SURSE Modificări la Codul Fiscal: pe ce măsuri există consens şi care sunt sub semnul întrebării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii Coaliţiei  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Liderii Coaliţiei  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Liderii Coaliţiei s-au reunit miercuri la sediul Guvernului, pentru a discuta despre toate măsurile de modificare la Codul Fiscal, dar şi alte forme de suprataxare. Până în prezent, liderii Puterii au bătut palma pe unele măsuri, însă altele, cum ar fi taxa de solidaritate şi impozitarea progresivă, sunt teme care îi diferenţiază.

Potrivit informaţiilor „Adevărul”, Coaliţia a ajuns la un acord că microîntreprinderile nu pot avea venituri anuale mai mari de 500.000 de euro, iar impozitul rămâne de 1% dacă au un salariat. În prezent legislaţia prevede că  pragul pentru încadrarea ca IMM este de un milion de euro.

Coaliţia vrea să schimbe regulile şi în ceea ce priveşte drepturile de proprietate intelectuală şi drepturile de autor. Mai precis, să nu mai existe doar impozitul de 10% pentru cei care depăşesc 12 salarii minim brute, ci să existe mai multe praguri. Vor scăpa de impozit doar cei care fac suma echivalentă a mai puţin de şase salarii minime. Pe de altă parte, cei cu venituri între şase şi 12 salariii minime, vor plăti impozitul calculat la şase salarii. La fel ca până acum vor plăti cei cu venituri între 12 şi 24 de salarii minim brute. 

O lovitură vor primi cei cu venituri peste 24 de salarii, pentru că vor avea dublată suma pentru impozit.

Liderii Coaliţiei vor şi majorarea accizei la tutun, iar TVA-ul creşte de la 9% la 19% la băuturile cu zahar, cum sunt cele carbogazoase. Potrivit Europa Liberă, „o altă modificare fiscală prevede că nu se va plăti impozit pe venit pentru vânzarea proprietăţilor imobiliare care nu depăşesc 450.000 de lei (90.000 de euro) şi dacă este vorba de o singură tranzacţie. Măsura are în vedere ca dezvoltatorii imobiliari să nu mai poată vinde ca persoane fizice”. De asemenea, potrivit sursei citate un impozit nou aplicat va fi pentru câştigurile din jocurile de noroc.

Marile probleme, taxa de solidaritate şi impozitarea progresivă

În continuare în interiorul Coaliţiei nu există consens în ceea ce priveşte impunerea unei taxe de solidaritate, pe care PSD are vrea să o direcţioneze către educaţie şi sănătate. De-a lungul timpului s-a mai încercat acest fel de redirecţionare, dar n-a funcţionat. Liberalii nici nu vor să audă nici de impozitare progresivă.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite