Scenariile Coaliției pentru înlocuirea lui Clotilde Armand de la Sectorul 1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii vor merge în cursa pentru Primăria Sectorului 1 cu deputatul George Tuță, primul contracandidat anunțat, care va încerca îndepărtarea lui Clotilde Armand (USR), în timp ce social-democrații încă nu au stabilit candidatul, dar susțin că sunt în grafic privind desemnarea.

Alegerea primarilor va avea loc la finalul lunii septembrie FOTO Shutterstock
Alegerea primarilor va avea loc la finalul lunii septembrie FOTO Shutterstock

PNL Sector 1 a ales să meargă pe mâna lui George Tuță, în prezent chestor al Camerei Deputaților și în trecut șef de cabinet al lui Eduard Hellvig (în anii 2016-2018, când fostul liberal era șeful SRI), pentru competiția de la Sectorul 1, cel mai bogat sector al Capitalei și una dintre cele mai râvnite instituții din țară. Mutarea PNL vine la doar câteva zile după ce Clotilde Armand, primar cu care atât liberalii, cât și social-democrații, sunt în conflict, și-a anunțat intenția de a candida pentru un nou mandat.

În 2016, Armand a reușit să-i ia locul lui Daniel Tudorache (PSD), însă prin sprijinul PNL, care nu a avut candidat la sector. Până la preluarea funcției de primar de Tudorache, apoi de Armand, Sectorul 1 era unul dintre fiefurile liberalilor, avându-l în perioada 2000-2015 ca primar pe Andrei Chiliman, unul dintre liderii puternicii ai PNL, până în momentul în care a început să aibă probleme în justiție.

Ce se întâmplă la PSD

Contactat de „Adevărul”, Petre Florin Manole, președintele interimar al PSD Sector 1, a precizat: „PSD Sector 1 va avea candidat cum a avut la fiecare rând de alegeri. PSD va avea candidați la locale în toate circumscripțiile din România, fiind partidul cu cel mai mare număr de aleși. Nu avem un calendar deja stabilit pentru locale, dar nu va mai dura mult. Oricum, suntem foarte departe de termenul stabilit prin lege pentru candidaturi”, a subliniat deputatul Manole.

Întrebat de posibilitatea susținerii unui candidat comun PNL-PSD, social-democratul a punctat: „Nu exclud și nu includ. În acest moment, PSD își vede de organizarea internă, de activitatea din Consiliul Local și opoziția față de Clotilde Armand. În ceea ce privește relația cu PNL, suntem într-o relație normală, așa cum este ea între două partide de coaliție”.

Surse politice din zona liberală au precizat pentru „Adevărul” că formațiunea încearcă inclusiv convingerea PSD pentru un candidat comun, adică a unui liberal, pentru a crește șansele pentru scaunul de primar. În schimb, PNL ar urma să cedeze o parte din funcțiile de la nivel local, care țin de decizia politică. Pe de altă parte, social-democrații privesc rezervați un asemenea demers, dat fiind că dintre cele două partide, ei au și acum un număr mai mare de consilieri, adică nouă, în timp ce liberalii doar șase.

Alegerile din 2024 ar trebui să se desfășoare la finalul lunii septembrie, cea mai probabilă zi fiind 29, potrivit informațiilor „Adevărul”. Depunerea candidaturilor pentru alegerile locale se va face până cel târziu cu 40 de zile înainte de ziua scrutinului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite