PDL vrea să împace UDMR cu privire la Statutul minorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii din Comisia pentru Drepturile omului au continuat discuţiile asupra Statutului minorităţilor fără să abordeze articolele care au nemulţumit UDMR. PDL le-a cerut însă membrilor comisiei să reexamineze unul din aceste texte.

"În mod surprinzător, articolul 14, care trecuse, cu împărțirea teritorial-administrativă, aflăm mai în glumă mai în serios că Mircea Toader - nu știu dacă dânsul sau cineva de undeva de sus - a cerut reexaminarea articolului , deși fusese deja votat", a declarat Sergiu Andon, secretarul comisiei, la finalul şedinţei. În forma dorită de UDMR, articolul cu pricina interzicea statului să reorganizeze teritorial-administrativ o zonă locuită de minorităţile naţionale, dar, în urma amendamentul adus cu sprijinul deputaţilor PDL), interdicţie a fost eliminată. Propunerea de reluare a votului asupra articolului 14 nu a fost supusă la vot în comisie.

Membrii comisiei au reuşit să parcurgă 27 de articole din Statut, dar, potrivit lui Sergiu Andon, textele sensibile, precum problema instituțiilor de drept public, au fost amînate. În schimb, au fost adoptate articole care acordă drepturi speciale publicaţiilor şi posturilor de televiziune în limbile minorităţilor naţionale, drepturi de care presa de limbă română nu beneficiază. De exemplu, în proiectul Statutului se prevede că “statul acordă sprijin financiar mijloacelor de informare în masă, în condiţiile legii” pentru a sprijini minorităţile  naţionale să schimbe “informaţii în limba lor maternă”.

Un alt articol propus de UDMR stabileşte că “la cererea fundamentată a minorităţilor naţionale se asigură emisiuni de radio sau televiziune regionale în limba acestora, la posturile publice, pe tot parcursul zilei”. Într-un alt text se arată că statul, pe baza principiului egalităţii de şanse, „facilitează înfiinţarea şi funcţionarea de posturi private de radiodifuziune şi televiziune aparţinând minorităţilor  naţionale, precum şi recepţionarea directă a programelor de radio şi de televiziune care emit în limbile minorităţilor naţionale din alte state”.

Opoziţia nu a reuşit să modifice textele, toate amendamentele sale fiind respinse. "Sunt nemulțumit de votul dat în ce priveşte posibilitatea de a acorda un tratament egal presei de limbă minoritară cu presa română din județele Harghita și Covasna. Se prevede posibilitatea finanțării unor ziare în limbile minorităților naționale, dar nu și pentru ziarele populației românești din zonele în care e minoritară. O altă cedare inexplicabilă pentru mine e prevederea - aproape obligația - statutului de a facilita crearea unui post al minorităților naționale privat. În mod inexplicabil, s-a respins ideea ca acest lucru să se facă pe bază de reciprocitate, după mine s-a plecat prea mult steagul aici", a declarat Sergiu Andon.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite