PNL, la un vot de a bifa a patra moţiune de cenzură ratată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copreşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga FOTO Mediafax
Copreşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta se confruntă, marţi, cu cea de-a patra moţiune de cenzură depusă de Opoziţie împotriva Guvernului în fruntea căruia se află. PNL anunţă tot pentru mâine şi organizarea unui miting la care sunt aşteptaţi în jur de 10.000 de persoane. Liberalii nu au reuşit să atragă de partea lor un număr suficient de parlamentari pentru a trânti Guvernul.

Guvernul Victor Ponta va trece mâine prin emoţiile celei de-a patra moţiuni de cenzură depusă de Opoziţie, implicit de PNL. Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că parlamentarii PSD nu se vor afla cu toţii în sala, ci doar atâţia cât să asigure cvorumul de şedinţă pentru a fi votată moţiunea de cenzură. „Probabil că nu o să vină toţi parlamentarii. Important este să asigurăm cvorumul, dar nu vom vota. Obiectivul nostru este ca moţiunea să pice“, a spus Dragnea.

Imediat a venit replica copreşedintelui PNL, Alina Gorghiu: „Vor fi umiliţi de doi lideri care au probleme cu legea“. Cu scopul de a-i convinge pe parlamentarii Puterii să voteze moţiunea de cenzură, liberalii au apelat la o declaraţie a lui Victor Ponta, când din banca Opoziţiei, făcea apel la liderii Puterii de atunci să nu urmeze „ordinul Oaia“. „Să se comporta ca nişte oameni şi nu ca nişte oi închise într-un staul şi păzite. Ordinul Oaia, noi aşa îi spunem. Ordinul e să se comporte ca oile. Li se dă de mâncare şi trebuie să stea liniştiţi şi cuminţi“, spunea deputatul Opoziţiei, Victor Ponta.

Social-democraţii nu au votat nici moţiunea de cenzură trecută, recomandarea premierului Victor Ponta fiind de a rămâne în bânci. Astfel, premierul Victor Ponta este sigur că niciun parlamentar social-democrat nu ar putea trăda partidul, fără să-l identifice.

UNPR spune pas

Moţiunea de cenzură ar trece, potrivit Constituţiei, doar dacă se întruneşte votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, adică 275 în cazul de faţă. Calculele arată că PNL nu poate strânge în prezent o asemenea majoritate alături de UDMR, parlamentarii din partidul lui Geoană şi independenţii neafiliaţi.

Liberalii se bucură în prezent de susţinerea a 176 de parlamentari. În rândul Opoziţiei se mai află şi 25 de parlamentari ai UDMR, dar şi 23 aleşi care fie fac parte din PMP, fie sunt deputaţi sau senatori strânşi în jurul lui Mircea Geoană. Însă, Opoziţia ar reuni doar 224 de oameni. Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, Opoziţia mai are nevoie de 50 de voturi, care ar putea fi asigurate doar de cei de la UNPR. Premierul Victor Ponta a anunţat că nici cei 17 parlamentari din grupul minorităţilor nu vor vota moţiunea de cenzură a PNL.

Vicepremierul Gabriel Oprea a anunţat deja că susţine Guvernul Ponta în continuare. „Ne ţinem de cuvânt - mergem cu actuala coaliţie de guvernare. Nu vom vota moţiunea de cenzură; considerăm că Guvernul actual este unul bun care are performanţe economice pentru România şi, repet încă o dată, îl sprijinim pe preşedintele României. Este o mare nevoie, mai ales în Parlamamentul României, să sprijinim tot ceea ce înseamnă securitatea naţională a României. Am făcut-o şi o facem în continuare“, a anunţat Gabriel Oprea.

Moţiune de cenzură în stradă

Înainte de votul pentru moţiunea de cenzură, care va avea loc la ora 10.00, liberalii organizează un miting în faţa Parlamentului, la care aşteaptă în jur de 10.000 de persoane. „Noi o să fim aproximativ 10.000 de oameni, nu o să avem capacitatea nici să numărăm la personal, dar înţeleg că vor veni şi din Bucureşti oameni interesaţi să susţină protestul nostru, vom vedea care va fi numărul final. Important este, dacă 100 de oameni protestează pentru ceva, să fie luaţi în seamă şi protestul lor, în opinia PNL, contează“, a spus copreşedintele Alina Gorghiu.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite