Scandal între doi lideri PSD pentru şefia unei filiale. Fifor, eternul trădător din PSD, vorbeşte de principii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dorel Căprar, liderul PSD Arad, inculpat într-un dosar de corupţie, vrea să fie reales la şefia filialei, în ciuda faptului că liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, i-a cerut să facă un pas în spate până se soluţionează lipsa de principii. Fifor a avut mereu funcţii în PSD, reuşind mereu să fie în prejama liderului: Ponta, Dragnea şi Dăncilă. Ulterior, s-a dezis de fiecare, schimbând taberele.

”Greu, frate, greu... Greu sa faci diferenta intre "a te retrage" dintr-o competitie si "a refuza" sa participi la o competitie viciata in profunzimea ei. Treaba de semantica....si de principii pe care refuz sa le incalc. Eu refuz sa girez o "competitie" organizata de unul dintre candidatii dupa bunul plac, fara transparenta, consultare si cu incarcarea grosolana a statutului si a oricarei discipline de partid. Daca se voia competitie, presedintele nu mai era "presedinte" care sa impuna cu brutalitate votul nestatutar, ci devenea "candidat", care sa respecte regulile jocului, ca toata lumea, asa cum le prevede clar statutul. Iar organizator era, in mod firesc, cel desemnat tot de statut, adica secretarul executiv.

In fine...greu sa intelegi ce inseamna sa ai principii, daca nu le-ai avut toata viata.”, a scris Mihai Fifor pe Facebook. 

Cine e Căprar

Deputatul PSD Dorel Căprar a fost inculpat în dosarul şpăgilor care ar fi fost încasate de Direcţia Regională de Drumuri Timişoara şi direcţionate ulterior către PSD Arad. Potrivit procurorilor DNA, în perioada iunie-noiembrie 2019, Căprar a fost implicat, alături de Cristian Ispravnic, şeful D.R.D.P. Timişoara şi Cristian Horgea, şef al Agenţiei de Control şi Încasare Nădlac II, în fraudarea concursului pentru ocuparea posturilor în structurile locale ale Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.).

Potrivit DNA, posturile ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaţilor, urmând ca decizia finală să îi aparţină lui Căprar. Procurorii susţin că sumele de bani care ar fi fost negociate pentru ocuparea posturilor de controlor trafic ar fi fost între 4.000 şi 10.000 de euro.

Cine e Fifor

La mijlocul anilor 2000, Mihai Fifor, licenţiat în filosofie, devine directorul  Muzeului Olteniei din Craiova. În 2009, în timpul guvernării PDL-PSD, e numit secretar de stat în MAI, însă social-democraţii ies de la guvernare în toamnă, înainte de alegerile prezidenţiale câştigate de Traian Băsescu. Fifor se întoarce la muzeu. În mai 2012, USL răstoarnă Guvernul Ungureanu, iar Fifor revine  în MAI, tot ca secretar de stat. În decembrie, ajunge senator de Dolj pe listele PSD. În 2014, Fifor e instalat de PSD în fruntea comisiei parlamentare care a anchetat cum şi-a cumpărat fostul preşedinte Traian Băsescu terenul de la Nana, judeţul Călăraşi.

În 2015,Ioan Rus, ministrul Transporturilor de la acea vreme, le numeşte curve pe soţiile românilor plecaţi la muncă în străinătate. Ponta îl propune la Ministerul Transporturilor pe Mihai Fifor. Preşedintele Klaus Iohannis îl respinge, pe motiv că nu are expertiză.

În 2016, Fifor câştigă încă un mandat de senator şi intră în graţiile noului lider PSD, Liviu Dragnea, care îl numeşte în fruntea unei noi comisii de anchetă: presupusa fraudare a alegerilor prezidenţiale din 2009. Rezultatul anchetei parlamentare: Mircea Geoană, preşedinte. Totuşi, e puţin prea târziu pentru Geoană. Trecuseră 8 ani de la alegeri.

În vara anului 2017, Mihai Fifor e numit ministru al Economiei în Guvernul Tudose, deşi nu are studii de specialitate în domeniu. La audierile din Parlament, Traoan Băsescu îi reproşează că e filosof. Fifor răspunde prin intermediul presei: „Oricât de supărat ar fi domnul Băsescu că sunt filosof, vă spun ca nu sunt filosof, nu cred că astea sunt studiile pe care le-am făcut eu“. În CV-ul său scrie: absolvent al Facultăţii de Litere şi Istorie, specializare Filosofie, Universitatea din Craiova, 1994.

Rezistă câteva luni la Economie. În toamnă, Liviu Dragnea, noul său protector politic, îl mută pe Fifor de la Economie la Apărare. După ce pleacă din PSD, Mihai Tudose dezvăluie că are două hârtii semnate de Mihai Fifor, în calitate de ministru al Apărării, una către el, care era premier, şi una către Gheorghe Şimon, fost ministru al Economiei. În scrisoarea către Tudose, Fifor susţinea  că e bine ca statul să preia acţiunile de la şantierul naval Mangalia, iar în cealaltă susţinea contrariul. 

În luna mai, după încarcerarea lui Liviu Dragnea, Mihai Fifor schimbă imediat tabăra şi e numit purtător de cuvânt al partidului. Apoi a fost ales secretar general, cea mai important funcţie în partid după preşedinte, în condiţiile în care Viorica Dăncilă era prezentă mai mult la Guvern. A plecat din conducerea PSD la pachet cu Dăncilă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite