Tehnocraţi versus „dinozauri“. Cine sunt oamenii din Guvernul Cioloş care au răspuns atacurilor lansate de politicieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Ghinea (stânga), unul din criticii lui VIctor Ponta şi Sebastian Ghiţă. FOTO Colaj Adevărul
Cristian Ghinea (stânga), unul din criticii lui VIctor Ponta şi Sebastian Ghiţă. FOTO Colaj Adevărul

Miniştrii tineri din Guvernul Cioloş rup tăcerea şi încep să răspundă la atacurile venite din partea unor politicieni versaţi ca Victor Ponta, Sebastian Ghiţă sau Elena Udrea. Tehnocraţii demontează cu argumente acuzaţiile populiste ale oamenilor politici şi cer să fie lăsaţi în pace pentru a se ocupa de guvernarea ţării.

Tehnocraţii din echipa lui Dacian Cioloş au ajuns la saturaţie şi, în urma ultimelor critici venite din partea unor politicieni din PSD sau din anturajul fostului preşedinte Traian Băsescu, au contratacat prin ieşiri în care le-au sugerat politicienilor că sunt buni doar pentru platourile de televiziune, nu şi pentru a guverna o ţară. În primul rând, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, i-a trimis o scrisoare deschisă fostului premier Victor Ponta, aceasta fiind o urmare a repetatelor acuzaţii aduse de social-democrat  la adresa actualului Guvern.

În scrisoarea deschisă Ghinea a enumerat problemele lăsate de fosta guvernare şi a punctat că echipa Cioloş a greşit pentru că nu a răspuns atacurilor. „Am muncit tăcuţi la repararea politicilor lăsate de politicieni ca dumneavoastră. A venit vremea să vorbim. Vom mai vorbi. Şi nu în şoaptă”, avertizează Ghinea.

Rând pe rând, Ghinea a subliniat că guvernarea Ponta  şi-a bătut joc de micii fermieri, „acţionând doar interesul marilor agricultori“ prin modul cum a fost dezvoltat Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR),  faptul că foştii ministri ai Fondurilor Europene au neglijat pregătirea absorţiei sau că au tergiversat începerea lucrărilor la austostrada Sibiu-Piteşti. Nu în ultimul rând, Ghinea a sugerat că Ponta că i-a făcut cadou lui Ghiţă marile contracte din IT. „Domnule Ponta, a te durea în cot de români înseamnă să acaparezi sistemul informatic al ţării, să-l foloseşti în interesul personal, să încurci şi să umileşti cetăţenii punându-i pe drumuri de la o instituţie a statului la alta. În procesul de debirocratizare început de Guvernul Cioloş ne-am lovit des de sisteme informatice prost croite, ineficiente şi scumpe, dar mai ales incapabile să comunice unele cu altele. Întrebând cum s-a ajuns la asta, funcţionarii dau din umeri şi şoptesc: „Ghiţă”, a afirmat Ghinea.

Limbajul lui Ponta

Fostul prim-ministru Victor Ponta reacţionat de îndată şi a afirmat că echipa Cioloş începe să caute vinovaţi pentru propriile eşecuri şi pentru a masca faptul că este un Guvern format din „urechişti, funcţionari de mâna a şaptea de la Bruxelles, navetişti, oengişti agresivi foşti lefegii ai lui Soros”.

„Iată că «Guvernul lui» , sau al «tehnocraţilor» sau «Guvernul Familiei Iohannis» etc se pregăteşte să iasă din scenă în modul cel mai jalnic posibil fiind evident că nu sunt în stare de nimic şi că rezultatele lor până la sfârşitul anului vor fi dezastruoase, s-au hotărât la spartul târgului să găsească vinovaţi pentru propria incompetenţă“, a comentat Ponta care a continuat atacul la adresa lui Ghinea şi Guvernului prin ironii.

După ce au auzit de la mine şi de la domnul Tăriceanu că nu intenţionăm acum să depunem moţiune de cenzură, unii miniştri au prins ceva aripi. S-ar putea să fi făcut o evaluare greşită Liviu Dragnea, preşedinte PSD

Destul de acid a reacţionat şi deputatul Sebastian Ghiţă care aproape că s-a întrecut cu Ponta la capitolul jigniri adresate celor din echipa Cioloş, în general, şi a lui Ghinea, în special. Printre epitetele deputatului au figurat „păcălici“, „diletanţi“ sau „incapabili“.„ Să ne mai lase Ghinea cu datul din gură şi răspânditul urii şi să pună mâna la muncă. M-am cam săturat de oamenii aştia care vor să fie şefi şi miniştrii dar nu ştiu să facă nimic“, a declarat Ghiţă care a evitat dezbaterea pe partea de contracte IT avute de firmele controlate de apropiaţii săi cu statul.

„Să nu sărim pârleazul“

Un alt ministru tânăr din Guvernul Cioloş care a ieşit în spaţiul public pentru a se lua de politicieni este noul ministru al Muncii, Dragoş Pîslaru. Marea sa nemulţumire este adoptarea legii care prevede pensii speciale pentru aleşii locali începând cu 1 ianuarie 2017, măsură girată de toate partidele politice. „Din păcate, în Parlament sunt pregătite încă două proiecte, unul care este de diminuare a stagiilor de cotizare în sistemul de pensii pentru militari şi celălalt legat de agricultorii din fostele cooperative. Tot ceea ce încerc eu să transmit către spaţiul public şi în mod indirect către parlamentari este să ne asumăm împreună ca într-un an electoral să nu sărim pârleazul cu măsuri nesustenabile“, a declarat Pîslaru.

Nemulţumiri au fost exprimate şi ministrul Justiţiei, Raluca Prună. Aceasta a dezaprobat decizia parlamentarilor de a dezincrimina conflictul de interese, precum şi blocarea Guvernului de a da Ordonanţe domeniul Justiţiei în perioada vacanţei parlamentare.

Ieşirile miniştrilor l-au deranjat pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a vânturat din nou în spaţiul public tema moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Cioloş. „După ce au auzit de la mine şi de la domnul Tăriceanu că nu intenţionăm acum să depunem moţiune de cenzură, unii miniştri au prins ceva aripi. S-ar putea să fi făcut o evaluare greşită“, a spus liderul PSD.

Meciul Borc-Udrea

O ultimă dispută a izbucnit între vicepremierul Costin Borc şi deputata Elena Udrea. Udrea l-a acuzat pe Borc de faptul că, în perioada în care a fost şef de cabinet al premierului Radu Vasile, ar fi avut un rol în privatizarea Romcim şi ulterioara vânzare spre Lafarge.  „Domnul Borc a fost consilierul premierului Radu Vasile, chiar şef de cabinet. Pe vremea aceea, surse din Guvern, adică foşti miniştri din cabinetul respectiv, spuneau că domnul Borc umblă cu hârtii de la Romcim, să se semneze cât mai repede privatizarea de către Lafarge. Ulterior, domnul Borc a plecat director la reprezentantul  Lafarge pe România. Pot eu să mă gândesc că este o răsplată pentru privatizarea Romcim?“, a declarat Udrea.

Afirmaţiile făcute de fostul ministru l-au făcut pe Borc, un ministru rezervat în declaraţii şi care a evitat ocuparea agendei publice, să-i răspundă Elenei Udrea. Privatizarea Romcim s-a finalizat în septembrie 1997, iar eu am venit din Statele Unite să lucrez pentru Radu Vasile în aprilie 1998. Despre ce trafic de influenţa poate fi vorba?“, i-a răspuns vicepremierul cerându-i să nu mai denatureze lucrurile.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite