Reorganizarea Cabinetului Ponta: ministere sparte în jumătăţi, instituţii trecute dintr-o parte în alta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schimbările administrative aduse de nou-învestitul Guvern Ponta 2 FOTO presidency.ro
Schimbările administrative aduse de nou-învestitul Guvern Ponta 2 FOTO presidency.ro

Guvernul Ponta 2 aduce schimbări nu doar la vârful ministerelor, unde sunt desemnaţi miniştri din rândul câştigătorilor scrutinului parlamentar, ci şi la nivel de organizare a portofoliilor. Ministerele au fost fie împărţite (Ministerul Educaţiei şi cel al Tineretului), fie au trecut întregi structuri în alte ministere sau chiar sub autoritatea premierului (cazul Afacerilor Europene).

Fostul Minister al Administraţiei şi Internelor a devenit Ministerul Afacerilor Interne, unde instituţia prefectului este finanţată de stat prin bugetul Ministerului. Activitatea prefectului funcţionează în subordinea Guvernului, fiind coordonată de premier. Totodată, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor va fi reorganizată ca departament în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Portofoliul de la Interne a revenit PNL, iar în fruntea ministerului este Radu Stroe (63 de ani).

Fostul Minister al Dezvoltării Regionale şi Turismului a devenit Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin preluarea activităţii în domeniul administraţiei publice, a structurilor şi a instituţiilor specializate în acest domeniu de la fostul Minister al Administraţiei şi Internelor. Inspectoratul de Stat în Construcţii, coordonat până acum de premierul Ponta, trece la Ministerul Dezvoltării. Portofoliul de la Dezvoltare a revenit PSD şi este deţinut de Liviu Dragnea (50 de ani).

Ministerul Mediului are un ministru delegat pentru ape, păduri şi piscicultură

Fostul Minister al Mediului şi Pădurilor a devenit Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, prin preluarea structurilor specializate din domeniul pisciculturii de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi a celor din domeniul schimbărilor climatice de la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Portofoliul Ministerului Mediului a revenit PSD şi a fost preluat de Rovana Plumb (52 de ani). În plus, în cadrul acestui Minister funcţionează şi un ministru delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, funcţie deţinută de Lucia Varga (45 de ani), susţinută de PNL.

Autoritatea Naţională pentru Valorificarea Activelor Statului trece de la Guvern la Economie

Fostul Minister al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a devenit Ministerul Economiei. Au fost desfiinţate Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale şi Centrul Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine, iar structurile şi activităţile acestor instituţii au fost preluate de Ministerul Economiei. S-a înfiinţat, de asemenea, Autoritatea Naţională pentru Turism, prin preluarea structurilor şi activităţilor din domeniul turismului de la fostul Minister al Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Instituţiile care trec sub autoritatea premierului Victor Ponta

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va trece sub autoritatea Ministerului Economiei, cu menţiunea că preşedintele Autorităţii este ordonator principal de credite, deci exercită în interiorul structurii aceeaşi autoritate privind bugetul instituţiei ca şi ministrul Economiei.

IMM-urile au ministru PC: Maria Grapini

Portofoliul Ministerului Economiei a revenit PNL şi a fost preluat de Varujan Vosganian (55 de ani). În cadrul aceluiaşi minister, funcţionează ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă (57 de ani), susţinut de PSD şi ministrul delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediul de afaceri şi turism, Maria Grapini (58 de ani), susţinută de PC.

Ministerul Educaţiei, Cercetării Tineretului şi Sportului a fost spart în două: Bănicioiu şi Pricopie

Fostul Minister al Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a devenit Ministerul Educaţiei Naţionale. Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică a fost desfiinţată, activităţile acesteia fiind preluate de Minister. Toate institutele de cercetare din ţară, coordonate până acum de ministere în funcţie de domeniul cercetării, vor trece sub coordonarea Ministerului Educaţiei. Portofoliul Educaţiei a revenit PSD şi a fost preluat de Remus Pricopie (42 de ani).

image

Foto

Parlament
Parlament

Şeful Executivului român, Victor Ponta, preşedintele Partidului Social Democrat FOTO gov.ro gallery-link

S-a înfiinţat Ministerul Tineretului şi Sportului prin reorganizarea Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret. Portofoliul a revenit PSD şi a fost preluat de Nicolae Bănicioiu (33 de ani).

Fostul Minister al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a devenit Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Oficiul pentru Adopţii, coordonat până acum de Secretariatul General al Guvernului, va trece sub autoritatea ministrului Muncii. Portofoliul a revenit PNL şi a fost preluat de Mariana Câmpeanu (64 de ani).

Fostul Minister al Culturii şi Patrimoniului Naţional a devenit Ministerul Culturii şi a revenit PNL, fiind preluat de Daniel Barbu (55 de ani).

Fostul Minister al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a devenit Ministerul Comunicaţiilor şi a revenit PSD. În fruntea Ministerului se află Dan Nica (52 de ani).

S-a înfiinţat Ministerul Fondurilor Europene care are rolul de a coordona structurile din interiorul altor instituţii care au rol de management. Excepţie de la această regulă fac domeniul agriculturii şi pisciculturii. Portofoliul a revenit PSD, iar în fruntea ministerului a fost numit Eugen Teodorovici (42 de ani).

Titus Corlăţean va coordona Afacerile Externe, nu şi pe cele Europene

Portofoliul de la Ministerul Afacerilor Externe a revenit PSD şi a fost preluat de Titus Corlăţean (44 de ani). Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, care funcţiona în cadrul Ministerului Afacerilor Europene, a fost desfiinţat, iar atribuţiile acestuia au revenit ministrului delegat Cristian David (44 de ani), sprijinit de PNL. Structura din cadrul Ministerului de Externe care se ocupă de Afaceri Europene (atribuţiile fostului Minister al Afacerilor Europene) va fi coordonată direct de premierul Victor Ponta.

Ministerul Finanţelor Publice a revenit PNL şi a fost preluat de Daniel Chiţoiu (45 de ani). În cadrul acestui minister, funcţionează şi ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

Dan Şova, ministru delegat cu drepturi restrânse

Conducerea Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine ca fi asigurată de ministrul delegat pentru infrastructură şi investiţii străine, Dan Şova (39 de ani), susţinut de PSD. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), care se afla sub autoritatea Ministerului Transporturilor, se va împărţi în Compania Naţională de Autostrăzi şi Compania Naţională de Drumuri Naţionale. Compania de Autostrăzi sub autoritatea Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură, iar Compania de Drumuri Naţionale va trece de sub autoritatea Ministerulu Transporturilor. Ministrul delegat Dan Şova este ordonator terţiar de credite.

Atribuţiile vicepremierilor sunt hotărâte de Victor Ponta

Atribuţiile viceprim-miniştrilor (Daniel Chiţoiu - PNL, Liviu Dragnea - PSD, Gabriel Oprea - UNPR), altele decât cele ale specifice ministerelor pe care le conduc, se stabilesc prin decizia premierului.

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, are aceleaşi atribuţii în domeniul lui ca şi Daniel Chiţoiu

O prevedere importantă a Ordonanţei de Urgenţă privind reorganizarea în administraţia publică centrală este aceea că miniştrii delegaţi (cu excepţia ministrului delegat pentru relaţia cu Parlamentul şi cel pentru proiecte de infrastructură, care sunt ordonatori terţiari de credite) au aceeaşi autoritate privind bugetul ministerului (cu excepţia cheltuielilor de funcţionare) ca şi miniştrii plini în domeniile pentru care au fost învestiţi.

Miniştrii cabinetului Ponta 2

Ordonatorii principali de credite repartizează creditele bugetare aprobate, pentru bugetul propriu şi pentru bugetele instituţiilor publice ierarhic inferioare, ai căror conducători sunt ordonatori secundari sau terţiari de credite, după caz, în raport cu sarcinile acestora, potrivit legii. Legea finanţelor publice 500/2002
Ordonatorii terţiari de credite utilizează creditele bugetare ce le-au fost repartizate numai pentru realizarea sarcinilor instituţiilor pe care le conduc, potrivit prevederilor din bugetele aprobate şi în condiţiile stabilite prin dispoziţiile legale. Legea finanţelor publice 500/2002

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite