REPORTAJ. Ce nu s-a văzut la televizor la discursul lui Zelenski din Parlamentul României
0Senatorii şi deputaţii români l-au ascultat, luni seara, în Parlamentul României, prin videoconferinţă, pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, un eveniment marcat de probleme tehnice şi care a scos în evidenţă poziţionările aleşilor români faţă de evenimentele din Ucraina.
Preşedintele ucrainean a început discursul din Parlamentul României prezentând imaginile masacrului comis de militarii ruşi la Bucea şi în alte oraşe din regiunea Kiev şi a avertizat că ţara sa nu este ultima ţintă a agresiunii ruseşti, cu referire la o posibilă invazie în Republica Moldova. Liderul de la Kiev le-a mulţumit românilor pentru ajutorul oferit refugiaţilor şi a îndemnat autorităţile internaţionale să susţină Ucraina cu armament.
Finalul discursului a fost întâmpinat cu un ropot de aplauze din partea parlamentarilor români, care s-au ridicat de pe scaune, cu excepţia unor aleşi ai Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) şi neafiliaţi, care s-au abţinut de la acest gest.
Prestanţa Legislativului, umbrită de probleme tehnice şi reacţii controversate
Pe cât de important a fost evenimentul de luni seara din Parlamentul României, din punct de vedere simbolic, pe atât de nepregătite au fost instituţiile care l-au gestionat. Discursul preşedintelui ucrainean a debutat cu probleme tehnice, iar Volodimir Zelenski nu a putut fi auzit în primele câteva zeci de secunde. Ulterior, Legislativul a avut probleme şi în ceea ce priveşte asigurarea unei interpretări din ucraineană în limba română. Iniţial, nu s-a auzit traducerea, apoi s-a auzit slab, iar în final vocea preşedintelui ucrainean a fost înlocuită de cea a traducătorului, astfel că impactul mesajului transmis de Zelenski a fost clar diminuat.
De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a lipsit de la eveniment şi nu a avut nici o reacţie ulterioară pe această temă, la fel cum nu s-a alăturat demersului unor lideri mondiali de condamnare a masacrului din unele localităţi ucrainene.
Parlamentarii români au avut atitudini împărţite în ceea ce priveşte intervenţia lui Volodimir Zelenski. Dacă unii aleşi şi-au arătat solidaritatea şi empatia, alţii au transmis mesaje controversate. Spre exemplu, Diana Şoşoacă a avut mai multe mesaje împotriva lui Zelenski chiar înainte de discursul acestuia şi a părăsit sala în momentul în care şeful statului ucrainean a început să vorbească. De altfel, senatoarea neafiliată, care a avut câte ceva de comentat la fiecare discurs susţinut la tribună, a fost revoltată în momentul în care în Parlament s-a ţinut un moment de reculegere pentru Ucraina. „Pentru cei de la Fântâna Albă de ce nu ţineţi un moment de reculegere?”, a spus parlamentarul.
Cu puţin timp înainte de discursul lui Volodimir Zelenski, un mesaj împotriva liderului ucrainean a avut şi deputatul PSD Daniel Ghiţă, care a transmis că Zelenski „nu are ce să declare” în Parlamentul României. Unii aleşi ai Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) au fost nemulţumiţi de faptul că singurii care au luat cuvântul în plen au fost preşedinţii celor două camere, adică Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu, şi premierul Nicolae Ciucă, astfel că nu au putut să adreseze eventuale întrebări. Nu au lipsit nici transmisiunile pe Facebook din partea mai multor parlamentari, în frunte cu George Simion, preşedintele AUR, şi Diana Şoşoacă.
Ca de obicei, pentru mulţi aleşi mai interesante au fost propriile telefoane decât discursurile din Parlament, la fel şi pentru unii miniştri ai Cabinetului Ciucă, precum Marius Budăi (Muncă), Lucian Bode (Interne) şi Eduard Novak (Tineret şi Sport), care şi-au petrecut minute bune pe telefoane în timp ce liderii celor două Camere, premierul sau chiar Volodimir Zelenski vorbeau.
Tricolorul României, motiv de dispută în Parlament
Toţi parlamentarii AUR s-au prezentat în plenul de luni seara cu steagurile României. Diana Şoşoacă (ex-AUR) s-a arătat deranjată de faptul că în Legislativ a fost adus steagul Ucrainei, alături de cel al României şi al UE, iar în momentul în care Ciolacu a transmis că susţine independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, senatoarea a completat: „Nu, nu, nu. Îmi vreau teritoriile înapoi”.
Şi George Simion a fost deranjat de faptul că parlamentarii au ales să promoveze steagul Ucrainei în detrimentul celui românesc, cum ar fi cazul aleşilor USR care au avut prins pe piept drapelul statului vecin. Într-un schimb de replici cu Dan Barna (USR), care l-a întrebat ironic pe liderul AUR dacă cunoaşte limba ucraineană, pentru că nu a ascultat traducerea discursului lui Zelenski în căşti, Simion l-a apostrofat pe fostul copreşedinte USR că a uitat culoarea roşie de pe steag, în condiţiile în care şi Barna purta pe piept cele două culori ale steagului Ucrainei, galben şi albastru.
„Lasă, măi, George, că degeaba ai tu tricolorul dacă tot pentru Moscova lucrezi”, i-a transmis deputatul USR Bogdan Rodeanu liderului AUR.