Soluţie de compromis pentru rezolvarea blocajului de la ICR
0
Coaliţia va prelungi mandatele conducerii Institutului Cultural Român (ICR) cu încă trei luni, în condiţiile în care Guvernul deja făcuse acest lucru, dar perioada expira în iulie, nefiind timp pentru votarea unui nou preşedinte şi a doi vicepreşedinţi până la finalul sesiunii parlamentare. Decizia vine şi din cauza faptului că PNL, USR PLUS şi UDMR nu au reuşit să ajungă la o înţelegere în ceea ce priveşte repartizarea funcţiilor politice.
Pe 21 aprilie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care modifica legea de organizare şi funcţionare a ICR, prin permiterea prelungirii cu trei luni a mandatelor celor din conducere (care expirau pe 25 aprilie), adică a preşedintelui şi vicepreşedinţilor, astfel încât coaliţia de guvernare să aibă timp să discute în interiorul ei pe cine va propune şi să dea drumul procedurilor parlamentare.
Chiar dacă a trecut mai bine de o lună şi jumătate, coaliţia nu a avansat pe această temă, pentru că încă nu e clară nici împărţirea funcţiilor, cu atât mai puţin a numelor care să aibă un CV corespunzător unor asemenea poziţii.
Prin urmare, coaliţia a modificat ieri, la Comisia de cultură din Camera Deputaţilor, ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind ICR. Schimbarea este una singură, adică faptul că mandatele celor din conducere sunt prelungite nu cu trei luni, ci cu şase luni, în cazul în care nu are loc derularea procedurii parlamentare de alegere a noi membri pentru şefia ICR. „Noua formă a proiectului de lege privind aprobarea OUG prevede o prelungire de şase luni. Aşa avem timp să pregătim şi legea nouă”, a confirmat pentru „Adevărul” Iulian Bulai, preşedinte al Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor.
De altfel, proiectul de lege pentru aprobarea OUG referitoare la ICR e deja pus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor de miercuri. Cu toate acestea, cuvântul final îl va avea Senatul, for decizional. Pentru alegerea noii conduceri e nevoie de declanşarea procedurii de către Biroul Permanent al Senatului, audierea candidaţilor de către Comisiile reunite de Cultură şi cea de Afaceri Externe din Senat, apoi de votul majorităţii din plen.
Conducerea din prezent, de pe vremea guvernării PSD
Preşedintele interimar al ICR este Mirel Taloş, fost parlamentar ALDE, cel care a fost instalat în această funcţie în iunie 2019, după ce fosta şefă a instituţiei, Liliana Ţuroiu (PSD), a plecat la ICR Bruxelles. Anterior, atât el, cât şi celălalt vicepreşedinte al ICR, Dan Bela Krizbai (UDMR), au fost aleşi în funcţiile de vicepreşedinte, în aprilie 2017. Cei doi au rezistat şi după ruperea PSD-ALDE, dar şi în perioada guvernării Orban.