PNL, la ora alegerii. Avantaje şi dezavantaje în guvernarea cu PSD sau cu USR
0PNL trebuie să decidă cu cine face noul Guvern: cu un PSD care aduce stabilitate legislativă, dar care va cere multe funcţii-cheie, sau cu USR, mai slab ca forţă, care ar permite liberalilor să controleze Coaliţia.
Depunerea mandatului de premier de către Nicolae Ciucă a resetat jocul politic, fiind posibile mai multe variante de guvernare pentru PNL, fiecare având avantaje şi dezavantaje. În şedinţa conducerii partidului de luni seara, liderii liberali au înclinat în proporţie mare spre o colaborare cu PSD, nu cu USR. Şi liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că formaţiunea sa e gata de guvernare: „PSD îşi asumă şi în această criză să intre la guvernare. Vom vedea în ce direcţie duc lucrurile”, a precizat Ciolacu înainte de a începe vreo negociere concretă.
Principalul argument al alegerii PSD pentru viitoarea guvernare este reprezentat de numărul mare de voturi în Parlament. PNL are nevoie ca de aer de un partener puternic, din moment ce alături de UDMR şi USR nu ar mai reuşi să aibă o majoritate în legislativ, după plecările a 15 aleşi din grupurile parlamentare PNL.
Surse politice din PNL au precizat pentru „Adevărul” că varianta PSD este dorită şi de preşedintele Klaus Iohannis, din cel puţin două motive. Primul ar fi că un Cabinet PNL-PSD ar putea să-i treacă orice proiect venit pe filieră prezidenţială, cum e pachetul de acte normative pentru „România Educată”. Un al doilea motiv este că nu mai există niciun risc al suspendării sale, din moment ce PSD era principala ameninţare în acest sens.
Un alt atu pentru o înţelegere cu PSD este raportarea la administraţia locală. Atât PNL, cât şi PSD încearcă să-şi mulţumească aleşii prin programe precum „Anghel Saligny” sau printr-o soluţie pentru a putea plăti pensiile speciale pentru primari, amânate deja doi ani. Potrivit informaţiilor „Adevărul”, ambele partide vor pensiile de serviciu pentru aleşii locali, mai ales în contextul celor patru rânduri de alegeri din 2024, când se bazează pe primari şi infrastructura locală.
Partid mare, pretenţii mari
Principala problemă a cooptării PSD la guvernare este faptul că social-democraţii vor avea pretenţii mari pentru viitorul Cabinet. Din start, vor paritate la ministere cu PNL, adică opt la liberali şi opt la PSD, în timp ce UDMR ar primi două portofolii. Surse politice din conducerea PSD au precizat pentru „Adevărul” că partidul ar putea revendica funcţia de premier (vehiculat ca favorit fiind medicul Alexandru Rafila), alternativa fiind şefia unei camere a Parlamentului, o funcţie de vicepremier şi mai multe ministere-cheie.
PNL va fi a doua forţă ca putere din noul Guvern, deci premierul va avea o problemă de autoritate. Semne de întrebare sunt şi faţă de apetitul PSD pentru reforme, precum a pensiilor (acolo unde social-democraţii au o bază electorală solidă), a salariilor, legile Justiţiei şi modificările aduse Codului Penal şi celui de Procedură Penală sau desfiinţarea SIIJ. În cazul Secţiei speciale, PSD nici nu vrea să audă de desfiinţare.
Cale spre reforme, dar fără majoritate clară
Şi USR ar vrea să revină la guvernare, cu toate că Dacian Cioloş i-a acuzat pe liderii PNL că par mai deschişi către o colaborare cu PSD. Spre deosebire de PSD, USR are un apetit mai mare pentru demararea şi finalizarea unor reforme, unele nefiind în totalitate pe placul PNL. De exemplu, USR vrea alegerea primarilor în două tururi, însă liderii PNL au început reevaluarea oportunităţii schimbării sistemului electoral, întrucât primarii liberali, în jur de 1.300, ar fi avantajaţi la scrutinul din 2024 de un singur tur.
În colaborarea cu USR , PNL ar ceda mai puţin ministere, dar şi mai puţine funcţii la nivel local şi central. În plus, PNL sigur va fi vioara întâi în Coaliţie şi va putea face agenda parlamentară şi guvernamentală, dar mai ales va putea să impună un premier din partid, în prezent fiind avansate două variante: Nicolae Ciucă sau Lucian Bode. Pe de altă parte, PNL, USR şi UDMR nu mai au majoritate parlamentară. La fiecare vot din Parlament, aleşii Coaliţiei vor trebui să ceară sprijin grupului Orban sau altor aleşi. Matematic, PNL, USR şi UDMR ar avea singure 228 de voturi, cu 6 sub majoritatea necesară.