Tot ce trebuie să ştii despre alegerile prezidenţiale: programul de vot, reguli, interdicţii. Diaspora a început să voteze
0„Adevărul” vă prezintă principalele informaţii referitoare la primul tur al alegerilor prezidenţiale, care se va desfăşura duminică în ţară, în timp ce în diaspora procesul electoral începe de vineri. MAE a publicat programul şi harta secţiilor de vot din străinătate. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei pot să îşi exercite dreptul de vot
• Secţiile de votare din ţară se vor deschide duminică, la ora 7.00 dimineaţa, iar cetăţenii cu drept de vot îşi vor putea exprima opţiunile până la ora 21.00. Toţi românii care au împlinit 18 ani şi au un act de identitate valabil vor putea să-şi exercite dreptul de vot la alegerile prezidenţiale.
• În cazul în care nu vă aflaţi în localitatea de domiciliu puteţi vota la orice secţie din ţară, pe listele suplimentare.
• Odată ce aţi ajuns la secţia de votare trebuie să îi prezentaţi operatorului de calculator actul de identitate (carte de identitate, buletin de identitate, orice fel de paşaport sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare) pentru a vă înregistra prezenţa prin Sistemul Electronic de Monitorizare. „Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal va semnala dacă persoana nu a împlinit 18 ani, dacă i s-a interzis exercitarea dreptului de vot, dacă este arondată la altă secţie, dacă alegătorul şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin etc”, se arată în lege.
• După verificarea prin intermediul acestui sistem, fiecare votant primeşte un buletin de vot şi o ştampilă. Mergeţi în una dintre cabinele de vot pentru a vă exprima opţiunea electoală. În cazul în care puneţi ştampila pe mai mulţi candidaţi, votul va fi anulat. După vot, împăturiţi buletinul de vot şi mergeţi spre urna de vot pentru a-l introduce acolo.
• Pe actul de identitate vi se va aplica o singură dată ştampila cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului. Actul de identitate vă este înapoiat după ce aduceţi înapoi ştampila la cei din comisia de votare.
• Atenţie! E interzis să pui ştampila pe mai multe buletine de vot. În cazul în care primeşti, din greşeală, două sau mai multe buletine, înapoiază-le membrilor secţiei de vot. Votul multiplu se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni până la trei ani sau cu amendă.
• Nu aveşi voie să faceţi fotografii sau să filmaţi în cabina de vot, deoarece este considerată o tentativă de violare a confidenţialităţii votului. Riscaţi o amendă între 600 şi 90.000 de lei.
• Este interzis ca în cabina de vot să fie prezentă o altă persoană decât cea care votează. Excepţie fac doar cei care nu pot vota singuri din motive de sănătate. Astfel, persoanle cu problem fizice au drept la un însoţitor, care nu poate fi din rândul rândul persoanelor acreditate, al membrilor secţiei de votare sau al candidaţilor.
• La cererea alegătorilor netransportabili, preşedintele secţiei de votare poate aproba ca o echipă formată din cel puţin 2 delegaţi să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării - ştampilă cu menţiunea „VOTAT” şi buletine de vot - la locul unde se află alegătorul, pentru a putea vota.
Vot în străinătate
Românii in străinătate care nu au optat pentru votul prin corespondenţă pot vota la oricare din secţiile de votare organizate în afara ţării, pe baza unui document de identitate valabil în ziua votării:
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic;
- paşaportul diplomatic electronic/ paşaportul de serviciu/ paşaportul de serviciu electronic/ paşaportul simplu/ paşaportul simplu electronic/ paşaportul simplu temporar;
- în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
Pot vota la alegerile prezidenţiale cetăţenii români care au vârsta de cel puţin 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv; nu au fost puşi sub interdicţie sau nu li s-a interzis exercitarea dreptului de vot, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.
Orar pentru secţiile de votare în diaspora
- Vineri, 8 noiembrie 2019, între orele 12-21
- Sâmbătă, 9 noiembrie 2019, între orele 7-21
- Duminică, 10 noiembrie 2019, între orele 7-21
Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot, anunţă MAE. Doi membri desemnaţi de biroul electoral al secţiei de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 21:00 dacă în afara sediului secţiei de votare se află alegători care aşteaptă să îşi exercite dreptul de vot şi constată şi monitorizează ordinea în care aceştia au acces în localul de vot. Alegătorii aflaţi în situaţiile de mai sus pot vota până cel mult la ora 23:59.
Harta secţiilor de vot din străinătate, pe ţări, poate fi consultată aici.