Replica USL, la acţiunea Parchetului General: "Băsescu încearcă acum o lovitură de stat"
0Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu a susţinut, luni, - într-o conferinţă de presă în care a prezentat punctul de vedere al USL legat de ancheta derulată de Parchetul General în dosarul "Referendumul" - că preşedintele suspendat Traian Băsescu ar fi cel care instigă instituţii ale statului împotriva poporului şi încearcă în acest fel "o lovitură de stat", acuzând mutarea competiţiei politice "pe terenul justiţiei".
"Traian Băsescu îşi foloseşte acum toate resursele instituţionale, bineînţeles informale, pentru a rămâne la putere împotriva voinţei a opt milioane de români. De fapt, acum asistăm la o încercare de lovitură de stat, pe care o încearcă Traian Băsescu", a susţinut Fenechiu.
El a arătat că preşedintele suspendat ar instiga instituţii ale statului împotriva unor categorii de cetăţeni în scopul de a stârni frica.
"Constatăm că ultima soluţie la care Traian Băsescu recurge în aceste zile este să stârnească frica. Frica este singura armă pe care Traian Băsescu o mai mare la dispoziţie după ce 7,5 milioane de români i-au spus să plece acasă. Frica nu are ce căuta în democraţie, se ştie că regimurile dictatoriale sunt cele care au dorit să supravieţuiască prin propagarea unui sentiment de teamă, dar toate au sfârşit prin a fi înlăturate. Îi cerem ferm lui Traian Băsescu să înceteze cu instigarea instituţiilor statului împotriva propriului popor, să înţeleagă că nu există nicio instituţie a statului mai puternică decât opt milioane de români", a adăugat Fenechiu.
Potrivit acestuia USL este îngrijorată de mutarea competiţiei politice "pe terenul justiţiei" şi de implicarea "instituţiilor de forţă" în soluţionarea unui subiect de natură politică.
"Parchetul ridică mai nou acte de la Curtea Constituţională a României, CSM-ul sesizează Inspecţia Judiciară împotriva unor lideri politici care au exprimat nişte opinii şi au pus nişte întrebări, România începe să arate din ce în ce mai mult ca un stat poliţienesc, în care libertatea de exprimare este pusă sub semnul întrebării, iar persoane publice sunt ameninţate şi un întreg aparat de propagandă deformează realitatea", a mai apreciat vicepreşedintele PNL.
Fenechiu a susţinut totodată că votul celor 7,4 milioane de cetăţeni de la referendum reprezintă "o forţă enormă", de care ar trebui să se sperie "toate instituţiile statului pe care Traian Băsescu încearcă să le manipuleze".
Vicepreşedintele PNL a mai susţinut că are o reţinere cu privire la imparţialitatea CSM şi a Parchetului, aşteptând să fie inclus şi el în grupul "împotriva cărora se desfăşoară o inspecţie judiciară".
Fenechiu despre urmărirea penală a lui Victor Dobre: "Nu văd ce lege a încălcat vreo clipă"
Întrebat despre conţinutul stenogramelor apărute în presă şi care relatau despre momentul demisiei din funcţia de ministru delegat al Administraţiei a lui Victor Paul Dobre.
"Eu i-am spus ceva domnului Dobre în interiorul organizaţiei noastre, Traian Băsescu a spus nişte lucruri unor oameni şi unor instituţii în văzul tuturor, ameninţări mult mai grave decât cele pe care le-am făcut eu de pe umila mea poziţie, către un coleg despre care am considerat la un moment dat că nu şi-a făcut treaba aşa cum trebuia să o facă. (...) Asta a fost şi nemulţumirea mea în acea şedinţă, faptul că a existat o bâlbâială în interiorul Ministerului Administraţiei şi Internelor în ceea ce priveşte răspunsul către Curtea Constituţională", a explicat Fenechiu.
El a precizat că a avut acelaşi punct de vedere cu cel exprimat luni de Ioan Rus, respectiv acela că MAI nu-şi putea asuma o cifră exactă a numărului real de alegători cuprinşi în listele electorale permanente.
"Consider şi eu total exagerată începerea unei urmăriri penale împotriva unui fost ministru care nu văd ce lege a încălcat vreo clipă", a mai comentat Fenechiu, legat de solicitarea adresată de Parchetul General Camerei Deputaţilor, de a aviza începerea urmăririi penale împotriva fostului ministru delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre.