PNL își va prezenta planul pentru comasarea alegerilor în Coaliție SURSE

0
Publicat:

Săptămâna viitoare va avea loc o ședință a Coaliției de guvernare în care se va prezenta documentul PNL referitor la comasarea alegerilor, potrivit unor surse liberale. Subiectul este unul dorit de membrii PNL, fiind cel puțin trei scenarii și mai multe argumente pregătite.

FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

Un sondaj referitor la comasarea alegerilor a fost realizat la comanda PNL, pe 1.500 de persoane, față în față. Surse liberale susțin că 60% dintre cei chestionați au răspuns afirmativ la întrebarea „Ați fi de acord cu comasarea alegerilor?”. În timp ce, la întrebarea „Ați avea dificultăți”, 70% dintre românii chestionați au răspuns că „nu”. În concluzie, liberalii susțin că poporul dorește comasarea alegerilor în anul 2024.

Liberalii au chestionat și constituționaliștii referitor la comasarea alegerilor, pentru a stabili dacă există dificultăți din acest sens punct de vedere. 

„Nu mai suntem în 2012, e votul mai rapid. Nu mai suntem în situația din 2012 pentru că nu puteai să candidezi și acolo și acolo. Acum poți”, au precizat surse din cadrul PNL.

De asemenea, surse liberale au precizat că PSD susține demersul de a prezenta argumentele referitoare la comasarea alegerilor. 

Scenariile puse pe masă pentru comasarea alegerilor

Liberalii insistă pentru introducerea subiectului comasării unor rânduri de alegeri din 2024, fiind cel puțin trei scenarii, și pregătite și argumentele, însă tema nu le surâde și celor din PSD, iar UDMR așteaptă să vadă în ce direcție va înclina balanța.

Potrivit surselor „Adevărul“, cele trei variante pentru comasarea alegerilor luate în discuție în Coaliție sunt: alegerile locale să fie comasate cu alegerile europarlamentare, alegerile locale cu parlamentarele sau parlamentarele cu primul tur la prezidențiale. „Trebuie să venim cu o abordare legală, constituțională, nu de altă natură. Dacă va exista, atunci o vom discuta. Dacă nu va exista, nu o vom discuta“, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, luni, la Focșani.

Însă niciuna dintre variantele avute în vedere nu prea reușește să respecte legislația. Să le luăm pe rând. În cazul comasării europarlamentarelor cu localele, trebuie ca localele să fie trase înspre europarlamentare, la final de mai. Ar însemna o diminuare cu aproape patru luni a mandatelor. Codul Administrativ spune clar că mandatele sunt de patru ani. Al doilea scenariu, comasarea localelor cu parlamentarele. În acest caz, Puterea ar trebui să prelungească mandatele cu încă trei luni, dar trebuie să aibă motive serioase (cum a fost pandemia, de exemplu). 

Al treilea scenariu, cel cu prezidențialele (turul I) și parlamentarele, este și el problematic, pentru că ar însemna ca turul I să fie dus spre începutul lunii decembrie (1 sau 8 decembrie). Prin urmare, al doilea tur ar fi spre jumătatea lunii (15 sau 22 decembrie). Acest ultim scenariu este și cel mai fezabil, susțin surse din conducerea PNL pentru „Adevărul“. Până în 2004, turul I al prezidențialelor a mai putut fi lipit de parlamentare, acestea având loc pe 28 noiembrie 2004.

Argumentele sunt reducerea cheltuielilor economice, posibila „oboseală“ electorală (dacă îi chemi pe oameni de prea multe ori la vot, s-ar putea ca la ultimele, parlamentarele, prezența să fie foarte mică), evitarea blocării administrației, cât mai puțin timp pentru o posibilă instabilitate politică (în condițiile unui război la graniță), dar și datele din sondajele făcute la comanda PNL, prin care două treimi dintre respondenți sunt de acord cu comasarea alegerilor. Un alt argument, punctat de surse de la vârful PNL pentru „Adevărul“, este că liberalii pot fi ajutați de numărul mare de edili, dacă reușesc să lipească localele de vreun rând de alegeri. „În schimb, în varianta unei comasări prezidențiale-parlamentare, suntem condamnați să avem un politician puternic, care să domine o competiție cu Ciolacu. Așadar, nu un neconflictual, cum e Ciucă“, susține un vicepreședinte PNL, sub protecția anonimatului.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite