Rafila, despre purtarea măştii în exterior: Dacă transmiterea şi cazurile ATI nu scad, Guvernul va lua decizia care să răspundă nevoii de protecţie a sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Rafila / FOTO Inquam Photos / George Călin
Alexandru Rafila / FOTO Inquam Photos / George Călin

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat la finalul şedinţei de Guvern că în urma deciziei CCR privind neconstituţionalitatea OUG ce prevede purtarea măştii în exterior, actele în vigoare vor fi adaptate. „Nu cred că utilizarea măştii reprezintă o restricţie. Reprezintă un element de protecţie, trebuie să înţelegem, nu discutăm de botniţă”, a afirmat ministrul.

Ministrul Sănătăţii a precizat că situaţia epidemiologică va fi monitorizată, iar în cazul în care transmiterea virusului rămâne intensă, şi nu scade nr de cazuri ATI, „Guvernul va lua decizia care să răspundă nevoii de protecţie a sănătăţii”.

Alexandru Rafila a precizat că odată cu publicarea în Monitorul Oficial, Ministerul Sănătăţii va adapta actele în vigoare, explicând ca există un ordin comun care va fi adaptat. „În urma monitorizării situaţiei epidemiologice, dacă transmiterea comunitară se dovedeşte intensă şi numărul de cazuri la ATI rămâne ridicat, deocamdată nu avem semne de reducere, atunci Guvernul va lua decizia care să răspundă nevoii de protecţie a sănătăţii”, a declarat Alexandru Rafila.

„Nu cred că utilizarea măştii reprezintă o restricţie, reprezintă un element de protecţie, trebuie să înţelegem, nu discutăm de botniţă, nu discutăm despre lucruri de genul ăsta, discutăm un gest obişnuit, există şi cultură a utilizării măştii în alte ţări, sigur în ţările, mai ales cu foarte mare poluare, este o metodă de protejare şi cu atât mai mult într-o pandemie, cred că aşa ar trebui să abordăm problema”, a mai spus Rafila. 

Ministrul Sănătăţii a mai explicat că „măsurile legate de renunţarea măştii la exterior sau interior trebuie corelate cu evoluţia acestor indicatori care sunt legaţi de accesul populaţiei la serviciile medicale, la asigurarea asistenţei medicale în terapie intensivă pentru pacienţii infectaţi Covid-19. Vom lua bineînţeles măsurile în consecinţă, după ce vom vedea publicată hotărârea şi explicaţiile pe care le va insera CCR. Evident, trebuie să respectăm legea cu toţii şi în acelaşi timp trebuie să respectăm şi să sprijinim sănătatea publică într-o perioadă dificilă”.

„Problema legată de mască cred că este, din punctul meu de vedere, prea mult dezbătută la nivel juridic, legislativ. Până la urmă masca este o barieră împotriva transmiterii infecţiei, o protecţie că să nu te infectezi, o barieră mecanică, care de multe ori s-a arătat eficientă, lucrul ăsta este absolut demonstrat din punct de vedere ştiinţific, utilizarea corectă a măştii e o măsură de bun simţ pe care ar trebui să o aplicăm cu toţii, chiar dacă va există o perioadă de o zi sau două în care am putea să renunţăm la mască pentru o zi sau două, sfatul meu este să utilizăm masca în exterior atunci când ajungem în zone aglomerate pentru că riscul de transmitere al bolii rămâne ridicat”, a mai afirmat Rafila.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite