Rovana Plumb, acceptată pentru funcţia de comisar de şefa Comisiei Europene. Următorii paşi: negocierea portofoliului şi votul decisiv din Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, lista  comisarilor acceptaţi. Din partea României a fost desemnată Rovana Plumb, în urma negocierilor între Guvernul Dăncilă şi Bruxelles-ul, cu toate că presa germană anunţa zilele trecute faptul că propunerile României au fost respinse. Urmează negocierea portofoliului, iar ultimul cuvânt îl va avea Parlamentul European, prin  votul din comisiile de specialitate.

„Preşedintele ales Ursula von der Leyen şi-a dat astăzi acordul pe lista comisarilor trimisă către aceasta de către Consiliul Uniunii Europene. Aceasta vine în urma unei serii de interviuri formale pe care preşedintele Ursula von der Leyen le-a ţinut, în ultimele săptămâni, cu fiecare dintre persoanele propuse de către Statele Membre drept candidaţi pentru funcţia de Comisar”, se arată într-un comunicat oficial”.

Şeful statului i-a transmis Vioricăi Dăncila, în primăvară, să nu o propună pe Rovana Plumb pentru funcţia de comisar european pentru că riscă să fie respinsă de Parlamentul European. Dăncila nu a ţinut cont. Iohannis susţine că România va primi un portofoliu irelevant în noua Comisie Europeană.

România a trimis la Bruxelles două nume de posibili comisari europeni, Dan Nica şi Rovana Plumb, amândoi eurodeputaţi ai PSD, însă din start aceştia se confruntă cu pete în CV. Dan Nica a scăpat de acuzaţiile DNA de luare de mită şi trafic de influenţă după ce faptele s-au prescris, în urma tergiversării ridicării imunităţii sale de Parlamentul European, for care a decis, până la urmă, că ridicarea imunităţii ţinea de preşedintele României. La rândul său, Rovana Plumb a scăpat de începerea cercetării pentru complicitate la abuz în serviciu în cazul Belina, după ce Camera Deputaţilor s-a împotrivit ridicării imunităţii. Însă, în cazul acesteia DNA ar putea veni cu o nouă cerere, dacă sunt probe noi, iar acum decizia încuviinţării începerii urmăririi penale ar sta în pixul lui Iohannis.

Potrivit aceluiaşi comunicat, Ursula von der Leyen va anunţa mâine distribuţia portofoliilor şi modul în care intenţionează să organizeze sarcinile viitoarei Comisii Europene. Apoi, Parlamentul European trebuie să-şi dea acordul pentru întregul Colegiu de Comisari, după care comisarii desemnaţi urmează să fie audiaţi în comisiile parlamentare relevante. În final, după ce Parlamentul European îşi va da acordul, Consiliul va numi în mod oficial noua Comisie Europeană.

Lista propusă de comisari desemnaţi pentru următoarea Comisie:

Austria:                       Johannes Hahn

Belgia:                      Didier Reynders

Bulgaria:                      Mariya Gabriel

Croaţia:                        Dubravka Šuica

Cipru:                        Stella Kyriakides

Cehia:                        Věra Jourová

Danemarca:                    Margrethe Vestager

Estonia:                       Kadri Simon

Finlanda:                       Jutta Urplainen

Fraţa:                        Sylvie Goulard

Grecia:                        Margaritis Schinas

Ungaria:                      László Trócsányi

Irlanda:                        Phil Hogan

Italia:                            Paolo Gentiloni

Letonia:                         Valdis Dombrovskis

Lituania:                    Virginijus Sinkievičius

Luxemburg:                 Nicolas Schmit

Malta:                          Helena Dalli

Olanda:               Frans Timmermans

Polonia:                        Janusz Wojciechowski

Portugalia:                      Elisa Ferreira

România:                     Rovana Plumb

Slovacia:                      Maroš Šefčovič

Slovenia:                     Janez Lenarčič

Suedia :                     Ylva Johansson

Vezi şi: Delegaţia USR PLUS în Parlamentul European se opune numirii Rovanei Plumb în funcţia de comisar european

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite