a deplâns dezinformarea practicată la vârful PNL. „Îmi pare rău că liderul PNL, Crin Antonescu, un om de excepţie, în care am crezut şi cred în continuare, nu este informat de ce se întâmplă în realitate în consiliile locale, care nu mai sunt demult liberale“, a spus Piedone. PNL şi PC tocmai au rupt Alianţa de Centru-Dreapta.
La acest articol au contribuit: Sebastian Zachmann, Vali Silaghi, Cristina Cicău, Ştefan Borcea, Dorin Ţimonea, Ionuţ Dima