Care este cel mai sănătos condiment? Nutriționist: „Nu are sare, zahăr sau grăsimi adăugate”

0
Publicat:

Condimentele dau savoare și gust alimentelor, însă nu toate sunt sănătoase, iar cheia este moderația. Cele mai multe dintre ele conțin calorii, grăsimi, sare și zahăr. Printre cele mai sănătoase condimente sunt oțetul, salsa și muștarul, spun specialiștii.

Care sunt cele mai bune condimente FOTO: Arhivă, Adevărul
Care sunt cele mai bune condimente FOTO: Arhivă, Adevărul

Potrivit publicației g4food.ro, condimentele precum maioneza, ketchupul sau muștarul îmbunătățesc gustul sendvișurilor, burgerilor și al cartofilor, însă nu trebuie folosite în cantități prea mari. 

Printre alegerile populare de condimente amintim: muștar, ketchup, maioneză, sos barbecue salsa, sos iute, sos de soia, oțet, wasabi sau hrean. 

„De exemplu, dacă îți place tofu doar cu sos de soia, atunci adaugă condimentul pentru a te atrage să mănânci mai mult din această proteină sănătoasă pe bază de plante. Sau dacă îți place să faci conopidă picantă cu sos iute, folosește-l pentru a mânca mai mult din această legumă cruciferă”, susține Natalie Rizzo, editor de nutriție la Today.

Atenție, la maioneză! Dacă adaugi câteva linguri la o masă, aceasta poate crește drastic caloriile și grăsimile saturate. Sosurile de soia și salsa sunt mai bogate în sare, în timp ce maioneza este mai bogată în calorii. 

Care este cel mai sănătos condiment?

Oțetul a fost alegerea principală a ambilor nutriționiști. Turnat peste carne de vită, pui sau legume, poate îmbunătăți gustul fără a adăuga multe calorii.

„Nu are sare, zahăr sau grăsimi adăugate și nu ai nevoie de mult pentru a obține un gust foarte puternic”, spune Rizzo.

Oțetul este fermentat, bun pentru intestin și adaugă un gust înțepător mâncării. Cele făcute din vin sau cidru de mere sunt bogate în polifenoli, compuși benefici găsiți în plante, și acizi organici, care pot fi o sursă bună de antioxidanți. 

De asemenea, salsa poate fi o altă alegere bună, deoarece este făcută în mare parte din roșii și ingrediente pe bază de plante. Conține licopen, care este un antioxidant puternic. 

Muștarul poate fi, de asemenea, o alegere sănătoasă, însă poate fi sărat, așa că persoanele cu hipertensiune ar trebui să fie atente la cantitatea consumată.

Condimentul cel mai puțin sănătos

Nutriționiștii spun că maioneza este condimentul cel mai puțin sănătos, deoarece conține o cantitate mare de grăsimi saturate.

„Dacă zahărul este o preocupare, ketchupul și sosul barbecue sunt cele mai rele condimente”, spun nutriționiști.

„Primul ingredient în multe sosuri BBQ este zahărul”, notează Rizzo.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite