PSD trage de cazul MRU: contestă votul la CCR. Social-democraţii vor capul lui Zgonea pentru că a ajutat la înscăunarea lui MRU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Neacşu (dreapta) trebuie să repare răul făcut PSD-ului de către Valeriu Zgonea la votul pentru MRU FOTO Mediafax
Marian Neacşu (dreapta) trebuie să repare răul făcut PSD-ului de către Valeriu Zgonea la votul pentru MRU FOTO Mediafax

PSD intenţionează să sesizeze Curtea Constituţională (CCR) privind votul din Parlament care l-a validat pe Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de director al SIE. Mai mult, liderii social-democraţi vor decapitarea lui Valeriu Zgonea pentru că a ajutat la realegerea lui MRU la SIE, jucând, astfel, împotriva propriului partid.

PSD vrea să conteste la Curtea Constituţională hotărârea prin care Parlamentul a validat numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la şefia Serviciului de Informaţii Externe (SIE), au declarat surse politice pentru „Adevărul“. Cel mandatat să coordoneze acţiunea social-democraţilor este Marian Neacşu, liderul deputaţilor PSD, care s-a apucat deja să strângă semnături în partid pentru a putea sesiza CCR. Intenţia deputaţilor PSD de a ajunge la CCR cu hotărârea care îl vizează pe MRU a fost confirmată, în parte, de către vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Florin Iordache.

„Nu pot să spun nimic deocamdată. Vorbiţi cu domnul Neacşu. Sigur să s-au purtat discuţii în partid, nu e normal să contestăm la Curte?“, a spus Florin Iordache, pentru „Adevărul“.
Întrebat care este motivul contestării la CCR a hotărârii Parlamentului privind numirea lui MRU, Florin Iordache a răspuns: „Nu pot eu să-ţi spun acum care e motivul pentru care contestăm. O să-l afli după ce strângem semnături“. De fapt, social-democraţii au luat decizia contestării la CCR, însă nu s-au hotărât asupra motivării care să stea la baza sesizării. Potrivit altor surse din partid, PSD are în vedere două posibilităţi: lipsa unui aviz din partea Comisiei de control al SIE sau nerespectarea Legii de funcţionare a SIE. Însă ambele variante au şanse mari să pice la CCR.

Motivele, puerile

Comisia de control a SIE, compusă din cinci membri, trebuia să se reunească înainte de plenul reunit pentru a aviza propunerea preşedintelui Klaus Iohannis privind şefia SIE, însă cei trei membri PSD din comisie au boicotat şedinţa, iar cvorumul nu a fost asigurat. Deci nu s-a putut adoptat niciun aviz, fie el pozitiv sau negativ.  Însă avizul comisiei de specialitate este doar unul consultativ, plenul fiind suveran. Iar plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a întrunit cvoruml necesar pentru şedinţă, cu ajutorul parlamentarilor PNL, UNPR, UDMR, în pofida boicotului PSD şi au votat în favoarea propunerii lui Iohannis.

Absenţa celor trei parlmntari PSD din comisia de specialitate nu a fost cu totul întâmplătoare. Potrivit unor surse din partid, social-democraţii aveau de gând să invoce tocmai lipsa unui aviz din partea comisiei pentru a cere amânarea şedinţei de plen. Însă cel care le-a încurcat planurile a fost chiar preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Când Marian Neacşu (care a participat la sedinţa de plen pentru a explica boicotul PSD) a încercat să spună din sală că nu există aviz din partea comisiei de specialitate, Zgonea i-a tăiat avântul. „Oricum avizul Comisiei este consultativ“, a spus Zgonea, de la tribuna Parlamentului.

De altminteri, nici la numirea lui Teodor Meleşcanu la şefia SIE, în februarie 2012, nu a existat aviz de la Comisa SIE. La vremea aceea, cei care au boicotat şedinţa comisiei au fost reprezentanţii USL (PSD şi PNL), întrucât Meleşcanu era în dizgraţia liderului liberal de atunci, Crin Antonescu. Cu toate acestea, Meleşcanu a fost votat de plen.

PSD nu cunoaşte legea

Un alt motiv luat în calcul de PSD pentru a merge la CCR ar putea reieşi din legile strâmbe ale României.„E ilegală nominalizarea. În legea de funcţionare a SIE se spune că preşedintele propune o persoană  CSAT-ului, iar CSAT face propunerea Parlamentului, spunea Ilie Sârbu, imediat după ce Klaus Iohannis l-a propus pe MRU. Legea de funcţionare a SIE spune că şeful SIE e numit de CSAT la propunerea preşedintelui. Însă, în cazul şefilor SIE, primează Constituţia. De ce? Pentru că Legea de funcţionare a SIE n-a mai fost actualizată din 1998, însă Constituţia a fost revizuită în 2003, în sensul în care acoperă această situaţie. „Camerele îşi desfăşoară lucrările şi în şedinţe comune, potrivit unui regulament adoptat cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, pentru: h) numirea, la propunerea Preşedintelui României, a directorilor serviciilor de informaţii şi exercitarea controlului asupra activităţii acestor servicii“, se arată la articolul 65 din Legea Fundamentală. Aşadar, preşedintele poate propune direct şeful serviciilor secrete.

Zgonea, în război cu partidul

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au cerut în şedinţa conducerii celor două Camere ca Parlamentul ca Parlamentul să nu dea curs propunerii preşedintelui Klaus Iohannis pentru şefia SIE şi votul să se amîâne pentru toamnă. Însă Valeriu Zgonea a ignorat semnalul partidului şi a convocat plenul Parlamentului în ultima zi din această sesiune parlamentară. În replică, parlamentarii PSD au spus că Zgonea se comportă ca „un vătaf“, mulţi dintre ei cerându-i să se retragă din poziţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Zgonea a renunţat să mai păstreze aparenţele şi a recunoscut tensiunile din partid, ameninţând, totodată, cu dezvăluiri. „Da, ştiu că vor să ceară revocarea mea. Cei care au predat partidul cer asta! Săptămâna viitoare voi spune cine a trădat partidul şi cine vrea să fiu eu ţap ispăşitor!“, a spus Zgonea, pentru bn24.ro.

Ponta se întoarce mai devreme

Surse din PSD au declarat că Victor Ponta urmează să se întoarcă în ţară, nu cu avionul, ci cu maşina, la finalul acestei săptămâni, însoţit de socrul său, Ilie Sârbu. Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a confirmat că Ponta se va întoarce în câteva zile. De altfel, „Adevărul“ a anunţat marţi, în ziua în care MRU a primit votul în Parlament, că Ilie Sârbu a decolat spre Istanbul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite