Dezbaterea privind sistemul de pensii: pensiile magistraților trebuie să se apropie de contributivitatea din sistemul public
0La dezbaterea moțiunii „Sistemul de pensii – un joc de-a alba-neagra cu viețile părinților și bunicilor noștri”, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu a declarat că pensiile magistraților trebuie să se apropie de contributivitatea din sistemul public.

UPDATE: Pensiile magistraţilor trebuie să se apropie de contributivitatea din sistemul public
Pensiile magistraţilor trebuie să se apropie de contributivitatea din sistemul public iar, în acest sens, este nevoie de o lege bună, care să răspundă aşteptărilor românilor, să fie constituţională, astfel încât România să primească banii europeni pe care îi merită, a afirmat luni ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.
„Ei bine, despre pensiile magistraţilor, stimaţi colegi, avem în sfârşit un subiect în privinţa căruia suntem cu toţii de acord. Consider, la fel ca dumneavoastră, că şi pensiile magistraţilor trebuie să se apropie de contributivitatea din sistemul public, dar Parlamentul României este unica autoritate legiuitoare a ţării. Curtea Constituţională se pronunţă pe actele normative adoptate de Parlament. Deci, dumneavoastră sunteţi primii responsabili de calitatea actelor normative dezbătute şi adoptate de Parlament. Aveţi chiar acum, aici, la Senat, proiectul de lege pe acest subiect. Sunteţi cameră decizională. Ţine de dumneavoastră să iasă o lege bună, care să răspundă aşteptărilor românilor, să fie constituţională, astfel încât să primim banii europeni pe care îi merităm. Toţi ne dorim acest lucru", a menţionat ministrul Muncii, la dezbaterea şi votul asupra Moţiunii simple cu tema: "Sistemul de pensii - un joc de-a alba neagra cu vieţile părinţilor şi bunicilor noştri".
În ceea ce priveşte pensiile militare, ministrul Muncii a subliniat că Guvernul Ciolacu a adoptat mai multe măsuri în sprijinul acestei categorii de pensionari, care nu au fost menţionate în textul moţiunii.
„Cu privire la pensiile militare, ne acuzaţi pe noi că folosim aceste pensii ca monedă electorală, dar constat că exact asta faceţi dumneavoastră prin abordarea din moţiunea simplă, depusă fix înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale. Încercaţi să obţineţi un beneficiu electoral din partea acestei categorii de pensionari. Asta ca să lămurim de la început lucrurile. Eu cred în România care îşi respectă şi îşi înţelege identitatea, România care respectă armata, biserica, eroii. Eu însămi am militari în familie şi-mi doresc dreptate şi pentru cei din sistemul de apărare şi ordine publică, dar trebuie să fim oneşti şi, împreună, să găsim soluţia constituţională pentru a li se face dreptate, fără ca România să piardă banii europeni de care avem nevoie pentru dezvoltare. Acuzaţi guvernul că nu-i pasă de pensionarii militari, dar nu aţi făcut nici o menţiune la măsurile adoptate anul trecut de această guvernare. Guvernul Ciolacu a majorat pensiile militare cu 13,8%, acelaşi procent ca în sistemul public - şi tot guvernul Ciolacu a scutit de la plata impozitului toate pensiile militare sub 3.000 de lei, la fel ca în sistemul public de pensii. Tot acest guvern a inclus militarii în programul Sprijin pentru pensionari, aplicat în sistemul public. Nu a scris nimeni, nimic, despre aceste lucruri.", a adăugat ministrul Muncii.
Dezbaterea privind sistemul de pensii a fost amânată.
Știrea inițială
------------------------------
Documentul a fost depus săptămâna trecută de liderul grupului senatorial al AUR, Petrișor Peiu, și este semnat de 45 de parlamentari: 28 de la AUR, 10 de la S.O.S. România și 7 de la POT, notează Agerpres.
Semnatarii își argumentează demersul prin înghețarea pensiilor de la începutul anului și adâncirea inechităților sociale. De asemenea, aceștia reclamă dezechilibrele din sistemul pensiilor militare.
Potrivit textului moțiunii, un român care muncește 42 de ani și plătește contribuții totale de aproximativ 1,34 milioane de lei ajunge să recupereze doar 522.000 de lei, dacă atinge speranța medie de viață. Restul banilor rămân în contul statului, acuză semnatarii.
Pentru un sistem de pensii mai echitabil, inițiatorii propun aplicarea formulei de indexare (rata inflației + 50% din creșterea câștigului salarial mediu brut), elaborarea unei noi legi a pensiilor militare bazate pe echitate, normalizarea pensiilor speciale prin plafonarea părții necontributive la maximum 5.000 de lei și impozitarea cu 95% a sumelor care depășesc salariul net al președintelui României.
„România nu poate pretinde respect de la cetăţeni atât timp cât îi tratează pe cei care muncesc şi au muncit o viaţă cu dispreţ birocratic şi cinism politic. Este timpul să ne întoarcem la principii simple: legea trebuie aplicată tuturor, echitatea nu e negociabilă, iar pensionarii nu sunt o povară, ci memoria vie a muncii oneste. Restul sunt artificii contabile şi amânări strategice - şi Romania are nevoie de reforme, nu de trucuri de campanie”, se arată în textul moțiunii.