Start complicat pentru formarea guvernului: contre între partide și incertitudini legate de PSD

0
0
Publicat:

Consultările de miercuri dintre președintele Nicușor Dan și partidele parlamentare încep sub semnul tensiunilor între formațiunile politice pro-europene așteptate să formeze viitorul Executiv. În același timp, PSD păstrează suspansul privind participarea sa la viitorul Guvern, consolidându-și astfel poziția în negocierile ce urmează.

Șeful statului așteaptă toate partidele la Cotroceni FOTO Inquam Photos / George Călin
Șeful statului așteaptă toate partidele la Cotroceni FOTO Inquam Photos / George Călin

Noul șef al statului a convocat partidele parlamentare la un maraton de consultări informale pentru formarea viitorului Executiv. Anunțul aduce o serie de declarații în contradictoriu între partide. Singurul numitor comun pare a fi însă discutarea viziunii cu privire la viitorul guvern și măsurile pe care acesta trebuie să le ia. Cu alte cuvinte, toate partidele așteptă să vadă exact care sunt așteptările noului președinte privind programul de guvernare. Mai ales PSD. Dacă în iarna trecută USR era partidul care condiționa participarea la guvernare, acum social-democrații sunt cei care impun „liniile roșii”.   

Mandatul deschis, dar cu condiții 

PSD l-a mandatat pe liderul interimar Sorin Grindeanu să poarte discuții atât cu președintele, cât și cu celelalte partide, cu un mandat deschis. „PSD va merge cu toată deschiderea la discuţiile de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Nicuşor Dan. Noi nu suntem nici pe departe AUR, noi suntem un partid constructiv, care are soluţii. Vom pune aceste soluţii pe masa discuțiilor şi vom vedea apoi care va fi reacţia preşedintelui, reacţia celorlalte partide şi abia apoi putem ajunge la discuţii despre persoane şi funcţii”, a declarat noul purtător de cuvânt al partidului, Florin Manole.  

Mandatul deschis al PSD vine totodată în lipsa unei decizii privind participarea la guvernare, lucru care dă avans social-democraților, în contextul în care intrarea partidului în viitorul Executiv asigură majoritatea parlamentară necesară. Liderul interimar, Sorin Grindeanu, a subliniat și liniile roșii ale partidului: subfinanţarea autorităţilor locale și reducerea investiţiilor în infrastructură. În declarațiile liderului s-a strecurat și o temă mai veche a social-democraților, care a și generat controverse în trecut între PSD și PNL: introducerea impozitării progresive, o linie roșie a PNL până acum.

Din partid au pornit în ultimele zile mai multe declarații în contradictoriu privind prezența PSD la guvernare. În același timp, celelalte partide au atras atenția asupra reponsabilității în fața cetățenilor, context în care fostul ministru Mihai Fifor a transmis într-o postare pe Facebook că „PSD este un partid matur, responsabil și dispus să-și asume decizii grele atunci când interesul național o cere. Dar nu mai face compromisuri care afectează dezvoltarea României sau nivelul de trai al cetățenilor”, dând asigurări că social-democrații vor susține, „dacă va fi cazul, instalarea unui guvern funcțional și măsurile bune pentru țară, chiar și din opoziție”.

 „Istoria ne arată că avem datoria de a explora toate ipotezele de lucru, inclusiv posibilitatea opoziției constructive care nu echivalează nici pe departe cu o fugă de responsabilitate, ba dimpotrivă. Spre deosebire de alți colegi, care poate nu erau implicați politic în perioada 1996 - 2000, actualul nostru preşedinte interimar, Sorin Grindeanu, cunoaşte acele vremuri din interior şi poate analiza mai bine momentul prin care trecem”, a transmis la rîndul său eurodeputatul PSD Dragoș Benea.

În pragul negocierilor apar și atacurile între partide. Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a criticat fosta guvernare USR-PNL, amintind că plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii a fost introdus în PNRR în timpul mandatului lor.

Ilie Bolojan, propunerea „deschisă” pentru premier

O altă propunere care stă în picioare în debutul negocierilor este aceea ca liberalul Ilie Bolojan să fie cel care asigură conducerea viitorului Executiv, acesta fiind și premierul dorit de președintele Nicușor Dan, însă în încercarea de a aduce PSD la guvernare, propunerea nu rămâne bătută în cuie. „Este persoana care este așteptată de către români, este o persoană credibilă, o persoană care a demonstrat în viaţa publică că este în măsură să facă aceste reforme”, a explicat public liberalul Adrian Veștea, care va participa la consultări.

„Mandatul este deschis pentru echipa de negociere, dar nu s-a modificat nimic în strategia noastră și programul nostru politic. Pentru noi, cota unică este un element esențial al programului nostru politic”, punctează liderul deputaților PNL Gabriel Andronache într-o declarație pentru „Adevărul”.  

În paralel, USR vine cu propuneri pentru „reducerea cheltuielilor inutile” și „stoparea risipei din bani publici”, „reducerea birocrației pentru antreprenori” și „accelerarea absorbției fondurilor europene”. Totodată partidul amintește că PNRR este „un plan gândit de USR”. Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, subliniază că formațiunea politică „nu merge la negocieri cu liste de portofolii”, interesul fiind pentru direcția viitorului Executiv și nu pentru funcții: „Până acum, USR nu a discutat nume sau portofolii. E simplu: întâi discutăm ce avem de făcut, apoi cine poate livra. Așa arată o guvernare responsabilă”, subliniază Ionuț Moșteanu într-o declarație pentru „Adevărul”.

„Poziția oficială a întregului grup politic USR este aceea de a avea niște soluții puternice de rebalansare a bugetului de stat și în consecință de combatere a deficitului. Asta înseamnă sigur, că matematic există ambele variante, scăderea cheltuielilor și creșterea veniturilor. Dar asta nu înseamnă obligatoriu că vorbim despre o creștere a veniturilor statului la fiscalitate suplimentară”, explică și liderul senatorilor, Ștefan Pălărie, pentru „Adevărul”, arătând că discuția poate începe de la combaterea evaziunii fiscal, inclusiv prin măsuri de digitalizare.

În contextul liniilor roșii amintite de social-democrați, liderul interimar al USR, Dominic Fritz, a subliniat marți, în cadrul unor declarații de presă, că „nu e momentul să intrăm în negocieri cu linii roșii”.

AUR refuză consultările cu președintele Nicușor Dan

În programul consultărilor anunțat de Administrația prezidențială sunt și partidele suveraniste AUR, POT și SOS. Formațiunea condusă de George Simion a comunicat înainte de stabilirea orarului că nu va participa la consultările convocate de președintele Nicușor Dan. 

Acum însă, AUR vine cu o condiție pentru participare și îi solicită președintelui să își ceară scuze pentru afirmațiile din campania prezidențială în care a dat de înțeles că dorește o guvernare cu partidele pro-europene: „Ați declarat, fără reținere, că în eventualitatea în care veți ajunge președinte, veți colabora doar cu anumite partide parlamentare, excluzând deliberat formațiuni care au primit încrederea a milioane de cetățeni români. Această poziție nu doar că încalcă spiritul Constituției, care vă obligă la imparțialitate și la reprezentarea întregului popor, dar trădează o viziune periculoasă pentru democrația românească, una în care președintele nu mai este un mediator, ci un instrument al intereselor de partid”, scrie Dan Tănasă, purtătorul de cuvânt al AUR, într-o scrisoare deschisă pentru Nicușor Dan.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite