Delegaţia USR PLUS în Parlamentul European se opune numirii Rovanei Plumb în funcţia de comisar european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delegaţia USR PLUS în Parlamentul European se opune numirii Rovanei Plumb în funcţia de comisar european, propunere oficializată azi prin comunicatul transmis de noua preşedintă aleasă a Comisiei Europene. „Rovana Plumb nu respectă criteriile de integritate considerate esenţiale de Alianţa USR PLUS pentru postul de comisar european şi nu are un parcurs profesional care să o recomande”, se arată într-un comunicat al alianţei.

Conform sursei citate, Guvernul României, condus de Viorica Dăncilă, a ignorat mesajele politice clare transmise de partenerii europeni printre care şi grupul Renew Europe (a treia forţă politică în PE), iar candidatura Rovanei Plumb riscă să fie respinsă la votul din comisiile Parlamentului European.

„Abia acest lucru va fi dăunător României, nu criticile întemeiate prin care s-au exprimat îngrijorări cu privire la integritatea şi competenţa candidatei propuse de Guvernul României. Atenţionăm Guvernul PSD că prin insistenţa de a o susţine pe Rovana Plumb îşi bate joc de această demnitate publică europeană şi, dacă nu o retrage rapid pe Plumb, se va face de râs şi va fi forţat să vină cu o altă nominalizare după respingerea ei în Parlament”, se arată în comunicatul Alianţei USR PLUS.

Alianţa precizează că Rovana Plumb a avut în ultimii ani declaraţii împotriva valorilor Uniunii Europene şi anti-justiţie şi l-a sprijinit constant pe Liviu Dragnea, condamnat pentru corupţie, din funcţiile publice pe care le-au ocupat.

„Rovana Plumb a fost cercetată în dosarul prin care insula Belina şi braţul Pavel au fost transferate de la Apele Române la Consiliul judeţean Teleorman iar apoi concesionate către Tel Drum. Parlamentul s-a opus în toamna lui 2017, când ancheta era abia la început, ridicării imunităţii pentru începerea urmăririi penale a Rovanei Plumb, acuzată de săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, din poziţia de ministru al Mediului”, se mai arată în comunicat.

Preşedintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat-o pe Rovana Plumb în postul de comisar european din partea României.

Ursula von der Leyen a anunţat numele comisarilor europeni desemnaţi, iar marţi va anunţa şi portofoliile propuse pentru aceştia.

Apoi, Parlamentul European trebuie să-şi dea votul asupra întregului Colegiu al comisarilor, inclusiv preşedintele CE şi Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă.

Vezi şi: Rovana Plumb, acceptată pentru funcţia de comisar de şefa Comisiei Europene. Următorii paşi: negocierea portofoliului şi votul decisiv din Parlament

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite