Secretarul general al Consiliului Europei cere României să aştepte poziţia Comisiei de la Veneţia înainte de a schimba Codul penal şi Codul de procedură penală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei. FOTO Adevărul
Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei. FOTO Adevărul

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, cere „tuturor părţilor implicate să aştepte Opinia Comisiei de la Veneţia şi să o ia în calcul înainte ca orice alt pas să fie făcut pentru amendarea Codului penal şi Codului de procedură penală“, potrivit unui comunicat de presă.

„Cer tuturor părţilor implicate să aştepte opinia Comisiei de la Veneţia şi să o ia în calcul înainte ca orice alt pas să fie făcut pentru amendarea Codului penal şi Codului de procedură penală. Această reformă riscă intre în contradicţie cu obligaţiile internaţionale ale României“, precizează Thorbjorn Jagland, în documentul citat .

„Ca stat membru al Consiliui Europei, România este obligată să respecte statul de drept“, se mai arată în comunicat

Oficialul european precizează că pe 28 iunie Adunarea Parlamentară a Consiliul Europei a cerut opinia Comisiei de la Veneţia. „Împreună cu recomandările GRECO, aceeasta ar trebui să ajute la găsirea elei mai bune soluţii, în acord cu standardele europene şi cu angajamentele europene ale României“, se mai precizează în comunicat. 

Modificările la Codul penal, criticate intens de Opoziţie, stradă şi Comisia Europeană, au trecut de Senat cu ajutorul UDMR, iar de Camera Deputaţilor cu sprijinul decisiv al minorităţilor naţionale. PSD şi ALDE, deşi au majoritate, n-au reuşit să-şi mobilizeze aleşii aflaţi în concediu

Proiectul de lege care prevede modificarea Codului penal a fost adoptat miercuri în Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 167 de voturi „pentru", 97 de voturi „împotrivă" şi 19 abţineri. Deşi la începutul şedinţei PSD-ALDE mai aveau nevoie de şase voturi pentru ca proiectul să treacă, coaliţia a fost salvată de nouă deputaţi din grupul minorităţilor naţionale, dar şi de deputatul PMP Adrian Mocanu, exclus de partid imediat după vot. Astfel, Codul penal a fost modificat cu două voturi peste limita de care social-democraţii aveau nevoie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite